Loading...
Blog2018-07-31T17:24:56+00:00

Laatste Recepten

  • Linzensalade met lekker verpakte kip

    Een perfecte winterse salade. Wie denkt dat salades alleen voor 's zomers zijn, heeft het mis, en dat wil ik graag bewijzen met deze voedzame en verzadigende warme linzensalade. Linzen worden in Vlaanderen nog niet zo vaak gegeten. En hier geldt zeker: "Onbekend is onbemind!" [...]

  • Blauwe bessen bananenbrood

    Er zijn weken dat ik niet snel genoeg nieuwe bananen kan meebrengen en dan zijn er weken waar de stakkerds blijven liggen en bruiner worden, dan goed voor ze is. Overrijpe bananen zijn echter nog best te gebruiken in sommaties en gebak. Deze week was [...]

  • Low Carb geroosterde pompoen en Berloumi salade

    De eerste zonnestralen in februari, doen een mens al gauw verlangen naar warmere dagen. Eén optimistische stap naar buiten zonder trui, doet je echter al snel spijt krijgen van je optimisme. Het is nog koud buiten, maar toch, de lente is in aantocht. Ik krijg [...]

  • Kokant gebakken kip met pompoenpuree

    Kip is bij ons thuis één van de favorieten. Ik eet het graag in allerlei gerechten. Voor doordeweeks is het zo geweldig dat ze snel en makkelijk klaar te maken is. Het venijn bij kip zit hem in het mooi sappig houden van je kip, [...]

  • Krokante salade van venkel en appel met walnoten en honing

    Appel en venkel is als worteltjes en boontjes. Op je bord zijn ze de beste vrienden. Het wordt nog beter wanneer dit krokante duo aangevuld wordt met walnoten. Overgiet met een heerlijke dressing van olijfolie, appelciderazijn en zoete honing en je salade is helemaal af. [...]

Alle blogposts

Paprika’s gevuld met Quinoa

Een makkelijk vegetarisch doordeweeks recept. Je kan het prima vooraf klaarmaken en de dag zelf hoef je het enkel nog in de oven te schuiven. Dat is pas praktisch op een drukke avond! Bovendien kan je een extra portie quinoa koken en daar een lekker slaatje mee maken voor de lunchbox van de dag erna. Zelf maak ik dit recept klaar op mijn kookdag. Dat is 1 dag in de week waarop ik een paar uur uittrek om te koken. Dat spaart enorm veel tijd, want ik moet onder [...]

De ideale week: Hoeveel tijd heb jij over per week?

Je ideale week: Stap 1 - capaciteit. Kom jij ook weer elke week tijd tekort om alles te doen wat je op je to-do lijstje hebt gezet? Na een tijdje wordt dit redelijk irritant en misschien heb je je to-do lijst al lang in de vuilbak gegooid. Je wordt er toch alleen maar depressief van! Een belangrijke oorzaak van onze lange to-do lijstjes is dat we niet zo goed weten hoeveel tijd we werkelijk hebben. Natuurlijk hebben we allemaal 24 uur in onze dag - dat is [...]

Gegrilde Haloumi met mangoslaatje en kokos-tahini dressing

Een lekker fris slaatje, dat iedereen zal kunnen bekoren. Probeer zeker eens om een potje tahin te bemachtigen. Het is een pasta van sesamzaadjes - zoals je misschien wel pindakaas, chocopasta of notenboter kent. Met andere woorden sesamzaadjes die in de blender tot sesampasta worden gemixt. Mocht je nergens tahin vinden dan kan je hem zeker ook zelf maken, mits je een blender hebt. Doe 200 gr sesamzaadjes in de blender en voeg een klein scheutje sesamolie (of eventueel een scheutje arachide) toe, laat je blender draaien tot je [...]

Bloemkoolcouscous met gedroogd fruit en geroosterde noten

Bloemkool couscous komt bij ons regelmatig op tafel. Dat komt omdat hij in de eerste plaats heel lekker is, maar vooral ook omdat je er eindeloos mee kan variëren. De basis blijft hetzelfde - bloemkool die je in een blender mixt tot couscous of rijst - maar dan kan je oneindig veel combinaties van kruiden, andere groenten, fruit of specerijen bedenken om ze toe te voegen. Zo smaakt je couscous telkens totaal anders. Pas je variaties aan, aan de sfeer die je wil meegeven: Provencaalse ingrediënten, Midden-Oosterse ingrediënten, ... [...]

MAT CHA-cha

Wellicht ken je wel een ChaCha? Ziehier de gezonde versie ervan.... inclusief Matcha. Matcha is een variant van groene thee, die op zich al zeer gezond is, maar bij Matcha gaat het nog een stapje hoger. Ooit heb ik geprobeerd om effectief Matcha thee te drinken, maar echt lekker vind ik dat niet. Sindsdien probeer ik het goedje te verwerken in bijvoorbeeld smoothies en bijvoorbeeld in deze energierepen. Omdat voor Matcha het volledige theeblaadje wordt gebruikt en dat wordt gedroogd onder een zeil zou Matcha tot 3 keer meer [...]

Snelle waterzooi van kippenwit met gestoomde groentjes

Voor een rasechte Gentenaar is het misschien wel een beetje heiligschennis om je waterzooi snel te willen klaarmaken. Ik heb daar geen probleem mee, zolang het maar lekker is. We werken dan ook met kipfilet ipv met een volledige kip, dat scheelt al heel wat tijd. Is tijd voor jou geen probleem? Neem dan zeker de volledige kip, want dan sla je 2 vliegen in 1 slag: je kan immers tegelijkertijd kippenbouillon maken met de rest van het kippenkarkas. Eet je niet volgens het combinatie dieet of vind je [...]

Tartaar van rode biet en quinoa

Voor iedereen die niet van rode biet houdt, is dit een fantastisch recept. Ik durf dat te beweren, want hier thuis zijn er 3 die geen rode biet lusten en die dit echt lekker vonden. Waarom zou je rode biet eten? Het is goed voor je bloed en je spijsvertering. De kleur verraadt bovendien ook al dat er flink wat betacaroteen inzit, wat weer goed is voor oa je ogen. Belangrijk wanneer je quinoa klaarmaakt zijn volgende aspecten: spoel hem zeer grondig in een fijn zeefje voor je hem [...]

Instant postelein soepje

Dit snelle soepje is ideaal om in het voorjaar te maken, wanneer de postelein als één van de eerste en supermakkelijk te kweken groenten zijn kopjes bovensteekt. Wij hadden hem vorig jaar in de tuin gepland en dit jaar stond hij er vanzelf weer. Postelein is bovendien rijk aan antioxidanten en omega 3 vetzuren. Hij is best vergelijkbaar met spinazie of waterkers. Hij hoeft helemaal niet mee te koken in de soep, hij gaat er rauw in zodat alle voedingsstoffen bewaard blijven. Hoe beter je blender - hoe romiger [...]

Just like cheesecake met framboos

Een paar jaar terug aten we in Thailand, waar we gedurende 2 weken in een wellnessresort verbleven, een paar keer "Just like cheesecake". Zelf vond ik het niet zo bijzonder lekker (dat vind ik van wel meer Oosterse desserts), maar de kinderen vonden het heel lekker. Thuis is het er nooit meer van gekomen om zelfs maar een recept te zoeken voor "Just like cheesecake". Tot een paar weken terug ik tijdens een kookworkshop deze cake te proeven kreeg. Het gebeurt vaak dat je zelf denkt: "Bah, dat recept [...]

Notenbrood

Een heerlijk gezond notenbrood. Dit brood bevat voornamelijk noten - logisch misschien voor een notenbrood, maar het is dus geen notenbrood zoals je soms bij de bakker vindt, nl tarwebrood met noten in. Hier overwegend noten en zaden. Een brood laag in koolhydraten dus. De meeste ingrediënten zijn makkelijk te vinden. Het enige waar je misschien naar op zoek moet zijn de psyllium vezels. Deze bevatten zeer veel vezels en worden vaak gebruikt om glutenvrij brood te bakken. Ze bevatten daarnaast nog tal van andere gezondheidsvoordelen en kunnen gebruikt [...]

Cashewnoten kaas

Cashewnotenkaas? Zoals in kaas van ... cashewnoten? Jawel, en helemaal lactosevrij! Dit is een heerlijk broodsmeersel of een lekkere dip voor allerlei rauwe groentjes. Dit receptje is gebaseerd op de veganistische keuken. Het is zeker niet mijn bedoeling om veganistisch te eten, maar wat zijn veganisten inventief! Ze maken allerlei zaken zonder dierlijke producten, waarvan je je moeilijk kan voorstellen dat het ook nog lekker zou zijn om te eten. Heerlijk werken met meer plantaardige producten en iedereen die het ook nog eens super lekker vindt. Sinds ik kookworkshops [...]

Vegan spaghetti carbonara met kokosspek

Sinds vorige week volg ik een aantal workshops over energetische voeding. Dat is een onderwerp dat mij al heel lang boeit en ik heb interesse in verschillende inzichten over voeding. Het concept van de energetische voeding sluit wat aan bij de visie van Pascale Naessens, in die zin dat je best geen koolhydraten met eiwitten kan samen eten. Daarnaast is er veel aandacht voor de kookwijze. Ik moet nog even op zoek naar de Nederlandse term, maar in het Frans heet het hypocuisson. Het komt er gewoon op neer [...]

Gebakken asperges met waterkerssaus en zalm

Eenmaal maart begint het enorm te jeuken. Die lentekriebel. En wat is het beste signaal dat het bijna zover is? Asperges. Het witte goud! Vorige week had ik het al moeilijk tijdens het boodschappen doen, maar deze week ging het mis - een zwak moment waarschijnlijk, want officieel loopt het aspergeseizoen dit jaar vanaf 11 april tot eind juni. Nog een maandje wachten dus. De asperges die er nu liggen zijn nog heel duur, wel Belgisch, maar nog niet echt top. Na dit zwak moment kan ik nu wel [...]

Gezonde darmen: deel 3

Wil je weten hoe je darmen en de samenstelling van je darmflora je gewicht bepalen? Lees dan ook Deel 1: Focus op je darmen ipv op calorieën en Deel 2: Gezondere darmen met pro- en prebiotisch . Gezonde darmen = ... Je darmen voeden, doe je door voedingsmiddelen te vermijden die ontstekingen kunnen veroorzaken in je darmen, door je spijsvertering te verbeteren, door eventueel zieke darmen zoveel mogelijk te genezen (vb lekkende darm), door de opname van voedingsstoffen te maximaliseren en door het evenwicht in je darmflora [...]

Rundsstoofvlees met granaatappel en pastinaak

Een lekkere afwisseling op traditioneel Belgisch stoofvlees met bier en mosterd. De zurige granaatappel met zoetige port zorgt voor een interessante smaak in de mond. Bovendien is het beregoed momenteel buiten en dan smaakt een lekker stevige stoofpot het best van al! Zoals met alle stoofpotten, wordt ook dit rundsstoofvlees alleen maar beter, wanneer het een nachtje kan rusten op een koude plek. Heb je hier allemaal geen tijd voor, maar wil je toch wel eens proeven? Laat je dan vooral niet tegenhouden: in een snelkookpan is je stoverij in [...]

Gezonde darmen: deel 2

Je darmbacteriën bepalen je gewicht. In totaal dragen we elk zo'n 100 blijven ofwel 2 kilo darmbacteriën. Er bestaan zo'n 1100 verschillende soorten darmbacteriën, maar de meeste gezonde mensen hebben er zo'n 180. Dikke mensen ongeveer 160 en mensen met chronische darmproblemen maar 50. De precieze samenstelling van jouw darmbacteriën of darmflora is uniek, het is en combinatie van die 1100 verschillende soorten en wordt je unieke microbioom genoemd. 2 grote groepen of 'stammen' bacteriën bevolken je darmen: de bacteriodeten en de firmicuten. Afhankelijk van welke bacteriën [...]

Gezonde darmen: Deel 1

Waarom het beter is op je darmen te focussen dan op je gewicht. Alle ziekten starten in de darmen! Wellicht is dit niet altijd (cfr. genetische ziektes,...) het geval, maar een groot deel van de chronische moderne ziekten zijn gelinkt aan onevenwicht in en ongezonde darmen. Het heeft alleen zeer lang geduurd, eer de medische wetenschap Hippocrates' woorden verder onderzocht.   Dit is een heel interessant en een belangrijk onderwerp. Net als je hormonen [...]

Sint Jakobsvruchten met bloemkool

De Sint-Jakobsschelp is een typisch feestdier. Voor de dagdagelijkse keuken is het vaak te duur of niet bekend genoeg. Eindejaar is een prima moment om deze delicatesse te eten. Ze is best makkelijk klaar te maken, maar in deze eenvoud schuilt meteen ook wel een gevaar, want verkeer klaargemaakt wordt ze taai en zeer onsmakelijk. Belangrijk is om mooie verse exemplaren te kopen (reserveer ze vooraf vers bij de visboer) - koop ze bij voorkeur vers in de schelp, want dikwijls krijg je anders exemplaren die uit 'een potje' [...]

Hertenbiefstukjes met dadel-labneh, bramen en pindacrumble

Een recept van Yotam Ottolenghi, uit zijn boek NOPI. Dit recept wou ik al zo lang eens klaarmaken, maar om de ene of andere reden kwam het er maar niet van. Geen betere gelegenheid dan de eindejaarsfeesten om dit eenvoudige, maar echt verschrikkelijk lekker recept te maken. Koop hert, ree of hinde of eventueel hertenkalf - hoewel dat veel duurder is. Maak alle onderdelen van dit recept de dag voordien klaar, op die manier hoef je alleen je biefstukjes nog te bakken en alles samen te stellen. Best van [...]

Kalfsvlees met aardpeer en kardemom puree

Een heerlijk recept, dat je grotendeels vooraf kan klaarmaken. Ideaal, zo hoef je de dag van je kerst- of nieuwjaarsfeest niet meer te stressen. Dit recept volgt de principes van Pascale Naessens. Vlees en groentjes gecombineerd. We gebruiken zeer weinig koolhydraten. Ook Paleo is dit gerecht geschikt. Stel dat je eters hebt, die niet fan zijn van deze manier van eten, dan kan je wel nog kroketjes bijgeven, maar dit is een gerecht dat volledig op zich, alles heeft wat nodig is. Koop een mooi stuk kalfsgebraad en laat [...]

Load More Posts

WORD KEUKENREBEL

Sluit je aan bij de Keukenrevolutie en ontvang elke week nieuwe tips en recepten in je mailbox