Loading...
Blog 2017-10-03T14:38:57+00:00

Laatste Recepten

  • Paprika’s gevuld met Quinoa

    Een makkelijk vegetarisch doordeweeks recept. Je kan het prima vooraf klaarmaken en de dag zelf hoef je het enkel nog in de oven te schuiven. Dat is pas praktisch op een drukke avond! Bovendien kan je een extra portie quinoa koken en daar een lekker [...]

  • Gegrilde Haloumi met mangoslaatje en kokos-tahini dressing

    Een lekker fris slaatje, dat iedereen zal kunnen bekoren. Probeer zeker eens om een potje tahin te bemachtigen. Het is een pasta van sesamzaadjes - zoals je misschien wel pindakaas, chocopasta of notenboter kent. Met andere woorden sesamzaadjes die in de blender tot sesampasta worden [...]

  • Bloemkoolcouscous met gedroogd fruit en geroosterde noten

    Bloemkool couscous komt bij ons regelmatig op tafel. Dat komt omdat hij in de eerste plaats heel lekker is, maar vooral ook omdat je er eindeloos mee kan variëren. De basis blijft hetzelfde - bloemkool die je in een blender mixt tot couscous of rijst [...]

  • MAT CHA-cha

    Wellicht ken je wel een ChaCha? Ziehier de gezonde versie ervan.... inclusief Matcha. Matcha is een variant van groene thee, die op zich al zeer gezond is, maar bij Matcha gaat het nog een stapje hoger. Ooit heb ik geprobeerd om effectief Matcha thee te [...]

  • Snelle waterzooi van kippenwit met gestoomde groentjes

    Voor een rasechte Gentenaar is het misschien wel een beetje heiligschennis om je waterzooi snel te willen klaarmaken. Ik heb daar geen probleem mee, zolang het maar lekker is. We werken dan ook met kipfilet ipv met een volledige kip, dat scheelt al heel wat [...]

Alle blogposts

Paprika’s gevuld met Quinoa

Een makkelijk vegetarisch doordeweeks recept. Je kan het prima vooraf klaarmaken en de dag zelf hoef je het enkel nog in de oven te schuiven. Dat is pas praktisch op een drukke avond! Bovendien kan je een extra portie quinoa koken en daar een lekker slaatje mee maken voor de lunchbox van de dag erna. Zelf maak ik dit recept klaar op mijn kookdag. Dat is 1 dag in de week waarop ik een paar uur uittrek om te koken. [...]

By |

De ideale week: Hoeveel tijd heb jij over per week?

Je ideale week: Stap 1 - capaciteit. Kom jij ook weer elke week tijd tekort om alles te doen wat je op je to-do lijstje hebt gezet? Na een tijdje wordt dit redelijk irritant en misschien heb je je to-do lijst al lang in de vuilbak gegooid. Je wordt er toch alleen maar depressief van! Een belangrijke oorzaak van onze lange to-do lijstjes is dat we niet zo goed weten hoeveel tijd we werkelijk hebben. Natuurlijk hebben we [...]

By |

Gegrilde Haloumi met mangoslaatje en kokos-tahini dressing

Een lekker fris slaatje, dat iedereen zal kunnen bekoren. Probeer zeker eens om een potje tahin te bemachtigen. Het is een pasta van sesamzaadjes - zoals je misschien wel pindakaas, chocopasta of notenboter kent. Met andere woorden sesamzaadjes die in de blender tot sesampasta worden gemixt. Mocht je nergens tahin vinden dan kan je hem zeker ook zelf maken, mits je een blender hebt. Doe 200 gr sesamzaadjes in de blender en voeg een klein scheutje sesamolie (of eventueel een [...]

By |

Bloemkoolcouscous met gedroogd fruit en geroosterde noten

Bloemkool couscous komt bij ons regelmatig op tafel. Dat komt omdat hij in de eerste plaats heel lekker is, maar vooral ook omdat je er eindeloos mee kan variëren. De basis blijft hetzelfde - bloemkool die je in een blender mixt tot couscous of rijst - maar dan kan je oneindig veel combinaties van kruiden, andere groenten, fruit of specerijen bedenken om ze toe te voegen. Zo smaakt je couscous telkens totaal anders. Pas je variaties aan, aan de sfeer [...]

By |

MAT CHA-cha

Wellicht ken je wel een ChaCha? Ziehier de gezonde versie ervan.... inclusief Matcha. Matcha is een variant van groene thee, die op zich al zeer gezond is, maar bij Matcha gaat het nog een stapje hoger. Ooit heb ik geprobeerd om effectief Matcha thee te drinken, maar echt lekker vind ik dat niet. Sindsdien probeer ik het goedje te verwerken in bijvoorbeeld smoothies en bijvoorbeeld in deze energierepen. Omdat voor Matcha het volledige theeblaadje wordt gebruikt en dat wordt gedroogd [...]

By |

Snelle waterzooi van kippenwit met gestoomde groentjes

Voor een rasechte Gentenaar is het misschien wel een beetje heiligschennis om je waterzooi snel te willen klaarmaken. Ik heb daar geen probleem mee, zolang het maar lekker is. We werken dan ook met kipfilet ipv met een volledige kip, dat scheelt al heel wat tijd. Is tijd voor jou geen probleem? Neem dan zeker de volledige kip, want dan sla je 2 vliegen in 1 slag: je kan immers tegelijkertijd kippenbouillon maken met de rest van het kippenkarkas. Eet [...]

By |

Tartaar van rode biet en quinoa

Voor iedereen die niet van rode biet houdt, is dit een fantastisch recept. Ik durf dat te beweren, want hier thuis zijn er 3 die geen rode biet lusten en die dit echt lekker vonden. Waarom zou je rode biet eten? Het is goed voor je bloed en je spijsvertering. De kleur verraadt bovendien ook al dat er flink wat betacaroteen inzit, wat weer goed is voor oa je ogen. Belangrijk wanneer je quinoa klaarmaakt zijn volgende aspecten: spoel hem [...]

By |

Instant postelein soepje

Dit snelle soepje is ideaal om in het voorjaar te maken, wanneer de postelein als één van de eerste en supermakkelijk te kweken groenten zijn kopjes bovensteekt. Wij hadden hem vorig jaar in de tuin gepland en dit jaar stond hij er vanzelf weer. Postelein is bovendien rijk aan antioxidanten en omega 3 vetzuren. Hij is best vergelijkbaar met spinazie of waterkers. Hij hoeft helemaal niet mee te koken in de soep, hij gaat er rauw in zodat alle voedingsstoffen [...]

By |

Just like cheesecake met framboos

Een paar jaar terug aten we in Thailand, waar we gedurende 2 weken in een wellnessresort verbleven, een paar keer "Just like cheesecake". Zelf vond ik het niet zo bijzonder lekker (dat vind ik van wel meer Oosterse desserts), maar de kinderen vonden het heel lekker. Thuis is het er nooit meer van gekomen om zelfs maar een recept te zoeken voor "Just like cheesecake". Tot een paar weken terug ik tijdens een kookworkshop deze cake te proeven kreeg. Het [...]

By |

Notenbrood

Een heerlijk gezond notenbrood. Dit brood bevat voornamelijk noten - logisch misschien voor een notenbrood, maar het is dus geen notenbrood zoals je soms bij de bakker vindt, nl tarwebrood met noten in. Hier overwegend noten en zaden. Een brood laag in koolhydraten dus. De meeste ingrediënten zijn makkelijk te vinden. Het enige waar je misschien naar op zoek moet zijn de psyllium vezels. Deze bevatten zeer veel vezels en worden vaak gebruikt om glutenvrij brood te bakken. Ze bevatten [...]

By |

Cashewnoten kaas

Cashewnotenkaas? Zoals in kaas van ... cashewnoten? Jawel, en helemaal lactosevrij! Dit is een heerlijk broodsmeersel of een lekkere dip voor allerlei rauwe groentjes. Dit receptje is gebaseerd op de veganistische keuken. Het is zeker niet mijn bedoeling om veganistisch te eten, maar wat zijn veganisten inventief! Ze maken allerlei zaken zonder dierlijke producten, waarvan je je moeilijk kan voorstellen dat het ook nog lekker zou zijn om te eten. Heerlijk werken met meer plantaardige producten en iedereen die het [...]

By |

Vegan spaghetti carbonara met kokosspek

Sinds vorige week volg ik een aantal workshops over energetische voeding. Dat is een onderwerp dat mij al heel lang boeit en ik heb interesse in verschillende inzichten over voeding. Het concept van de energetische voeding sluit wat aan bij de visie van Pascale Naessens, in die zin dat je best geen koolhydraten met eiwitten kan samen eten. Daarnaast is er veel aandacht voor de kookwijze. Ik moet nog even op zoek naar de Nederlandse term, maar in het Frans [...]

By |

Gebakken asperges met waterkerssaus en zalm

Eenmaal maart begint het enorm te jeuken. Die lentekriebel. En wat is het beste signaal dat het bijna zover is? Asperges. Het witte goud! Vorige week had ik het al moeilijk tijdens het boodschappen doen, maar deze week ging het mis - een zwak moment waarschijnlijk, want officieel loopt het aspergeseizoen dit jaar vanaf 11 april tot eind juni. Nog een maandje wachten dus. De asperges die er nu liggen zijn nog heel duur, wel Belgisch, maar nog niet echt [...]

By |

Gezonde darmen: deel 3

Wil je weten hoe je darmen en de samenstelling van je darmflora je gewicht bepalen? Lees dan ook Deel 1: Focus op je darmen ipv op calorieën en Deel 2: Gezondere darmen met pro- en prebiotisch . Gezonde darmen = ... Je darmen voeden, doe je door voedingsmiddelen te vermijden die ontstekingen kunnen veroorzaken in je darmen, door je spijsvertering te verbeteren, door eventueel zieke darmen zoveel mogelijk te genezen (vb lekkende darm), door de opname van voedingsstoffen [...]

By |

Rundsstoofvlees met granaatappel en pastinaak

Een lekkere afwisseling op traditioneel Belgisch stoofvlees met bier en mosterd. De zurige granaatappel met zoetige port zorgt voor een interessante smaak in de mond. Bovendien is het beregoed momenteel buiten en dan smaakt een lekker stevige stoofpot het best van al! Zoals met alle stoofpotten, wordt ook dit rundsstoofvlees alleen maar beter, wanneer het een nachtje kan rusten op een koude plek. Heb je hier allemaal geen tijd voor, maar wil je toch wel eens proeven? Laat je dan vooral [...]

By |

Gezonde darmen: deel 2

Je darmbacteriën bepalen je gewicht. In totaal dragen we elk zo'n 100 blijven ofwel 2 kilo darmbacteriën. Er bestaan zo'n 1100 verschillende soorten darmbacteriën, maar de meeste gezonde mensen hebben er zo'n 180. Dikke mensen ongeveer 160 en mensen met chronische darmproblemen maar 50. De precieze samenstelling van jouw darmbacteriën of darmflora is uniek, het is en combinatie van die 1100 verschillende soorten en wordt je unieke microbioom genoemd. 2 grote groepen of 'stammen' bacteriën bevolken je darmen: [...]

By |

Gezonde darmen: Deel 1

Waarom het beter is op je darmen te focussen dan op je gewicht. Alle ziekten starten in de darmen! Wellicht is dit niet altijd (cfr. genetische ziektes,...) het geval, maar een groot deel van de chronische moderne ziekten zijn gelinkt aan onevenwicht in en ongezonde darmen. Het heeft alleen zeer lang geduurd, eer de medische wetenschap Hippocrates' woorden verder onderzocht.   Dit is een heel [...]

By |

Sint Jakobsvruchten met bloemkool

De Sint-Jakobsschelp is een typisch feestdier. Voor de dagdagelijkse keuken is het vaak te duur of niet bekend genoeg. Eindejaar is een prima moment om deze delicatesse te eten. Ze is best makkelijk klaar te maken, maar in deze eenvoud schuilt meteen ook wel een gevaar, want verkeer klaargemaakt wordt ze taai en zeer onsmakelijk. Belangrijk is om mooie verse exemplaren te kopen (reserveer ze vooraf vers bij de visboer) - koop ze bij voorkeur vers in de schelp, want [...]

By |

Hertenbiefstukjes met dadel-labneh, bramen en pindacrumble

Een recept van Yotam Ottolenghi, uit zijn boek NOPI. Dit recept wou ik al zo lang eens klaarmaken, maar om de ene of andere reden kwam het er maar niet van. Geen betere gelegenheid dan de eindejaarsfeesten om dit eenvoudige, maar echt verschrikkelijk lekker recept te maken. Koop hert, ree of hinde of eventueel hertenkalf - hoewel dat veel duurder is. Maak alle onderdelen van dit recept de dag voordien klaar, op die manier hoef je alleen je biefstukjes nog [...]

By |

Kalfsvlees met aardpeer en kardemom puree

Een heerlijk recept, dat je grotendeels vooraf kan klaarmaken. Ideaal, zo hoef je de dag van je kerst- of nieuwjaarsfeest niet meer te stressen. Dit recept volgt de principes van Pascale Naessens. Vlees en groentjes gecombineerd. We gebruiken zeer weinig koolhydraten. Ook Paleo is dit gerecht geschikt. Stel dat je eters hebt, die niet fan zijn van deze manier van eten, dan kan je wel nog kroketjes bijgeven, maar dit is een gerecht dat volledig op zich, alles heeft wat [...]

By |

Burgers met rode biet

Kookprogramma's zijn er genoeg op tv en toch kan ik het niet laten om telkens weer te blijven hangen, wanneer ik er eentje passeer. Onlangs trok één of andere versie van Masterchef mijn aandacht. Het was 1 van de eerste afleveringen in een reeks en de mogelijk kandidaten moesten eerst en vooral tonen hoe het zat met hun kookkunst. Opdracht was: de perfecte burger. Eerst en vooral werd door de coaches getoond hoe het moest - alleen voor de kijker [...]

By |

Tajine van kalf met pruimen

Een heerlijk zoete tajine. Dit is iets wat werkelijk iedereen lust en waar iedereen instant goed gezind van wordt! Dat kan handig van pas komen met dit sombere weer. In de Oosterse keuken, heeft men regelmatig de neiging om zoete gerechten te serveren. Vooral de desserts zijn er mierzoet. Hoewel ik zelf wat van de zoete smaken probeer af te reken, is deze tajine echt iets wat ik gewoon regelmatig wil eten. Bovendien is het zeer handig om ze vooraf [...]

By |

Gyros van kalkoen met quinoasalade

Dit recept is gebaseerd op een recept van Jeroen Meus. Belangrijk volgens Jeroen, is dat je je vlees laat marineren, zodat het veel smaak krijgt. Hij geeft er rijst bij, maar ik kies hier voor Quinoa. Een belangrijk ingrediënt in goulash, die oorspronkelijk Hongaars is, is de paprika. Die kan je echt niet weglaten en gebruik bij voorkeur eens gerookte paprika. Begin met een klein beetje, want zowel de geur als de smaak van de gerookte variant is nogal overheersend [...]

By |

Kip tajine met zoete aardappel

Tajines zijn altijd leuk om op tafel te zetten. Niemand weet wat er inzit tot het deksel er af gaat en alle geuren die bewaard bleven in de pot, naar buiten kunnen. Voor het verrassingseffect en omdat ze ook zo mooi zijn, is het zeker de moeite waard om een tajine aan te schaffen. Koop ze groot genoeg - volgens het aantal personen dat je wil bedienen, maar niet te groot dat ze niet meer in de oven kan - [...]

By |
Load More Posts

Blogs op datum

Blogs op categorie

Tags

Contact Info

Mobile: +32 (0)498 18.88.55

WORD KEUKENREBEL

Sluit je aan bij de Keukenrevolutie en ontvang elke week nieuwe tips en recepten in je mailbox

SCHRIJF IN OP DE NIEUWSBRIEF