Kalfsfricassee: een klassieker, en zo ongelooflijk lekker. Echt comfortfood en perfect voor een winterse avond. Maak de fricassee bij voorkeur vooraf klaar, zo kunnen de smaken allemaal goed intrekken en wordt je schotel er alleen maar beter op. Bovendien moet je de dag zelf alleen nog opwarmen, dat is zo handig, want elke week is er wel eens een dag dat het echt niet uitkomt om te koken. Je kan makkelijk een grotere hoeveelheid maken en deze invriezen voor later.

Sinds kort heb ik mijn snelkookpan weer ontdekt en die probeer ik nu uit op tal van gerechten. Stoofpotten moeten meestal lang opstaan, maar met een snelkookpan gaat alles veel vlugger. Nu ja, anderhalf uur is natuurlijk nog niet raprap, maar het kalfsvlees was zo zacht, niet normaal!

Uiteraard hoef je dit niet in een snelkookpot te doen, elke kom met een stevige bodem of een goeie gietijzeren pot is perfect en past misschien net iets beter bij slowfood. Nu goed: het voordeel van de snelkookpan is niet alleen dat het sneller gaat, je hoeft er ook totaal niet meer naar om te kijken en kan dus rustig iets anders gaan doen. Met een andere pan valt dat ook wel mee, maar doordat je wel 3 uur moet wachten is het toch aangeraden om af en toe eens een kijkje te nemen of er nog genoeg vocht in je pan zit.

Ik gebruik bij voorkeur zelfgemaakte bouillon om het vlees in te koken, maar als je dat niet hebt, gebruik dan een potje kant en klaar fond, bijvoorbeeld van Lacroix of van Delhaize. Dat is stukken beter dan bouillonblokjes, waar ik geen fan van ben, omdat ze zoveel zout en zo weinig kip bevatten.

Welke groenten je serveert bij of in je kalfsfricassee is niet belangrijk, echter, traditioneel gaan er champignons in. Omdat mijn kinderen daar niet zo gek op zijn, heb ik ze deze keer vervangen door doperwtjes (altijd prijs) en courgette (die had ik nog in de koelkast liggen).

Dit gerecht past evengoed op de zondagse tafel (als die nog bestaat) en vooral, het kan ook perfect als feestmaaltijd. Je kan het dan net iets feestelijker maken door wat groene asperges bij te serveren en een schotel vol met bospaddestoelen. Zalig gewoon, je zal niemand horen klagen.

Tips: Serveer met volle rijst of met kroketjes als feestgerecht

Gezond want: Een makkelijke klassieker met extra groentjes maakt iedereen blij. De kippenbouillon in de saus zit vol met vitamientjes

kalfsfricassee

Kalfsfricassee

5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 1 uur 30 min
Totale tijd 1 uur 50 min
Gang Makkelijk doordeweeks
Keuken Belgisch
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
  • 800 gr kalfsstoofvlees
  • 400 gr puur kalfsgehakt
  • 1 ei
  • 3 el glutenvrij paneermeel
  • 800 ml kippenbouillon
  • 2 uien
  • 2 courgette
  • 600 gr doperwten bio diepvries
  • 100 ml room 40% vetgehalte
  • 250 gr rijst
  • peper
  • zout
  • kokosolie
  • 1 laurierblaadje

Instructies
 

  • Doe de kokosolie in een snelkookpan (of andere) en warm op op hoog vuur. Bak hierin het kalfsvlees mooi bruin en schep het dan uit de pan.
  • Zet het vuur lager en stoof in dezelfde kom de uien mooi aan, zonder dat ze bruin worden. Voeg het vlees toe en overgiet met de bouillon. Voeg een laurierblaadje toe en een beetje zout. Sluit de kom en laat gedurende 1,5 uur zachtjes koken. Gebruik je een gewone kom, dan moet het vlees makkelijk 3 uur opstaan. Zet je vuur zacht en controleer af en toe dat er voldoende vocht op je vlees staat. Het moet net onder staan.
  • Ondertussen: meng het gehakt met het ei en paneermeel en kruid stevig met peper en zout. Rol er balletjes van en zet koel weg.
  • Snij de courgette in kleine blokjes en bak ze in een pan met een beetje kokosolie. Goed kruiden met peper en zout. Kook de erwtjes 3 minuten in een kom met gezouten water en laat ze schrikken onder ijskoud water. Zet de groentjes koel weg tot gebruik.
  • Relax
  • Wanneer je vlees 1,5 uur heeft opgestaan zet je het vuur uit en laat alle stoom/druk uit je pan ontsnappen door koud water over de pot te laten lopen en het ventiel open te zetten. Wanneer er geen stoom meer ontsnapt, kan je de pot openen.
  • Voeg de room en de balletjes toe aan je vlees en laat ongeveer 10 minuten doorkoken, zodat je saus een beetje indikt. Indien gewenst, kan je ze met een beetje maizena dikker maken. Doe hiervoor een lepel maizena in een kommetje met wat hete bouillon en roer goed. Voeg dit toe aan de kom en laat koken.
  • Voeg de groenten toe en laat ze mee warmen. Kruid met peper en zout. En serveer met rijst. Zo makkelijk is het.