Hummus is één van mijn lievelingsgerechten. Het feit dat kikkererwten zo lekker kunnen smaken, dat is bijna niet te geloven. Hummus is een gerecht origineel uit het Midden-Oosten, waar het vaak als sterrentijd verkocht wordt, meestal in een potje met of anders in een plat brood.

Het is lekker als hapje, maar ik eet het dikwijls ‘s middags als lunch, omdat het zo verzadigend is. Meestal neem ik wat crackers mee en een potjes met rauwkost in stick gesneden, zodat ik ze kan dippen. Daar word ik perfect gelukkig van.

Eén van de basisingrediënten van hummus is tahin. Dat is een pasta van sesamzaadjes, die je vindt in de supermarkt of in de biowinkel. Kan je er toch niet aangeraken? Maak dit dan eerst zelf door 100 gr sesamzaadjes te mixen met 4 el olijfolie.

Dit is een basisrecept. Ik denk dat ik wel 20 verschillende recepten heb: oa van Ottolenghi, maar dit recept is zo eenvoudig, snel en zonder gedoe te maken, dat ik er voor deze keer de voorkeur aan geef.

Wanneer je paleo eet, dan zijn kikkererwten niet toegelaten. Dat lijkt mij dramatisch, maar gelukkig kan je ook van bloemkool, bieten, … hummus maken. Maar dat is voor later. Eerst de basis. Het lijkt er de week wel voor.

Je kan de hummus in een afgesloten pot met een beetje olie erop, gemakkelijk 3 à 4 dagen bewaren in de koelkast.

Het is een recept uit Morito, een Londens tapasrestaurant.

Tips: Je kan de hummus iets lopender maken door er meer olijfolie aan toe te voegen en eventueel een beetje water.

Gezond want: Kikkererwten bevatten vezels die erom bekend staan kankerbestrijdende eigenschappen te bezitten en helpen het spijsverteringskanaal te onderhouden. Hou in de gaten of je last krijgt van winderigheid. Als dat het geval is kan de je bonen vooraf laten spruiten of moet je ze gewoon links laten liggen. ;-(

 

hummus-kikkererwten

Hummus: Kikkererwten. Sesam.

Voorbereidingstijd 10 min
Totale tijd 10 min
Gang On the road, Vegetarisch
Keuken Midden-Oosten
Porties 2 personen
Ingrediënten
  
  • 1 blik kikkererwten
  • 1 citroen sap
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl zout
  • 5 - 10 el olijfolie naar smaak
  • 1 1/2 el tahin

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten met een scheutje water in de blender of mix ze met de staafmixer. Naargelang je blender, kan dit wat moeilijk gaan. Indien het niet zo goed lukt, pureer dan eerst telkens een handvol kikkererwten met water, ipv de ganse pot in één keer er in te doen, waardoor je blender kan verstoppen.
  • Mix mooi glad en voeg peper en zout naar smaak toe. Je kan de hummus bestrooien met wat paprika en fijngehakte sesamzaadjes.