Biryani is een oud Indisch gerecht op basis van rijst en groenten en kan ook aangevuld worden met gevogelte of vlees. Het is zeer makkelijk om klaar te maken en neemt niet veel tijd in beslag. Bovendien kan het helemaal vooraf klaargemaakt worden en hoeft het enkel nog in de oven voor het eten.

Kenmerkend voor biryani is dat het een laagjesgerecht is. Je start onderaan je ovenschotel met rijst (half gekookt vooraf) legt hierop een sterk gekruide mengeling van groentjes en eindigt opnieuw met halfgekookte rijst. Dan gaat er een deksel of aluminiumfolie over het gerecht om er voor te zorgen dat de dampen in je pot, de groenten en de rijst verder garen.

Je gebruikt Basmati rijst voor dit gerecht en zorgt voor smaak met heel veel lekkere oosterse kruiden

Tips: Als je wil kan je uiteraard andere groenten gebruiken.

Gezond want: Kurkuma is een natuurlijk ontstekingsremmer.

biryani-vegetarisch

Indische vegetarische biryani

Voorbereidingstijd 25 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 45 min
Gang Makkelijk doordeweeks, Vegetarisch
Keuken Aziatisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 200 gr basmatirijst
  • 400 ml water
  • 1 potje safraan
  • 1 bloemkool
  • 450 gr gepelde tomaten in blik
  • 200 gr sperziebonen
  • 2 el garam masala
  • 1 kl korianderpoeder
  • 1 kl kurkuma
  • 200 gr diepvrieserwten
  • 150 gr yoghurt
  • 1 handvol lenteuitjes in ringetjes gesneden
  • 1 handvol wortel geraspt
  • kokosolie
  • peper
  • zout

Instructies
 

  • Spoel de rijst grondig met veel water Breng het water aan de kook en voeg de saffraan toe. Wanneer het water kookt, voeg dan de rijst toe en laat hem voor de helft van de kooktijd koken. Zet hem dan van het vuur en leg een deksel op de schotel. Bewaar tot later
  • Was en snij de bloemkool in kleine roosjes. Was de sperzieboontjes en haal de topjes er af.
  • Doe 2 el kokosolie in een diepe pan en verhit. Voeg de garam masala, korianderpoeder en kurkuma toe en laat dit even meebakken, tot je keuken geurt naar het Midden-Oosten. Laat niet aanbranden!
  • Voeg de bloemkool toe en laat ze meebakken. Voeg dan tomaten en sperzieboontjes toe. Roer goed en laat even doorkoken. Breng verder op smaak met peper en zout.
  • Neem je rijst en meng hem met de yoghurt.
  • Vet een schaal in met kokosolie en breng een laag rijst aan. Leg hierop groenten en dan opnieuw rijst. Druk alles een beetje aan met de achterkant van een lepel.
  • Dek de schaal goed af met een deksel of aluminium folie. Zet gedurende ongeveer 20 minuutjes in de oven.
  • Doe op borden en versier met wortel en lente-ui. Smakelijk