Gezond en snel klaar: deze makkelijke doordeweekse maaltijd combineert 2 van onze favorieten: gehaktballen en curry.
We kiezen deze keer niet voor een Thaise currypasta als basis voor de saus, maar eenvoudigweg voor currypoeder. Eén van de bestanddelen van curry is kurkuma en dat is een uitstekende ontstekingsremmer. Combineer het steeds met een flinke draai van de zwarte peper molen en je hebt een natuurlijke aspirine.
Dit gerecht past in het ketodieet. Het is samengesteld uit flink wat gezonde vetten en bevat weinig koolhydraten. Voor de kinderen serveer ik het met (bruine) rijst, voor mijzelf en Johan serveer ik er een portie bloemkoolrijst bij – deze bevat veel minder koolhydraten, waardoor je lichaam in Ketose kan blijven. Ketose betekent dat je lichaam vet verbrandt in de plaats van suikers. Om in dit stadium te geraken moet je eerst en vooral een aantal dagen zeer weinig (<50 gr koolhydraten per dag eten) Na een paar dagen, schakelt je lichaam over van de makkelijke suiker verbranding naar de iets moeilijkere vetverbranding. Hierdoor zal je slanker worden en op die manier past het ook in een energetisch dieet, omdat je geen koolhydraten en dierlijke vetten tegelijk hoeft te verteren.
Je kan dit gerecht prima tot 3 dagen op voorhand klaarmaken en eventueel een dubbele portie maken om in te vriezen. Een recept voor bloemkoolrijst vind je hier.

Keto kipgehaktballetjes met curry
Ingrediënten
De kipgehaktballetjes
- 800 gr kippengehakt
- 50 gr kokosbloem vervang event door amandelmeel
- 1 groot ei
- 2 teentjes look geperst
- 1 koffielepel kurkuma
- 4 eetlepels currypoeder
- zout
- zwarte peper
- kokosolie of olijfolie
- 2 uien fijngesnipperd
- 500 ml kokosmelk
- 600 gr spinazieblaadjes
De broccoli
- 2 broccoli in roosjes
- 2 eetlepels boter
- peper
- zout
- nootmuskaat
Instructies
De kipgehaktballetjes
- Neem een grote mengkom en zet een grote kom met water op. Breng het water aan de kook.
- Meng het kippengehakt met de kokosbloem, het ei, de geperste lookteentjes, de helft van de kurkuma en de helft van het currypoeder. Kruid met zwarte peper en zout en meng alles goed door elkaar met je (propere) handen. Rol er balletjes van ter grootte van een pingpongballetje.
- Doe een lepel kokosolie in een diepe pan of wok en bak hierin de balletjes rondom rond mooi bruin. Haal ze dan opnieuw uit de pan en leg ze even opzij op een bord.
- Doe eventueel wat extra kokosolie in de pan en verlaag het vuur tot middelhoog. Bak hierin de fijngesnipperde ui tot hij mooi begint te bruinen. Voeg dan de andere helft van de kurkuma en het currypoeder toe. Overgiet met de kokosmelk, roer goed door elkaar en voeg ook de balletjes terug toe. Laat dit ongeveer 15 minuutjes pruttelen, zodat de kokosmelk indikt.
- Was ondertussen de spinazieblaadjes en laat ze in een vergiet uitlekken. Voeg ze na 15 minuten toe aan de balletjes en laat 5 minuutjes meekoken.
De broccoli
- Van zodra het water kookt voeg je een koffielepel zout en eventueel een flinke snuif bicarbonaat toe. Dit zorgt voor mooie groene groentjes, boordevol vitamientjes. Kook hierin de broccoli ongeveer 4 minuutjes en giet hem daarna onmiddellijk af in een vergiet. Spoel met koud water. Spoel de kom waarin je de broccoli kookte, af en zet ze terug op je vuur. Voeg een lepel boter toe, zet je vuur op middelhoog en roer de broccoli door de boter. Kruid met peper en zout en nootmuskaat.
Geef een reactie