Van vet wordt je niet vet. Alles met mate natuurlijk, maar heel wat wetenschappers en voedingsexperten raden aan om suiker (koolhydraten) gedeeltelijk te vervangen door vet.
In het artikel: “Hebben we dan echt geen suiker nodig?”, kon je al lezen dat je van suiker dik wordt. Er is dan ook een beweging aan de gang om terug meer vetten in je dieet op te nemen. Daarmee worden geen vetten als margarine of minarine bedoeld, maar goeie vetten. Diëten gebaseerd op vet, worden ketose diëten genoemd, waarbij ketjes slaat op het feit dat je verbranding draait op vet in tegenstelling tot op suikers.
Dit is een glutenvrij (geen tarwe = minder koolhydraten) brood, dat een hoger vetpercentage geeft oa door de noten die er inzitten. De calorieën in dit brood komen voor 73% uit vetten. Geen paniek! Je vermagert er van. Ook zijn het vooral mono-onverzadigde plantaardige vetten die hartvriendelijk zijn.
Net zoals veel glutenvrije broden, is dit niet echt te vergelijken met ons bekende brood. Het is eerder cake-ig en de structuur is enigzins anders. Ook voelt het vochtiger. Nochtans bakt het veel mooier dan alle andere glutenvrije broden die ik al probeerde. Het lukt zo goed als elke keer.
Je moet er waarschijnlijk wel eerst even voor naar de biowinkel. Bij Bioplanet hebben ze alle ingrediënten en je kan online reserveren en afhalen bij Colruyt.
Tips: Eet dit brood geroosterd met zelfgemaakte notenchoco
Keto brood
Ingrediënten
- 150 gr amandelpoeder
- 150 gr macadamia noten
- 30 gr kokosbloem in de Bioplanet
- 50 gr whey poeder in de Bioplanet
- 80 gr psyllium vezels in de Bioplanet
- 1 tl baking soda
- 2 tl glutenvrij rijspoeder of bakpoeder
- 1 tl zout
- 4 grote ei
- 2 eiwitten
- 240 ml water lauw
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175°C. Bekleed een groot broodbakblik met bakpapier.
- Doe de macadamianoten in een blender en maal ze tot meel. (je kan deze vervangen door amandelbloem/meel en 60 ml water extra toevoegen)
- Mix alle droge ingrediënten, met uitzondering van het rijspoeder in een grote mengkom.
- Doe de eigelen in een ander kom en mix ze met het water. Klop de eiwitten op tot schuim en voeg het rijsmiddel toe. Klop dit goed
- Meng het eigeel met de droge ingrediënten en meng alles goed. Voeg daarna het eiwit toe en meng opnieuw. Niet te hard kloppen, zodat er nog wat lucht in het deeg blijft.
- Giet dit deeg in de bakvorm. Bak ongeveer 60 min in de oven. Prik met een naald of mes om te testen of het brood gaar is. Haal het brood uit de bakvorm en laat afkoelen op een rooster. Het brood blijft 3 dagen goed.
- Lekker met homemade chocopasta
Ik wil dit wel graag eens proberen, maar… hoeveel macadamianoten zijn er nodig? Ze zie ze niet in de ingrediëntenlijst staan?
Dankjewel!
Oeps, Excuses! Er gaan 150 gr noten in – het recept is aangepast. Dank je wel voor de reactie!
Wat is amandelpoeder en kokos bloem? Waar koop je dat? de link werkt niet.
En moet er perse macadamia noten in? Beetje duur.
Amandelpoeder of amandelmeel is ‘bloem’ van gemalen amandelen. Je kan het kopen in elke supermarkt – bij de bakproducten of bij de noten. Let er wel op dat je 100% amandelpoeder hebt en dat er dus geen suiker onder gemengd is. Kokosbloem is dan weer een ‘bloem’ van kokosnoten – ook dat vind je in de meeste supermarkten. Je kan macadamianoten vervangen door andere noten, natuurlijk. Maar noten zijn wel belangrijk in dit brood omdat ze goede vetten bevatten. Succes!
Super recept1 ik voeg extra 100 gr roomboter en 100 gr kokosvet toe. heb de macadamia noten vervangen door een mengsel van walnoten en pompoenpitten uit de blender. verder vanille poeder toegevoegd. geeft een mooi cake achtig brood.
Wat is amandelmeel?
Amandelmeel bestaat uit gemalen amandelen zonder velletje, niet meer en niet minder. Je eet dus eigenlijk de volledige amandel op. Bovendien gaan op deze manier geen gezonde voedingsstoffen verloren.
Wat is amandelpoeder?
Amandelpoeder is poeder van amandelen waaruit de olie geperst is. Daarom is amandelpoeder heel wat minder smaakvol dan amandelmeel. De gezonde bestanddelen zijn door het verwijderen van de olie ook haast allemaal verdwenen.
Ik heb een potje whey poeder gekocht bij Holland en Barret (duur!). Bij 1 brood was het potje bijna leeg (er zat 65 gram in). Alle ingrediënten zijn enorm duurr. Als ik alles optel is het een behoorlijk duur brood! Met 240 ml water erbij, was het geen deeg, maar klonten heel stijf deeg. Je kon het zeker niet “in een bakvorm gieten!”. Hoe stijf moet het beslag zijn? Ik heb er toch maar meer water bij gedaan tot het een beslag was tussen cakebeslag en een stijve bal zoals bij gewoon brood. Maar hoe hoort het te zijn? Na een uur bakken was het nog slap bovenop terwijl er niets aan mijn breinaald bleef zitten. Ik heb het er nog 20 minuten in gelaten en daarna de oven uit gedaan en met een kier open laten staan om uit te dampen. Hij was mooi bruin bovenop, maar de zijkanten en onderkant was wat “nattig en plakkerig” Ook was hij niet zo mooi gerezen als op de foto. Welk formaat bakblik heb je nodig en moet hij voor 2/3de gevuld met het deeg? Het brood was wel goed van smaak en beter toen hij helemaal afgekoeld was. Graag meer uitleg over de juiste bereiding!
Hoi Nynke,
Je hebt helemaal gelijk wat de prijs betreft, dat is wellicht ook de reden dat dergelijk brood niet in de supermarkten te vinden is. Noten en wheypoeder zijn dure ingrediënten. Je zou een dik dik pannenkoekenbeslag moeten hebben, zodanig dat je het net kan gieten in een vorm. Mijn vorm is 8 op 20 cm en daar giet ik deze hoeveelheid deeg in. Veel rijzen doet het niet, want enkel het rijspoeder zorgt voor een beetje rijs en voor de luchtigheid. Wat betreft de baktijd, dat varieert bij soms ook een beetje, maar er zit wel wat verschil op ovens, misschien is het dat. Wanneer je brood bovenop mooi bruin is, maar binnenin nog niet helemaal gebakken, dan kan je er best een stukje alufolie over leggen en het eventueel wat lager in de oven plaatsen. Concreet zou ik dus wat meer water toevoegen tot je een dik lopend beslag hebt en dan mijn brood in de oven goed in de gaten houden. Succes!
Ik heb hem nu nog een keer gemaakt maar dan zoals geadviseerd met meer water zodat het een heel dik cakebeslag is. Lager in de oven en op 175 graden met boven en onderwarmte. Het is nu een uur later en het broodvis van boven heel zacht, nog zachter dan de vorige keer.. Moet het toch niet meer een brooddeeg zijn, een kneeddeeg? Ik laat hem er toch nog maar een tijdje in en zonder aluminium en iets meer graden in de hoop dat hij wat steviger wordt. Een knapperige korst zal ercwel niet in zitten. Wel jammer van al die dure ingrediënten. Hopelijkvwordt het nog wat.
Wie heeft goede raad?
Ik heb hem nog eens gemaakt volgens de adviezen van Sylvianne. Maar nu is hij nog slapper bovenop. Aluminium er nu afgehaald en de graden wat omhoog en hopen dat hij nog wat stijver wordt. Een knapperige korst zal het niet worden! Moet het toch niet meer zo zijn als bij brooddeeg? Een kneedbare bal? Wie heeft goede raad?
Uit de vorm gehaald en hij zakt gelijk in elkaar. Hij was mooi gerezen maar dus nu weer ingezakt. Afwachten of hij gaar geworden is. Eerst maar afkoelen.
Het lukt al beter door het beslag veel dikker te laten, maar ondaks dat moet er veel water extra bij. Ook snap ik niet dat er bij de ingrediënten staat: 4 Eieren en daaronder 2 eiwitten. De 4 Eieren moet je splitsen en gebruik je van die 4 eieren dan alleen van 2 eieren de eiwitten? Of moeten er 4x het eigeel en 6x eiwitten door?
Gebruik je in dit recept 4 eieren, waarvan 2 eieren in zijn geheel en van de andere 2 alleen de eiwitten? Dus twee eiwitten gooi je weg?
In afwachting van je antwoord, een warme groet,
Hoi Mieke, neen je hebt in totaal 6 eieren nodig. 2 eigelen mag je inderdaad ergens anders in gebruiken.
Dank je voor het antwoord. Ik ga hier mee aan de slag,
Vandaag een brood gebakken. Het was niet echt luchtig, maar wellicht heb ik te weinig vloeistof toegevoegd. Het is aan te raden om extra water te drinken bij het eten.
In het recept staat: Giet dit deeg in de bakvorm, maar daar was geen sprake van. Ik moest het er in spatelen.
Ik heb de 150 gr macademia noten vervangen door 150 gr amandelbloem en 60 ml extra water; wellicht moet er toch iets meer water bij.
Heb je daar al iets meer over gehoord?
De geur was heerlijk tijdens het bakken en de smaak was ook prima!
Ik hoor graag nog van je!
Ik heb het gebakken met : de macadamian noten gehakt met nog grote stukken erin (dus niet volledig gemalen tot meel)….
zonder het eiwitpoeder…..met een mix van 40 gram psyliumpoeder en 40 gram vlozaadjes (allemaal gekocht op de site pit en pit) , en maar 4 eitjes waarvan ik 2 eiwitten van die eitjes opgeklopt heb met het natriumbicarbonaat…. en 66 minuten in oven van 180 graden…….resultaat= perfect heerlijk broodje waar je niet veel van moet eten om verzadigd te zijn en in ketose kan blijven, heerlijk met egg butter (check out site : dietdoctor.com)
Dank je wel Sylvain voor dit recept, ik heb en ga er nog veel van genieten (mits eigen aanpassing volgens mijn smaak natuurlijk), warme groet Anya
80 gram psyllium vezels is dat niet heel erg veel. Ik heb er maar 8 gram ingedaan d’ brood was zeer lekker
Misschien een nulleke teveel?
Ik heb het recept een beetje aangepast na de comments te lezen en het resultaat was goed! Het keto notenbrood smaakt heerlijk. Op mijn blog kan je zien wat ik heb aangepast en de bijbehorende foto’s van het resultaat zien. Veel smulplezier!
https://wordpress.com/block-editor/post/ketodieet168fasting.home.blog/98
Idioot recept, al mijn ingredienten in de prullebak kunnen mikken!!! Het werd een droge keiharde bal en in de oven rees het niet. Idd véél te veel psyllium vezels.
Jammer van al die gezonde dure bio produkten
Hoi Marieke,
Ik maak dit brood echt regelmatig en volgens min is er niets mis met de hoeveelheden. Je moet naast de volledige eieren ook nog extra eiwitten toevoegen, die je eerst opklopt. Op die manier wordt het deeg mooi luchtig. Sorry dat het fout liep!
Vandaag dit brood gebakken volgens het beschreven recept. Alleen de noten vervangen door meer amandelmeel en zeer goed gelukt. Inderdaad een vrij dik beslag maar heb dit goed aangedrukt in de vorm en had een mooi en lekker brood.