Loading...

Laatste Recepten

  • Rundsstoofvlees met granaatappel en pastinaak

    Rundsstoofvlees met granaatappel en pastinaak

    Een lekkere afwisseling op traditioneel Belgisch stoofvlees met bier en mosterd. De zurige granaatappel met zoetige port zorgt voor een interessante smaak in de mond. Bovendien is het beregoed momenteel buiten en dan smaakt een lekker stevige stoofpot het best van al! Zoals met alle stoofpotten, [...]

  • Sint Jakobsvruchten met bloemkool

    Sint Jakobsvruchten met bloemkool

    De Sint-Jakobsschelp is een typisch feestdier. Voor de dagdagelijkse keuken is het vaak te duur of niet bekend genoeg. Eindejaar is een prima moment om deze delicatesse te eten. Ze is best makkelijk klaar te maken, maar in deze eenvoud schuilt meteen ook wel een [...]

  • Hertenbiefstukjes met dadel-labneh, bramen en pindacrumble

    Hertenbiefstukjes met dadel-labneh, bramen en pindacrumble

    Een recept van Yotam Ottolenghi, uit zijn boek NOPI. Dit recept wou ik al zo lang eens klaarmaken, maar om de ene of andere reden kwam het er maar niet van. Geen betere gelegenheid dan de eindejaarsfeesten om dit eenvoudige, maar echt verschrikkelijk lekker recept [...]

  • Kalfsvlees met aardpeer en kardemom puree

    Kalfsvlees met aardpeer en kardemom puree

    Een heerlijk recept, dat je grotendeels vooraf kan klaarmaken. Ideaal, zo hoef je de dag van je kerst- of nieuwjaarsfeest niet meer te stressen. Dit recept volgt de principes van Pascale Naessens. Vlees en groentjes gecombineerd. We gebruiken zeer weinig koolhydraten. Ook Paleo is dit [...]

  • Burgers met rode biet

    Burgers met rode biet

    Kookprogramma's zijn er genoeg op tv en toch kan ik het niet laten om telkens weer te blijven hangen, wanneer ik er eentje passeer. Onlangs trok één of andere versie van Masterchef mijn aandacht. Het was 1 van de eerste afleveringen in een reeks en [...]

  • Tajine van kalf met pruimen

    Tajine van kalf met pruimen

    Een heerlijk zoete tajine. Dit is iets wat werkelijk iedereen lust en waar iedereen instant goed gezind van wordt! Dat kan handig van pas komen met dit sombere weer. In de Oosterse keuken, heeft men regelmatig de neiging om zoete gerechten te serveren. Vooral de [...]

  • Gyros van kalkoen met quinoasalade

    Gyros van kalkoen met quinoasalade

    Dit recept is gebaseerd op een recept van Jeroen Meus. Belangrijk volgens Jeroen, is dat je je vlees laat marineren, zodat het veel smaak krijgt. Hij geeft er rijst bij, maar ik kies hier voor Quinoa. Een belangrijk ingrediënt in goulash, die oorspronkelijk Hongaars is, [...]

  • Kip tajine met zoete aardappel

    Kip tajine met zoete aardappel

    Tajines zijn altijd leuk om op tafel te zetten. Niemand weet wat er inzit tot het deksel er af gaat en alle geuren die bewaard bleven in de pot, naar buiten kunnen. Voor het verrassingseffect en omdat ze ook zo mooi zijn, is het zeker [...]

  • Kip drumsticks met groene olijven

    Kip drumsticks met groene olijven

    Dit is een eenvoudige hartverwarmende ovenschotel, die relatief snel op tafel staat. Ben jij van het goed voorbereidde type? Marineer je kippendrumsticks dan de dag voordien al, zo trekken de smaken van de kruiden en specerijen goed in het vlees en krijg je een echte [...]

  • Rund stoofvlees met rode wijn

    Rund stoofvlees met rode wijn

    Stoofvlees is een traditionele favoriet in veel gezinnen. Mijn mama maakt heerlijk stoofvlees en ik heb altijd haar recept gevolgd. Haar geheim? Geuze en peperkoek met mosterd. Ons probleem? Zowel het bier als de peperkoek bevat gluten en dat valt niet mee voor Johan. In [...]

Alle blogposts

Gezonde darmen: deel 3

By | januari 24th, 2017|

Wil je weten hoe je darmen en de samenstelling van je darmflora je gewicht bepalen? Lees dan ook Deel 1: Focus op je darmen ipv op calorieën en Deel 2: Gezondere darmen met pro- en prebiotisch . Gezonde darmen = ... Je darmen voeden, doe je door voedingsmiddelen te vermijden die ontstekingen kunnen veroorzaken in je darmen, door je spijsvertering te verbeteren, door eventueel zieke darmen zoveel mogelijk te genezen (vb lekkende darm), door de opname van voedingsstoffen [...]

Rundsstoofvlees met granaatappel en pastinaak

By | januari 17th, 2017|

Een lekkere afwisseling op traditioneel Belgisch stoofvlees met bier en mosterd. De zurige granaatappel met zoetige port zorgt voor een interessante smaak in de mond. Bovendien is het beregoed momenteel buiten en dan smaakt een lekker stevige stoofpot het best van al! Zoals met alle stoofpotten, wordt ook dit rundsstoofvlees alleen maar beter, wanneer het een nachtje kan rusten op een koude plek. Heb je hier allemaal geen tijd voor, maar wil je toch wel eens proeven? Laat je dan vooral [...]

Gezonde darmen: deel 2

By | januari 17th, 2017|

Je darmbacteriën bepalen je gewicht. In totaal dragen we elk zo'n 100 blijven ofwel 2 kilo darmbacteriën. Er bestaan zo'n 1100 verschillende soorten darmbacteriën, maar de meeste gezonde mensen hebben er zo'n 180. Dikke mensen ongeveer 160 en mensen met chronische darmproblemen maar 50. De precieze samenstelling van jouw darmbacteriën of darmflora is uniek, het is en combinatie van die 1100 verschillende soorten en wordt je unieke microbioom genoemd. 2 grote groepen of 'stammen' bacteriën bevolken je darmen: [...]

Gezonde darmen: Deel 1

By | januari 13th, 2017|

Waarom het beter is op je darmen te focussen dan op je gewicht. Alle ziekten starten in de darmen! Wellicht is dit niet altijd (cfr. genetische ziektes,...) het geval, maar een groot deel van de chronische moderne ziekten zijn gelinkt aan onevenwicht in en ongezonde darmen. Het heeft alleen zeer lang geduurd, eer de medische wetenschap Hippocrates' woorden verder onderzocht.   Dit is een heel [...]

Sint Jakobsvruchten met bloemkool

By | december 14th, 2016|

De Sint-Jakobsschelp is een typisch feestdier. Voor de dagdagelijkse keuken is het vaak te duur of niet bekend genoeg. Eindejaar is een prima moment om deze delicatesse te eten. Ze is best makkelijk klaar te maken, maar in deze eenvoud schuilt meteen ook wel een gevaar, want verkeer klaargemaakt wordt ze taai en zeer onsmakelijk. Belangrijk is om mooie verse exemplaren te kopen (reserveer ze vooraf vers bij de visboer) - koop ze bij voorkeur vers in de schelp, want [...]

Hertenbiefstukjes met dadel-labneh, bramen en pindacrumble

By | december 14th, 2016|

Een recept van Yotam Ottolenghi, uit zijn boek NOPI. Dit recept wou ik al zo lang eens klaarmaken, maar om de ene of andere reden kwam het er maar niet van. Geen betere gelegenheid dan de eindejaarsfeesten om dit eenvoudige, maar echt verschrikkelijk lekker recept te maken. Koop hert, ree of hinde of eventueel hertenkalf - hoewel dat veel duurder is. Maak alle onderdelen van dit recept de dag voordien klaar, op die manier hoef je alleen je biefstukjes nog [...]

Kalfsvlees met aardpeer en kardemom puree

By | december 14th, 2016|

Een heerlijk recept, dat je grotendeels vooraf kan klaarmaken. Ideaal, zo hoef je de dag van je kerst- of nieuwjaarsfeest niet meer te stressen. Dit recept volgt de principes van Pascale Naessens. Vlees en groentjes gecombineerd. We gebruiken zeer weinig koolhydraten. Ook Paleo is dit gerecht geschikt. Stel dat je eters hebt, die niet fan zijn van deze manier van eten, dan kan je wel nog kroketjes bijgeven, maar dit is een gerecht dat volledig op zich, alles heeft wat [...]

Burgers met rode biet

By | december 13th, 2016|

Kookprogramma's zijn er genoeg op tv en toch kan ik het niet laten om telkens weer te blijven hangen, wanneer ik er eentje passeer. Onlangs trok één of andere versie van Masterchef mijn aandacht. Het was 1 van de eerste afleveringen in een reeks en de mogelijk kandidaten moesten eerst en vooral tonen hoe het zat met hun kookkunst. Opdracht was: de perfecte burger. Eerst en vooral werd door de coaches getoond hoe het moest - alleen voor de kijker [...]

Tajine van kalf met pruimen

By | december 1st, 2016|

Een heerlijk zoete tajine. Dit is iets wat werkelijk iedereen lust en waar iedereen instant goed gezind van wordt! Dat kan handig van pas komen met dit sombere weer. In de Oosterse keuken, heeft men regelmatig de neiging om zoete gerechten te serveren. Vooral de desserts zijn er mierzoet. Hoewel ik zelf wat van de zoete smaken probeer af te reken, is deze tajine echt iets wat ik gewoon regelmatig wil eten. Bovendien is het zeer handig om ze vooraf [...]

Gyros van kalkoen met quinoasalade

By | november 30th, 2016|

Dit recept is gebaseerd op een recept van Jeroen Meus. Belangrijk volgens Jeroen, is dat je je vlees laat marineren, zodat het veel smaak krijgt. Hij geeft er rijst bij, maar ik kies hier voor Quinoa. Een belangrijk ingrediënt in goulash, die oorspronkelijk Hongaars is, is de paprika. Die kan je echt niet weglaten en gebruik bij voorkeur eens gerookte paprika. Begin met een klein beetje, want zowel de geur als de smaak van de gerookte variant is nogal overheersend [...]

Kip tajine met zoete aardappel

By | november 29th, 2016|

Tajines zijn altijd leuk om op tafel te zetten. Niemand weet wat er inzit tot het deksel er af gaat en alle geuren die bewaard bleven in de pot, naar buiten kunnen. Voor het verrassingseffect en omdat ze ook zo mooi zijn, is het zeker de moeite waard om een tajine aan te schaffen. Koop ze groot genoeg - volgens het aantal personen dat je wil bedienen, maar niet te groot dat ze niet meer in de oven kan - [...]

Kip drumsticks met groene olijven

By | november 26th, 2016|

Dit is een eenvoudige hartverwarmende ovenschotel, die relatief snel op tafel staat. Ben jij van het goed voorbereidde type? Marineer je kippendrumsticks dan de dag voordien al, zo trekken de smaken van de kruiden en specerijen goed in het vlees en krijg je een echte smaakbom. Zelf ben ik nooit echt een grote fan geweest van olijven en het is pas de laatste jaren dat ik ze echt heb leren eten. Nu probeer ik mijn kinderen te laten kennismaken met [...]

Rund stoofvlees met rode wijn

By | november 25th, 2016|

Stoofvlees is een traditionele favoriet in veel gezinnen. Mijn mama maakt heerlijk stoofvlees en ik heb altijd haar recept gevolgd. Haar geheim? Geuze en peperkoek met mosterd. Ons probleem? Zowel het bier als de peperkoek bevat gluten en dat valt niet mee voor Johan. In een boek van Jamie Oliver vond ik een paar jaar terug een recept met rode wijn en zo kon het experimenteren beginnen. Ondertussen is er evenwel glutenvrij bier dus dat probeer ik binnenkort nog eens, [...]

Linzen curry met pompoen en champignons

By | oktober 29th, 2016|

Een heerlijke curry, ideaal voor Halloween en er hoeft niet eens bloed voor te vloeien. De curry is zo vullend dat iedereen stevig op zijn benen zal staan op Halloween te vieren, als jullie dat al doen. Zo niet is dit natuurlijk gewoon een ideaal herfstgerecht. Daarnaast is dit een zeer makkelijk recept, misschien niet in 1-2-3 klaar, maar er kan werkelijk niets misgaan en zo heel veel werk is er trouwens ook niet aan. Bovendien kan je het vooraf [...]

Rode Biet en chocoladetaart

By | oktober 15th, 2016|

Nog een heerlijke taart, heel makkelijk te maken en voor degenen die geen rode biet lusten... geen zorgen, je smaakt de biet amper! Ik gebruik het recept van deze taart in de workshop Meer groenten op je bord, bij de Colruyt Group academy en iedereen is er weg van. Mijn graadmeter is echter... mijn kinderen. In dit geval was het de vraag of ik ze kon beetnemen. Ik had Fien verteld dat ik een taart met bieten maakte en haar [...]

Een pleidooi voor koken – deel 1

By | oktober 11th, 2016|

Wat is het belangrijkste dat je kan doen om de gezondheid van jezelf en je gezin drastisch te verbeteren? Zelf koken! Hoezo? Je zou kunnen verwachten dat meer sporten, minder tv kijken, meer dit of minder dat, toch wel veel belangrijker is dan zelf koken? Immers, in elke supermarkt, ja zelfs in elk tankstation, automaat of krantenwinkel vind je tegenwoordig klaargemaakte producten met één of ander label erop dat aanduidt dat het gezond is. Gezonde voeding is [...]

Chocoladetaart

By | oktober 4th, 2016|

Ik bak slechts heel zelden, ik hou niet zo van het precies afwegen van alle ingrediënten en ook het feit dat je weinig controle hebt over het resultaat, zint mij niet zo. Maar de kinderen verjaren beiden deze periode van het jaar en daar hoort natuurlijk taart bij. Glutenvrije taart meer bepaald. Ook dat is een uitdaging op zich! Gewone appelcake en simpele taarten, dat lukt me wel, maar glutenvrij bakken is dan weer iets helemaal anders en tot nu [...]

Glutenvrije pasta met bolognese saus

By | september 19th, 2016|

Het blijft een klassieker en een favoriet van de meeste kinderen. Bovendien kan je grote porties saus maken, waardoor je telkens snel vers eten op tafel kan zetten. Wat de pasta betreft: in dit geval gebruikte ik glutenvrije pasta van Schär, die qua smaak en textuur nauw aanleunt bij gewone droge spaghetti. Oké dus. Het probleem met die glutenvrije versies is dat ze evengoed industrieel geproduceerd werden, dat ze bestaan uit bewerkte meelsoorten en dat er bog allerhande zaken aan [...]

Paleo burger

By | september 17th, 2016|

Vorige week nam ik een workshop over van een collega bij Colruytgroup Academy: Voor elke gelegenheid een hamburger. Het probleem met hamburgers is... de broodjes. Niet alleen bevatten ze uiteraard gluten, maar een blik op de etiketten van de hamburgerbroodjes, ciabatta's, .... en andere afbakbroden, maakt mij niet echt gelukkig. Tegelijkertijd was iedereen het er over eens, dat een hamburger ergens tussen moet zitten, want alleen een hamburger? Dat is een beetje saai. Ik ben hiermee akkoord, maar dan vooral [...]

Perzik & pecannoten ijs

By | september 14th, 2016|

Lekkere rijpe perziken en warme nazomerdagen vragen om nog wat ijs te maken. Voorlopig gebruik ik nog wel gewone melk en melkproducten. Binnenkort ga ik wel experimenteren met lactosevrij eten, nu nog even gebruik maken van melk, room en kaas. Deze perziken worden eerst tot een soort compote gemaakt, die dan onder het ijs wordt gedraaid, de smaak is niet overweldigend perzik, maar toch lekker zoet en met de nootjes ook crunchy. Om lekker ijs te maken, gebruik je best [...]

Gierstsalade met lamsballetjes

By | september 9th, 2016|

Gierst is een glutenvrij graan dat veel lijkt op couscous. Couscous is echter van tarwe gemaakt en bevat bijgevolg gluten. In tegenstelling tot couscous moet je gierst wel koken, net als rijst, maar voor de rest is het goed vergelijkbaar met couscous. Je kan deze maaltijd perfect als avondmaal klaarmaken en de rest meenemen als lunch, het blijft even lekker. De balletjes krijgen een Midden-Oosterse toets door de keuze van het lamsgehakt en door toevoeging van kruiden zoals koriander en [...]

Glutenvrije avocado broodjes

By | september 8th, 2016|

Omdat gluten voor heel veel mensen een probleem vormen, proberen we zo min mogelijk gluten te eten. Klein probleem. We zijn natuurlijk wel gewoon om ons dagelijks brood te eten. Bijna alle brood dat je koopt bevat glutenhoudende granen: tarwe, rogge, gerst en zelfs spelt. Dat is logisch want het zijn net die gluten die het brood zo luchtig en licht maken. Iedereen die glutenvrij probeert te bakken, is wellicht zwaar ontgoocheld. Probeer de idee opzij te zetten, dat je [...]

Rijstsalade met ham

By | september 6th, 2016|

Opnieuw een zeer eenvoudig glutenvrij gerecht dat zowel in de lunchbox past als 's avonds als lichte maaltijd. De ingrediënten kunnen wel enige 'warmte' verdragen, zodat kinderen ze gerust mee naar school kunnen nemen. Bovendien is de combinatie van doperwten, worteltjes, ham en rijst zeer kindvriendelijk. Hoewel we bij keukenrevolutie proberen wat minder koolhydraten te eten, is het voor vrouwen en zeker voor kinderen belangrijk er voldoende te eten. Je kan gerust een paar dagen koolhydraatarm eten, dat wil zeggen [...]

Kipsalade met fruit salsa

By | september 5th, 2016|

We krijgen deze week nog een paar dagen zomers weer. Ideaal dus om nog wat lekkere slaatjes te maken. Misschien koop je wel een kipsalade bij de beenhouwer en ga je dan thuis naarstig op zoek naar kip. Bonne chance. Net als met de tonijnsalade en al die klaargemaakte salades trouwens, bestaan ze vooral uit sausen en bewaarmiddelen. Ok het kost natuurlijk iets meer tijd om ze zelf te maken, maar zowel de voordelen voor je gezondheid als de smaak [...]

Load More Posts

WORD KEUKENREBEL

Sluit je aan bij de Keukenrevolutie en ontvang elke week nieuwe tips en recepten in je mailbox