Een snel klaar recept voor een koude avond, gevonden in Jamie magazine. Deze schotel maakt van een visschotel iets bijzonders, waardoor hij zeker en vast door iedereen gesmaakt zal worden.

Als je kan kook dan zelf gedroogde bonen. Nadeel is dat je dan wel even voorbereid moet zijn, want de bonen moeten minstens 8 uur weken. Zet ze onder met koud water en laat ze dus minstens een nachtje of gedurende de dag weken. Giet af en breng ze daarna aan de kook. Afhankelijk van de bonen die je gebruikt zal de kooktijd variëren, check hiervoor de verpakking. Zelf gekookte bonen zijn beter omdat ze geen bewaarmiddelen bevatten. Heb je geen tijd? Gebruik dan bonen uit blik en spoel ze goed af.

Kabeljauw is op zijn best van juni tem december, dus nog even en dan moeten we weeral wachten op lekkere kabeljauw. Check het MSC label, dan is de vis verantwoord gevist. Jarenlang heeft was de kabeljauw overbevist, maar nu zou het bestand aan de beterhand zijn. Af en toe genieten van kabeljauw kan dus.

In het recept gebruiken we gerookt paprika poeder, dat is verkrijgbaar bij Dille&Kamille en bij Delhaize. Het geeft je gerecht een Spaanse smaak, maar je kan het eventueel vervangen door gewoon paprika poeder. Gebruik het gerookte poeder zuinig, want het is relatief sterk en uitgesproken van smaak.

De boerenkool of in de VS populair als kale is een zogenaamd superfood en wordt ook vaak gebruikt in smoothies. Hier wordt ze gewoon gestoofd. Je vindt ze steeds vaker in het warenhuis en vooral op de markt. Vervang ze eventueel door fijngesneden savooikool.

 

Tips: Neem in elk geval een vaste witte vis en vervang eventueel de ham door ontbijtspek

Gezond want: Kabeljauw is een magere vissoort en bevat weinig calorieën (niet dat we die willen gaan tellen)
kabeljauw-met-bonen-en-boerenkool

Kabeljauw in rauwe ham met bonenstoofpot

Kabeljauw in rauwe ham met bonenstoofpot

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 50 min
Gang Makkelijk doordeweeks
Keuken Universeel
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
 • 4 kabeljauwfilets
 • 400 gr gedroogde bonen boortol (1 nacht of 1 dag geweekt) of uit blik
 • 2 rode parika's
 • 3 teentjes knoflook fijngehakt
 • 2 el bladpeterselie fijngehakt
 • 1 el gerookt paprika poeder verkrijgbaar oa bij Dille&Kamille
 • olijfolie
 • 15 plakjes ham of ontbijtspek
 • 250 boerenkool

Instructies
 

 • Als je werkt met gedroogde bonen. Week ze dan minstens 8 uur vooraf. Giet ze af en laat ze uitlekken. Doe ze in een grote kom en giet er water over, tot de bonen net onder staan. Breng aan de kook. Draai dan het vuur laag en laat de bonen 40 minuten garen (check de verpakking) Sla deze stap over als je bonen uit blik gebruikt.
 • Prepareer de kabeljauw. Maak een pesto van de look, de peterselie en 1/2 van je bladpeterselie. Dit kan in een blender of eventueel in een vijzel. Smeer hiermee de vis in, kruid met peper en zout en wikkel er de ham of het spek rond. Bind vast met een touwtje of zet vast met prikkers. Leg in een ovenschaal en overgiet met wat olijfolie. Zet gedurende 30 minuten in een voorverwarmde (180°) oven of korter als de vis kleiner van stuk is.
 • Als je moeilijk paprika's kan verteren, dan is het goed om de schil er af te halen. Dat kan door ze te roosteren in de oven, maar ik heb ze gewoon geschild met een dunschiller. Lange paprika's zijn makkelijker verteerbaar. Verwijder de pitten en zaadlijsten en snij ze in stukjes.
 • Haal de blaadjes van de boerenkool. De nerven zijn te hard en kan je niet gebruiken. Doe wat olijfolie in een pan en stoof er de kool, de pepers en de gekookte bonen in. Kruid met peper en zout en de rest van het gerookte paprika poeder. Zet een deksel op de pot en laat 10 tot 15 minuten gaar stoven.
 • Doe de stoofpot in een schaal en leg de vis er op. Smakelijk.