Voor dit recept moest ik naar Albert Heijn, want daar hebben ze allerlei Indonesische specialiteiten, die je niet zo vaak in een Belgische supermarkt vindt. Telkens ik bij AH binnenliep vroeg ik mij af waar al die spullen voor dienden. Onlangs kocht ik (met mijn kookboekenverslaving) het kookboek van Ron Blauw, van het Indonesische restaurant Blauw in Amsterdam. En zo werd het mysterie van al die kleurrijke pakjes opgelost. Geen zorgen! Veel pakjes heb je niet nodig om dit pittige gerecht te maken.
De Indonesische keuken is nauw verbonden met de Nederlandse, gezien het koloniale verleden. In veel Nederlandse steden zie je dan ook Indonesische restaurants en is ketjap, saté met pindasaus en bijvoorbeeld rendang onderdeel van de dagelijkse keuken. Verwar de Indonesische keuken niet met de Indische of de Chinese keuken, ze verschillen wel degelijk grondig. De Indonesische keuken in Nederland, werd aangepast aan de Westerse smaakpapillen, die het echt scherpe eten niet echt gewoon zijn. De basissausen die je hier koopt, zijn dan ook vaak minder pittig dan de originele, maar start voorzichtig en voeg meer pittigheid toe naargelang je smaak.
Om de Indonesische keuken te ontdekken is dit een heel fijn recept. Het is niet moeilijk te maken en is relatief snel klaar, ideaal voor een weekdag dus. Serveer met boontjes en rijst op een grote schaal voor een volledige maaltijd, gezellig met het ganse gezin. Het is echte comfortfood en ideaal voor een koude, regenachtige dag.

Indonesische pittige zoetzure kippendijen
Ingrediënten
- 4 kippendijen met vel
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 teentjes look fijngehakt
- 3 uien fijngesnipperd
- 75 gr bruine suiker
- 100 ml sambal oelek bij AH
- 2 stengels citroengras
- 5 blaadjes citroenblad gedroogd te koop of vervang door limoensap
- 1 el tamarinde pasta bij AH
- 4 lenteuitjes in ringetjes gesneden.
Instructies
- Hak de look fijn. Snij de citroenstengels in de lengte door en kneus ze door er met een groot mes op te drukken, zodat ze hun smaak beter lossen. Snipper de ui fijn
- Verhit de olie in een wok of diepe pan. Bak de dijen in de olie tot ze rondom mooi bruin zijn. Voeg de ui en look toe en laat hem op zacht vuurtje, zachtjes garen en licht bruinen. Voeg de suiker toe en laat een beetje karameliseren, overgiet dan met de sambal oelek en laat pruttelen
- Voeg dan het citroengras, de citroenblaadjes en de tamarinde toe en roer alles goed door elkaar. Laat op middelhoog vuur pruttelen tot de kip helemaal gaar is. Werk af met de lente uitjes.
- Serveer met gekookte boontjes en rijst
Geef een reactie