Deze week bekeken we een schitterende reis reportage op tv over New Orleans, een stad die al vele vele jaren op mijn bucket list staat. De sfeer, het leven, de muziek, de mensen en vooral ook het eten,… ik hoop echt uit de grond van mijn hart dat ik er ooit eens naartoe kan.

Jambalaya is een rijstrecept uit de Creoolse en de Cajunse keuken, die over het algemeen redelijk pittig en flink gekruid is. Zelf kan je zoveel kruiden als je wil natuurlijk, of zet een potje tabasco op tafel, zo kan iedereen het net zo pittig maken als hij zelf wil.

De Creoolse keuken is een mix van de Afrikaanse en Europese keuken met invloeden uit West-Indië. In veel landen, vooral in het Caribisch gebied en het zuiden van de Verenigde Staten, is deze keuken populair. Er worden zoals gezegd veel kruiden gebruikt, hoewel de keuken niet uitgesproken pikant is. Dikwijls wordt er vlees en vis gemixt, wat bijzondere combinaties geeft.

Jambalaya is één van de meest gekende gerechten en vertrekt altijd vanuit een basis met rijst. Het is een afgeleide van de Spaanse Paella. Een ander belangrijk ingrediënt zijn cajun kruiden, een mengeling die je zelf kan maken of kopen in het warenhuis.

Cajun spices: 1 tl uipoeder, 1 tl cayennepeper, 1,5 tl tijm, 3/4 tl pili pili, 2 tl zout, 2 tl lookpoeder, 1 tl gerookte paprikapoeder, 1 tl fijngemalen zwarte peper, 1,5 tl oregano 

Ook hier kan je zeevruchten toevoegen, want naar verluidt zou deze schotel af stammen van de Spaanse Paëlla.

Het grootste voordeel van dit recept is dat het in 1 pot wordt klaargemaakt, dat is natuurlijk zeer interessant wanneer er moet afgewassen worden. Eventueel kan je het de dag voordien klaarmaken, zorg dan voor voldoende vocht op je schotel, wanneer je hem de dag erna wil opwarmen. Dat kan je doen door nog wat tomaten of bouillon toe te voegen. In elk geval staat dit gerecht op 30 minuten op tafel, geen enkele reden dus om dit niet doordeweeks op tafel te zetten.

 

Jambalaya

Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 1 uur
Gang Makkelijk doordeweeks
Keuken Cajun
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 kipfilets
  • 300 gr risotto rijst
  • 1 ui
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 groene paprika
  • 3 teentjes look
  • 75 gr chorizosalami in plakjes
  • 400 gr gepelde tomaten in blik
  • 8 dl kippenbouillon
  • 2 kl cajunkruiden
  • 1 handvol platte peterselie
  • olijfolie

Instructies
 

  • Snij de kipfilet in blokjes. Pel de ui en de look en snipper fijn. Snij de courgette en de paprika's in blokjes. Snij de chorizo in reepjes. Snij de peterselie grof.
  • Giet een scheut olijfolie in een grote pan en bak de kip. Haal de kip uit de kom wanneer ze rondom mooi bruin is en bak de ui en de look in dezelfde pan. Voeg na 2 minuten de rest van de groenten en de kruiden toe. Laat een paar minuten bakken, zonder te bruinen. Voeg eventueel nog een lepel olie toe.
  • Voeg daarna de tomaten toe. Giet er de kippenbouillon over en voeg de rijst toe. Zet een deksel op de pan en laat ongeveer 15 minuten koken. Roer regelmatig om.
  • Proef naar het einde toe even van de rijst en voeg wanneer de rijst bijna gaar is de kip toe. Laat nog 5 minuten verder sudderen.
  • Breng op smaak met peper en zout en voeg nog wat verse peterselie toe om te versieren.
Trefwoord trendy gerechten

Jambalaya

Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 1 uur
Gang Makkelijk doordeweeks
Keuken Cajun
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 kipfilets
  • 300 gr risotto rijst
  • 1 ui
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 groene paprika
  • 3 teentjes look
  • 75 gr chorizosalami in plakjes
  • 400 gr gepelde tomaten in blik
  • 8 dl kippenbouillon
  • 2 kl cajunkruiden
  • 1 handvol platte peterselie
  • olijfolie

Instructies
 

  • Snij de kipfilet in blokjes. Pel de ui en de look en snipper fijn. Snij de courgette en de paprika's in blokjes. Snij de chorizo in reepjes. Snij de peterselie grof.
  • Giet een scheut olijfolie in een grote pan en bak de kip. Haal de kip uit de kom wanneer ze rondom mooi bruin is en bak de ui en de look in dezelfde pan. Voeg na 2 minuten de rest van de groenten en de kruiden toe. Laat een paar minuten bakken, zonder te bruinen. Voeg eventueel nog een lepel olie toe.
  • Voeg daarna de tomaten toe. Giet er de kippenbouillon over en voeg de rijst toe. Zet een deksel op de pan en laat ongeveer 15 minuten koken. Roer regelmatig om.
  • Proef naar het einde toe even van de rijst en voeg wanneer de rijst bijna gaar is de kip toe. Laat nog 5 minuten verder sudderen.
  • Breng op smaak met peper en zout en voeg nog wat verse peterselie toe om te versieren.
Trefwoord trendy gerechten