[fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][one_full last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][title size=”3″ content_align=”left” style_type=”none” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]Rood vlees veroorzaakt darmkanker, of toch niet? [/title][imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”center” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/imageframe]

Ben jij ook in de war over wat nu precies gezonde voeding is? Niet verwonderlijk.

Het was moeilijk bij te houden: alle berichten die er alleen al de laatste 2 weken verschenen over onze voeding. In het bijzonder over hoe voeding ons ziek maakt.

Laat ik beginnen met de berichten van de WHO over rood vlees. Dat blijkt nu helemaal niet gezond, want het veroorzaakt darmkanker. Tenminste, dat was zo, want nadat de vleesindustrie massaal, nogal kwaad, reageerde op het bericht van de WHO, werd het advies enigszins bijgesteld. Het is vooral charcuterie die kanker veroorzaakt, een biefstukje kan dan toch geen kwaad.

Ik vraag mij dan af in hoeverre een organisatie als de WHO objectieve informatie geeft en wat het gevolg is van de ene dag zeggen dat iets niet gezond is en de volgende dag dit bericht afzwakken. Ligt het aan hun communicatievaardigheden of aan de macht van de voedingsindustrie? Of misschien is het de media.

Ook in België was het opeens een hot topic. Salami en biefstuk even gevaarlijk als tabak? Dit moest dan toch wat genuanceerd worden, want hoewel ze in dezelfde categorie vallen, blijkt tabak toch veel gevaarlijker. Niettemin sterven er naar schatting wereldwijd 50.000 mensen per jaar aan de gevolgen van een overdosis rood vlees. Meer dan 50 gr per dag zou je risico verhogen, volgens expert Stefaan De Smet van UGent.

[title size=”3″ content_align=”left” style_type=”none” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]Het zoete gif: Suiker[/title][imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”center” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/imageframe]

Dan was er het programma: Van Gils en gasten waar de Australische Damon Gameau kwam vertellen over zijn experiment, waarbij hij 2 maanden alleen gezonde voeding at. Gezond? Uiteraard, hij at energierepen, energiedrankjes, fruitsapjes, light yoghurt, ontbijtgranen,…

Kortom hij at weinig vet en weinig calorieën, je zou dan verwachten dat de man zou vermageren, toch? Het tegendeel bleek waar, het bleek zelfs zo erg dat hij het experiment om gezondheidsredenen moest stopzetten. Zijn lever was totaal opgezwollen, hij was voortdurend moe, heel slecht geluimd en kon amper nog iets doen.

Oorzaak? Suiker. In al deze gezonde producten zit massaal veel suiker. Met als gevolg dat Damon tot wel 60 lepels suiker binnenkreeg. De WHO (daar zijn ze weer) raden aan om er max 6 theelepels of 25 gram van te gebruiken per dag. Momenteel gebruiken we gemiddeld 125 gr suiker per dag. Kan je nagaan.

De producten die Damon gebruike, zijn producten die ouders aan hun kinderen geven in de veronderstelling dat ze gezond zijn. Op elk product staat immers hoe gezond het is.

Zijn boek: Het suikerboek is nu beschikbaar, voor wie interesse heeft. Er hoort ook een film bij: That sugar film.

[imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”center” link=”https://partnerprogramma.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=32202&f=TXL&url=http%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Fhet-suiker-boek%2F9200000045961218%2F&name=suikerboek” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/imageframe][separator style_type=”none” top_margin=”” bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””][youtube id=”6uaWekLrilY” width=”600″ height=”350″ autoplay=”no” api_params=”” class=””][/youtube]

Ook Jamie Oliver is in het Verenigd Koninkrijk een campagne gestart, die kinderen van de suiker moet afhelpen. Zijn doelstelling is om ook daar extra taxen te heffen op suikervrije dranken, net als in België.

Zou het echter niet beter zijn om in te grijpen bij de producten van al dit suiker’goed’. Want wie is het meest verantwoordelijk? De consument of de producenten. Door al die verwarring die de wereld ingaat is het volgens mij heel moeilijk om als consument het bos nog door de bomen te zien.

Nu ja, niets dan lof voor Jamie, ik ben alvast fan van de man, die ook in het verleden al grote inspanningen deed om kinderen gezonder te laten eten. Op Channel 4 werd een volledige reportage uitgezonden die ik graag met jullie had gedeeld, maar Channel 4 liet mij weten, dat ze voorlopig enkel in het VK wordt getoond. Nog even geduld dus.

[youtube id=”Oj9CRK26DIo” width=”600″ height=”350″ autoplay=”no” api_params=”” class=””][/youtube]

Suiker is even verslavend ls heroïne. In onze hersenen lichten genotscentra op van zodra we suiker zien, en wanneer de suiker onze tong raakt, swingen deze letterlijk de pan uit. Whoehoe! We hebben elk een bliss point, dat is het punt waarop suiker ons ongelooflijk gelukkig maakt. Wanneer een product ons bij dit bliss point brengt, dan heeft de producten een goudmijn ontdekt.

We verlangen gewoon naar zijn product, we hebben het nodig en kunnen niet meer zonder. Wat zou een suikertax ons dan kunnen tegenhouden? Dat weet de voedingsindustrie en daar maken ze handig gebruik van. Een paar maand terug had ik een gesprek met iemand van Colruyt, die verantwoordelijk is voor productontwikkeling. Colruyt plant om binnenkort oa ontbijtgranen met minder suiker op de markt te brengen en had hierover gesprekken met onder andere Kelloggs. Wat blijkt, ze hebben testen gedaan en willen niet onder een bepaalde grens suiker gaan omdat hun producten dan niet meer verkopen.

Bekijk de ingrediënten van de producten in je voorraadkast en je koelkast. Hoeveel suiker zit er in?

Laat ons het over dit eens zijn: Suiker is echt een gif, dus hoe minder hoe beter. Wil je toch zoet? probeer dan zoveel mogelijk natuurlijke (en geen geraffineerde) suikers te gebruiken. Wel met mate, van onze smaak is dringend aan meer zuur en bitter toe.

[title size=”3″ content_align=”left” style_type=”none” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]Word je vet van vet? [/title][imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”center” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/imageframe]

Laat ons dan maar verder eerlijk zijn en een kat een kat noemen. We zijn te dik. Tenminste de meesten onder ons zijn te dik en degenen die het nu nog niet zijn, zullen in de toekomst waarschijnlijk de te dikke mensen vervolgen. 2/3 is te dik en 1/3 is zelfs obese, er wordt zelfs van een epidemie gesproken.

Eet goede vetten. Deze zijn natuurlijk niet zo goedkoop, maar wel gezond. Kokosolie, avocado, vette vis, olijfolie, goede boerenboter, en andere plantaardige en notenoliën. Uiteraard met mate.

Hoe komt dat?

Naast suiker zijn er uiteraard ook nog andere oorzaken. Eén daarvan is vet. We eten gewoon teveel vet eten. Het gevaar schuilt hier echter in het over dezelfde kam scheren van alle vet.

Wat blijkt? Niet alle vet is slecht, integendeel, ons lichaam en onze hersenen hebben vet nodig om optimaal te presteren. Sinds de jaren ’70 geloven we, onder invloed van de voedingsindustrie dat vet slecht is. Massaal eten we nu margarine en minarine en allerlei industriële oliën. Deze kunnen heel goedkoop geproduceerd worden en zorgen net als suiker, dat we naar deze producten verlangen.

Hoe komt dat? In de oertijd was het heel belangrijk voor je overlevingskansen om voldoende vet te eten. Vandaar dat we genetisch verlangen naar vet. Vette voeding? Dat vinden we lekker.

Bovendien is het goedkoop, dus voor de industrie is dit perfect. Goedkope vulling die bovendien maakt dat we het lekker vinden.

Eet vooral goede vetten en vermijd zeker en vast alle transvetten, margarines en geraffineerde plantaardige olie (palmvet, …). Gebruik liever kokosolie, avocado, vette vis, olijfolie en goeie boerenboter, ook goeie noten- en plantaardige olie.

[title size=”3″ content_align=”left” style_type=”none” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]Het 3de bondgenoot van de voedingsindustrie: zout[/title][imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”center” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/imageframe]

Net als suiker en vet is zout genetisch gezien een toppertje. Ons lichaam heeft vet nodig om te overleven. Als jager/verzamelaar zorgde zout er voor dat ons lichaam voldoende vocht ophield. Bovendien is vet ook één van die goedkope producten die zorgen voor smaak. Teveel zout is echter nadelig voor onze gezondheid.

Al eens een tomaat zonder zout gegeten? Dat smaakt in de verste verste niet zo goed als een licht gezouten tomaat. Wat wordt er dus net als suiker en vet in je geproduceerde voeding gekapt? Zout.

Door deze 3 producten te combineren krijg je een magische mix. De heilige graal van de voedingsmiddelen industrie is dus zout, suiker en vet. Stuk voor stuk genetisch gewenste producten, die spotgoedkoop zijn en ons als consument doen geloven dat een pot Nutella of een pizza van Dr Oetker een 3-sterren maaltijd is.

[title size=”3″ content_align=”left” style_type=”none” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]Interessant materiaal. [/title]

Niet helemaal overtuigd? Bekijk dan deze lijst met de 20 meest verslavende producten, dan gaat er wel een belletje rinkelen.

Een mens zou er draaierig van worden. Hoe komt het dat er zo met onze gezondheid wordt gespeeld op grote schaal?

Wil je meer lezen over onze geïndustrialiseerde voeding? Dan kan ik je volgende boeken aanraden.

[testimonials design=”classic” backgroundcolor=”#000000″ textcolor=”#efefef” random=”” class=”” id=””][testimonial name=”Hans Steenbergen” avatar=”male” image=”” image_border_radius=”” company=”Foodinspiration magzine” link=”” target=”_self”]Het financiële systeem is ontzield, gedreven door de cultuur van het winstbejag, wordt alle ethiek thuisgelaten. [/testimonial][/testimonials][/one_full][/fullwidth][one_third last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”none” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] wat (w)eten we?[/imageframe]

Wat (w)eten we? Van Laurens De Meyer.

[/one_third][one_third last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”none” link=”http://www.bol.com/nl/p/zout-suiker-vet/9200000015494187/” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] Zout suiker vet [/imageframe]

Zout Suiker Vet, van Michael Moss.

[/one_third][one_third last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”none” link=”https://partnerprogramma.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=32202&f=TXL&url=http%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Feen-pleidooi-voor-echt-eten%2F1001004008563576%2F%3Fbltg%3Ditm_event%253dclick%2526pg_nm%253dpdp%2526slt_id%253dprd_reco%2526slt_nm%253dproduct_recommendations%2526slt_pos%253dC1%2526slt_owner%253dccs%2526itm_type%253dproduct%2526itm_lp%253d0%2526itm_id%253d1001004008563576%2526itm_role%253din&name=ppolan” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/imageframe]

Pleidooi voor echt eten, van Michael Pollan

[/one_third][alert type=”custom” accent_color=”#d2d2d2″ background_color=”#6666a4″ border_size=”1px” icon=”fa-comment-o” box_shadow=”yes” animation_type=”0″ animation_direction=”left” animation_speed=”1″ class=”” id=””]Wat vind jij van al deze berichten? Laat het weten in de comments[/alert]