Dit snelle soepje is ideaal om in het voorjaar te maken, wanneer de postelein als één van de eerste en supermakkelijk te kweken groenten zijn kopjes bovensteekt. Wij hadden hem vorig jaar in de tuin gepland en dit jaar stond hij er vanzelf weer.
Postelein is bovendien rijk aan antioxidanten en omega 3 vetzuren. Hij is best vergelijkbaar met spinazie of waterkers. Hij hoeft helemaal niet mee te koken in de soep, hij gaat er rauw in zodat alle voedingsstoffen bewaard blijven. Hoe beter je blender – hoe romiger je soep – en dat is op de één of andere manier lekkerder.
Zet dit soepje gerust regelmatig op het menu! Drink het wel direct na het maken op, want anders gaat al het goede ervan verloren. Het voordeel is dan wel dat het op 15 minuutjes klaar is.
Instant postelein soepje
Ingrediënten
- 2 botten postelein of waterkers
- 4 sjalotjes fijngesnipperd
- 2 kleine ajuin fijngesnipperd
- 2 teentjes look geperst
- 1 koffielepel groentenbouillon pasta of poeder (vb Morga)
- zeezout
- zwarte peper
- 6 soeplepels olijfolie
- 800 ml mineraalwater
- 1 bakje kiemen vb van rode biet
Instructies
- Laat de uien, de sjalotten en de look in de stoomoven gaar worden. Heb je geen stoomoven? Een stoommandje kan ook of eventueel met wat olie in een kommetje.
- Voeg helemaal op het einde (als deze groenten gaar zijn) de postelein gedurende 1 minuut toe.
- Doe alles in de blender en voeg ofwel het kookvocht ofwel voldoende heet water toe. Voeg ook de bouillon en zout en peper toe. Mix goed, tot een mooie groene soep.
- Giet de soep in kommetjes en werk af met wat kiemen en de olijfolie.
kan je heet water in een blender doen? Ik dacht dat dat niet kon.
Hoi, natuurlijk kan dat. Er kan ook het soep in om te blenden. Misschien hangt het wel af van de kwaliteit van het materiaal: zo is plastiek in combinatie met hete vloeistoffen, niet altijd een goeie keuze, vanwege giftige stoffen die kunnen vrijkomen. In ieder geval moet je wel opletten met hete vloeistoffen en een blender. Begin steeds op de traagste stand en voer de snelheid langzaam op en vul je beker nooit meer dan de helft. Zo moet het zeker veilig lukken.
Ennnn, wat is een ‘bot’ postelein? Ik heb grammen :S