Nu de herfst echt voor de deur staat is het één van de laatste kansen om te genieten van echte ‘zon’tomaten. Nog even en het seizoen van de tomaten is voorbij.

Dit is een Spermalie gerechtje van chef Peeters. Ik neem het graag op in de weekdag recepten omdat het vrij eenvoudig klaar te maken is. Belangrijk is dat je eerst je zogezegde mise en place doet. Dat is het voorbereiden van alle handelingen en ingrediënten, zodat je daarna snel kan koken.

Bovendien hebben we een fantastische truk geleerd om de tomaten blokjes mooi te bakken, zodat ze geen puree worden, maar mooi in vorm blijven en een licht ‘gerookte’ smaak hebben. Wat je moet doen is een pan superheet laten worden op je fornuis. Kies bij voorkeur een braadpan (want tefal kan maar tot 260°C verdragen) en zet ze minstens 5 tot 10 minuten op hoog vuur. Giet er dan pas je tomatenblokjes, zonder vetstof , in. Je zal zien dat het vocht uit de tomaten direct verdampt en dat er stevige tomaatjes overblijven. Schrik niet als je pan heel heet was zal er een echte dampwolk opstijgen. Na 2 tot 3 minuten mogen de tomaten van het vuur.

Probeer voor de kabeljauw een haasje te krijgen met vel, dat kan je mooi krokant bakken. Kabeljauw moet niet te hard uitgebakken worden en het makkelijkst kan je hem verder garen in de oven. Bak hem dus mooi bruin en krokant aan langs één kant (de velkant) en leg hem dan in een ovenschaal. Na 5 tot 10 minuutjes in de oven zal de kabeljauw in mooie schijfjes van elkaar vallen waneer je er met een vork aan trekt en dat is de bedoeling. Wanneer je dus checkt of hij gaar is, kan je kijken of de schijfjes mooi lossen, zolang ze aan elkaar vasthouden is het nog niet goed.

Je kan hem ook in een pan bakken, maar kabeljauw is redelijk fragiel en zal makkelijk uit elkaar vallen bij het omdraaien. De beste periode om kabeljauw te eten is van juni tem december. Kijk op www.vis.be om de viskalender te zien.

Tips: 1. Gooi niet al je groenten tegelijk in de pan, hou rekening met de tijd die ze nodig hebben om gaar te zijn, anders zijn sommige groenten pap terwijl andere nog te hard zijn. 2.Vervang de room voor de basilicumcreme door kokosroom voor een lactosevrijevariant en laat eventueel de rijst weg voor een combinatiedieetvariant. Verhoog dan de hoeveelheid groentjes.

Gezond want: Kabeljauw is een magere vissoort, hij levert veel eiwitten en amper calorieën.

Kabeljauw-met-tomaatjes

Kabeljauw met zomerse groenten

Gang: Makkelijk doordeweeks
Keuken: Belgisch
Trefwoord: gezonde gerechten
Voorbereidingstijd: 25 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen
Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 ui
  • 4 tomaten
  • 2 teentjes look
  • 16 kerstomaten
  • 1 potje basilicum vers
  • 600 gram kabeljauwfilet liefst met vel
  • 180 basmatirijst
  • 100 ml kokosroom
  • 100 ml room opklopbare
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • provencaalse kruiden

Instructies

  • Voorbereiding: Was en snij de courgette en de paprika's in kleine blokjes. Hou ze elk apart in een bordje. Snij de ui in kleine stukjes. Pel en snipper de look.
  • Zet een kom op en breng water aan de kook. Maak een kruisje onder aan de tomaten en doe ze 30 seconden in het kokende water. Haal ze er uit en laat schrikken onder kokend water. Pel ze. Snij in kleine blokjes en verwijder de pitjes. Zet opzij.
  • Doe hetzelfde met de kerstomaatjes, maar haal ze er sneller uit. Laat het velletje eventueel aan de tomaatjes hangen (zie foto) Dop ze in olijfolie en zet ze apart in een ovenkommetje.
  • Bak je kabeljauw op de velkant in een hete pan met 2 eetlepels olijfolie. Kruid met peper en zout. Zet opzij in een ovenschaal met de velkant naar boven.
  • Klop de slagroom stijf, kruid met peper en zout en met de helft van de fijngesneden basilicumblaadjes. Zet dit in de koelkast.
  • De afwerking: Kook nu je rijst en zet de vis in de oven. Beiden hebben ongeveer 15 minuten nodig. Warm de kokosolie op in een kommetje. Zet 5 minuten voor het einde de kerstomaatjes even in de oven om op te warmen. Zet er ook je borden bij!
  • Bak je ui zacht in een pan met olijfolie. Voeg na 3 à 4 minuten de paprika toe. Na nog eens 4 minuten voeg je de courgette toe. Kruid met peper en zout en provencaalse kruiden. Hou warm
  • Zet een pan op het vuur (zonder vetstof) en laat superheet worden. Doe hierin de tomatenblokjes en de look, voeg 1/2 van de fijngesneden basilicum toe. Laat ze 3 minuten bakken en hou ze warm.
  • Roer de kokosolie onder de rijst en meng goed. Kruid met peper en zout.
  • Doe een lepel rijst op een bord en leg er de groentjes bij. Versier met kerstomaatjes. Doe een lepeltje basilicum room op de rijst. Leg een kabeljauw filet op het bord en schep er de tomaten op.