Herfst? Nat? Koud? Dat is weer dat vraagt naar stoofpotten. Vandaag staat er dan ook Goulash op het menu in een eenvoudige versie.

Heb jij zin in dit gerecht? Maak het gerust in het weekend klaar, of eventueel de dag voordien. Het is op zich niet zoveel werk, maar het wordt alleen maar beter door een nachtje te rusten. Opnieuw, het voordeel van een stoofpot is dat hij eigenlijk niet veel werk vraagt en dat je dus nog iets anders kan afwerken terwijl de pot staat te pruttelen.

Laat je voor één keer niet verleiden om klaargemaakte goulash te kopen in de supermarkt en zet dit zelfgemaakte pareltje op het menu.

Lekker met aardappel in de schil. Die maak ik trouwens meestal in de microgolf klaar, zo wordt die ook nog eens gebruikt. Was daarvoor je aardappelen grondig en droog ze af. Steek er een paar keer in met een scherp mes en leg ze op een bord. Zet ze ongeveer 10 minuten in de microgolf op 800°. Check of ze gaar zijn en zet ze er eventueel wat langer in. De ene aardappel is al wat sneller klaar dan de andere. Gewoon koken in een pot gezouten water kan uiteraard ook. Ook rijst is een prima bijgerecht. Deze schotel is echter een volledige maaltijd op zich.

Hongaarse stoofpot

Hongaarse stoofpot

Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 55 min
Totale tijd 1 uur 5 min
Gang Makkelijk doordeweeks
Keuken Universeel
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 3 paprika's geel, groen, rood
  • 600 gr mager varkensvlees in reepjes
  • 250 ml rundsfond
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 el olijfolie
  • peper
  • zout
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 tl karwijzaad
  • 4 el zure room
  • 4 aardappelen

Instructies
 

  • Pel en snipper de ui en de knoflook. Halveer de paprika's en verwijder de zaadjes en de witte zaadlijsten. Was ze en snij ze in reepjes. Snij het varkensvlees in reepjes of blokjes
  • Doe de olijfolie in een pan en verhit. Bak het varkensvlees rondom mooi bruin en haal het uit de pan. In het bakvet bak je de ui en de paprika's. Bak ongeveer 5 minuten. Strooi het paprikapoeder erover en laat het meebakken. Kruid met peper en zout
  • Doe het vlees opnieuw in de kom en voeg de rundsfond, de gepelde tomaten en de karwijzaadjes toe. Breng aan de kook.
  • Wanneer de stoofschotel kookt, mag je het vuur lager draaien, zodat het geheel zachtjes verder kan pruttelen. Haal de laatste 10 minuten het deksel van de pan, zodat het kan inkoken tot een dikke saus. Proef en kruid af met peper en zout.
  • Verdeel over kommetjes en geef er een aardappel in de schil bij. Leg er een lepel zure room op.