Een paar jaar terug aten we in Thailand, waar we gedurende 2 weken in een wellnessresort verbleven, een paar keer “Just like cheesecake”. Zelf vond ik het niet zo bijzonder lekker (dat vind ik van wel meer Oosterse desserts), maar de kinderen vonden het heel lekker.

Thuis is het er nooit meer van gekomen om zelfs maar een recept te zoeken voor “Just like cheesecake”. Tot een paar weken terug ik tijdens een kookworkshop deze cake te proeven kreeg. Het gebeurt vaak dat je zelf denkt: “Bah, dat recept lijkt niet zo lekker” tot je het dan proeft en het ongelooflijk lekker is.

Het weekend erna kon ik dus niet meer wachten om het receptje te proberen, met heel veel mmmmmm en ohhhhh’s tot gevolg. Zeker nog maken!

De basis is redelijk makkelijk te maken en kan dienen voor allerlei ‘rauwe’ taarten. Dit wil zeggen: “Taarten die niet in de oven gaan om gebakken te worden”. Ook de zogenaamde “cheese”cake vulling is makkelijk van smaakje aan te passen, waardoor je telkens een andere creatie kan maken.

Enige rare ingrediënt in deze taart is de sojalecitine. Dit product is vrij bekend bij veganisten. Het is niet meer dan een bindingsproduct dat in dit geval de functie van eieren vervangt. Je kan ze bestellen of kopen bij Bioplanet

Maak de taart ruimschoots vooraf, zodat ze voldoende tijd heeft om mooi stijf te worden in de diepvriezer. Stop ze wel goed weg, want eenmaal er aan begonnen is ze zo op.

Just like cheesecake met framboos

Gang: Dessert, Feestelijk
Trefwoord: gezonde gerechten
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 38 minuten
Porties: 6 personen
Recept afdrukken

Ingrediënten

de bodem

  • 1 cup amandelen 150 gram
  • 1/4 cup kokosraps 40 gram
  • 2 snuifjes zout
  • 6 medjool dadels in stukken gehakt - vergeet de pit niet te verwijderen!
  • 1 koffielepel kokosnectar of honing
  • 1 vanillepeul de zaadjes

de vulling

  • 1 1/2 cup cashewnoten 220 gr
  • 2 soeplepels citroensap
  • 1 1/4 cup kokosmelk 370 ml
  • 1/2 cup kokosnectar of honing - 123 ml
  • 1 vanillepeul de zaadjes
  • 1/2 cup kokosolie gesmolten in een pannetje - 123 ml
  • 1 soeplepel sojlecitine

Frambozen coulis

  • 400 gr frambozen vers of diepvries
  • 2 eetlepels rauwe honing of kokosnectar of kokosbloesemsuiker
  • 1/2 zakje agar agar
  • 123 ml kokend water

Instructies

de bodem

  • Bekleed een spring taartvorm met bakpapier (+/- 15 cm). Maak het papier iets groter, zodat je papier boven de rand uitsteekt van je vorm - dat voorkomt straks lekken van je vulling.
  • Doe de amandelen, de kokosrasp en het zout in de blender en mix kort - tot je een fijne structuur hebt
  • Voeg de dadels en de kokosnectar toe en mix opnieuw. Duw deze pasta in de spring bak vorm en zet hem in de diepvries, zodat hij mooi opstijft. (+/- 1 uur)

de vulling

  • Doe alle ingrediënten, behalve de kokosolie in een stevige blender of mixer. Laat draaien tot je een mooi lopende en homogene massa krijgt. Voeg dan in een dun straaltje de gesmolten kokosolie toe - zodat de massa wat bindt als mayonaise.
  • Giet op de bodem van de taart, klop een paar keer met de vorm op je werkblad, zodat luchtbellen verdwijnen. Plaats gedurende min. 6 uur in de diepvries en laat een 2-tal uur ontdooien voor je ze eet.

de frambozencoulis

  • Doe het kokende water in een mengkom en voeg de agar agar toe. Klop goed door elkaar om da agar agar te activeren.
  • Mix de frambozen met de honing in een krachtige blender of keukenrobot en voeg dan de agar agar toe. Mix nog kort even door. Laat een beetje koelen (niet teveel, want anders stijft het op) en giet over de bevroren taart. Je kan deze coulis na ongeveer 3 uur over de taart gieten, ze is dan voldoende opgesteven.