Loading...
Blog2018-07-31T17:24:56+00:00

Laatste Recepten

  • Schattige wolkeitjes met avocado

    Sinds een paar weken hebben we opnieuw kippetjes in de tuin, nadat onze oude kippen vorig jaar gestorven waren. Johan was nogal enthousiast bij de aankoop en kocht er maar meteen 6!?! Gevolg? Elke dag opnieuw liggen er 6 nieuwe schitterende en kakelverse eitjes op [...]

  • Groentenstoemp met Mediteraans gehaktbroodje

    Groenten in de stoemp. Dit is een echte kinderfavoriet, die ongelooflijk maar waar echt boordevol groenten zit. Aan de stoemp komen bovendien totaal geen aardappelen te pas - dus hij bevat weinig koolhydraten en daardoor is dit recept geheel combinatie dieet (cf. Pascale Naessens) proof. [...]

  • ‘Overnacht’ havermout

    Overnight Oats Een gezond ontbijt op tafel krijgen is niet altijd even eenvoudig. Vooral tijd speelt daarbij een belangrijke rol. Dat verklaart wellicht het succes van boterhammetjes met choco - hoe rap zijn die niet klaar? Wel, er is zeer goed nieuws, want deze havermout [...]

  • huevos rancheros

    Huevos Rancheros

    Huevos Rancheros Huevos watte? Heuvos Rancheros of eitjes van de Mexicaanse cowboys. Ze worden als stevig ontbijt opgediend, maar bij ons komen ze ook wel eens op zaterdagmiddag of doordeweeks 's avonds op tafel. Alvast stevige kost voor een ontbijt. Serveer ze met een lekker [...]

  • Glutenvrije polenta sinaasappelcake

    Glutenvrije cake Glutenvrij bakken geeft niet altijd even veel voldoening. Omdat je uiteraard geen tarwebloem mag gebruiken, moet je op zoek gaan naar andere bloem. Jammer genoeg bevatten veel graansoorten gluten en zijn het bovendien net die gluten die voor luchtig en elastisch deeg zorgen. [...]

Alle blogposts

Gebakken asperges met waterkerssaus en zalm

Eenmaal maart begint het enorm te jeuken. Die lentekriebel. En wat is het beste signaal dat het bijna zover is? Asperges. Het witte goud! Vorige week had ik het al moeilijk tijdens het boodschappen doen, maar deze week ging het mis - een zwak moment waarschijnlijk, want officieel loopt het aspergeseizoen dit jaar vanaf 11 april tot eind juni. Nog een maandje wachten dus. De asperges die er nu liggen zijn nog heel duur, wel Belgisch, maar nog niet echt top. Na dit zwak moment kan ik nu wel [...]

Gezonde darmen: deel 3

Wil je weten hoe je darmen en de samenstelling van je darmflora je gewicht bepalen? Lees dan ook Deel 1: Focus op je darmen ipv op calorieën en Deel 2: Gezondere darmen met pro- en prebiotisch . Gezonde darmen = ... Je darmen voeden, doe je door voedingsmiddelen te vermijden die ontstekingen kunnen veroorzaken in je darmen, door je spijsvertering te verbeteren, door eventueel zieke darmen zoveel mogelijk te genezen (vb lekkende darm), door de opname van voedingsstoffen te maximaliseren en door het evenwicht in je darmflora [...]

Rundsstoofvlees met granaatappel en pastinaak

Een lekkere afwisseling op traditioneel Belgisch stoofvlees met bier en mosterd. De zurige granaatappel met zoetige port zorgt voor een interessante smaak in de mond. Bovendien is het beregoed momenteel buiten en dan smaakt een lekker stevige stoofpot het best van al! Zoals met alle stoofpotten, wordt ook dit rundsstoofvlees alleen maar beter, wanneer het een nachtje kan rusten op een koude plek. Heb je hier allemaal geen tijd voor, maar wil je toch wel eens proeven? Laat je dan vooral niet tegenhouden: in een snelkookpan is je stoverij in [...]

Gezonde darmen: deel 2

Je darmbacteriën bepalen je gewicht. In totaal dragen we elk zo'n 100 blijven ofwel 2 kilo darmbacteriën. Er bestaan zo'n 1100 verschillende soorten darmbacteriën, maar de meeste gezonde mensen hebben er zo'n 180. Dikke mensen ongeveer 160 en mensen met chronische darmproblemen maar 50. De precieze samenstelling van jouw darmbacteriën of darmflora is uniek, het is en combinatie van die 1100 verschillende soorten en wordt je unieke microbioom genoemd. 2 grote groepen of 'stammen' bacteriën bevolken je darmen: de bacteriodeten en de firmicuten. Afhankelijk van welke bacteriën [...]

Gezonde darmen: Deel 1

Waarom het beter is op je darmen te focussen dan op je gewicht. Alle ziekten starten in de darmen! Wellicht is dit niet altijd (cfr. genetische ziektes,...) het geval, maar een groot deel van de chronische moderne ziekten zijn gelinkt aan onevenwicht in en ongezonde darmen. Het heeft alleen zeer lang geduurd, eer de medische wetenschap Hippocrates' woorden verder onderzocht.   Dit is een heel interessant en een belangrijk onderwerp. Net als je hormonen [...]

Sint Jakobsvruchten met bloemkool

De Sint-Jakobsschelp is een typisch feestdier. Voor de dagdagelijkse keuken is het vaak te duur of niet bekend genoeg. Eindejaar is een prima moment om deze delicatesse te eten. Ze is best makkelijk klaar te maken, maar in deze eenvoud schuilt meteen ook wel een gevaar, want verkeer klaargemaakt wordt ze taai en zeer onsmakelijk. Belangrijk is om mooie verse exemplaren te kopen (reserveer ze vooraf vers bij de visboer) - koop ze bij voorkeur vers in de schelp, want dikwijls krijg je anders exemplaren die uit 'een potje' [...]

Hertenbiefstukjes met dadel-labneh, bramen en pindacrumble

Een recept van Yotam Ottolenghi, uit zijn boek NOPI. Dit recept wou ik al zo lang eens klaarmaken, maar om de ene of andere reden kwam het er maar niet van. Geen betere gelegenheid dan de eindejaarsfeesten om dit eenvoudige, maar echt verschrikkelijk lekker recept te maken. Koop hert, ree of hinde of eventueel hertenkalf - hoewel dat veel duurder is. Maak alle onderdelen van dit recept de dag voordien klaar, op die manier hoef je alleen je biefstukjes nog te bakken en alles samen te stellen. Best van [...]

Kalfsvlees met aardpeer en kardemom puree

Een heerlijk recept, dat je grotendeels vooraf kan klaarmaken. Ideaal, zo hoef je de dag van je kerst- of nieuwjaarsfeest niet meer te stressen. Dit recept volgt de principes van Pascale Naessens. Vlees en groentjes gecombineerd. We gebruiken zeer weinig koolhydraten. Ook Paleo is dit gerecht geschikt. Stel dat je eters hebt, die niet fan zijn van deze manier van eten, dan kan je wel nog kroketjes bijgeven, maar dit is een gerecht dat volledig op zich, alles heeft wat nodig is. Koop een mooi stuk kalfsgebraad en laat [...]

Burgers met rode biet

Kookprogramma's zijn er genoeg op tv en toch kan ik het niet laten om telkens weer te blijven hangen, wanneer ik er eentje passeer. Onlangs trok één of andere versie van Masterchef mijn aandacht. Het was 1 van de eerste afleveringen in een reeks en de mogelijk kandidaten moesten eerst en vooral tonen hoe het zat met hun kookkunst. Opdracht was: de perfecte burger. Eerst en vooral werd door de coaches getoond hoe het moest - alleen voor de kijker - want de deelnemers moesten dit natuurlijk al weten, [...]

Tajine van kalf met pruimen

Een heerlijk zoete tajine. Dit is iets wat werkelijk iedereen lust en waar iedereen instant goed gezind van wordt! Dat kan handig van pas komen met dit sombere weer. In de Oosterse keuken, heeft men regelmatig de neiging om zoete gerechten te serveren. Vooral de desserts zijn er mierzoet. Hoewel ik zelf wat van de zoete smaken probeer af te reken, is deze tajine echt iets wat ik gewoon regelmatig wil eten. Bovendien is het zeer handig om ze vooraf te maken, zo kan ze ook dienst doen op [...]

Gyros van kalkoen met quinoasalade

Dit recept is gebaseerd op een recept van Jeroen Meus. Belangrijk volgens Jeroen, is dat je je vlees laat marineren, zodat het veel smaak krijgt. Hij geeft er rijst bij, maar ik kies hier voor Quinoa. Een belangrijk ingrediënt in goulash, die oorspronkelijk Hongaars is, is de paprika. Die kan je echt niet weglaten en gebruik bij voorkeur eens gerookte paprika. Begin met een klein beetje, want zowel de geur als de smaak van de gerookte variant is nogal overheersend en je moet er even aan wennen. Gerookte paprika [...]

Kip tajine met zoete aardappel

Tajines zijn altijd leuk om op tafel te zetten. Niemand weet wat er inzit tot het deksel er af gaat en alle geuren die bewaard bleven in de pot, naar buiten kunnen. Voor het verrassingseffect en omdat ze ook zo mooi zijn, is het zeker de moeite waard om een tajine aan te schaffen. Koop ze groot genoeg - volgens het aantal personen dat je wil bedienen, maar niet te groot dat ze niet meer in de oven kan - vooral als je een kleinere oven hebt. Uiteraard, kan [...]

Kip drumsticks met groene olijven

Dit is een eenvoudige hartverwarmende ovenschotel, die relatief snel op tafel staat. Ben jij van het goed voorbereidde type? Marineer je kippendrumsticks dan de dag voordien al, zo trekken de smaken van de kruiden en specerijen goed in het vlees en krijg je een echte smaakbom. Zelf ben ik nooit echt een grote fan geweest van olijven en het is pas de laatste jaren dat ik ze echt heb leren eten. Nu probeer ik mijn kinderen te laten kennismaken met zoveel mogelijk smaken en olijven zijn voor kinderen vaak [...]

Rund stoofvlees met rode wijn

Stoofvlees is een traditionele favoriet in veel gezinnen. Mijn mama maakt heerlijk stoofvlees en ik heb altijd haar recept gevolgd. Haar geheim? Geuze en peperkoek met mosterd. Ons probleem? Zowel het bier als de peperkoek bevat gluten en dat valt niet mee voor Johan. In een boek van Jamie Oliver vond ik een paar jaar terug een recept met rode wijn en zo kon het experimenteren beginnen. Ondertussen is er evenwel glutenvrij bier dus dat probeer ik binnenkort nog eens, want hoewel dit recept heel erg lekker is, kan [...]

Linzen curry met pompoen en champignons

Een heerlijke curry, ideaal voor Halloween en er hoeft niet eens bloed voor te vloeien. De curry is zo vullend dat iedereen stevig op zijn benen zal staan op Halloween te vieren, als jullie dat al doen. Zo niet is dit natuurlijk gewoon een ideaal herfstgerecht. Daarnaast is dit een zeer makkelijk recept, misschien niet in 1-2-3 klaar, maar er kan werkelijk niets misgaan en zo heel veel werk is er trouwens ook niet aan. Bovendien kan je het vooraf klaarmaken en tot 3 dagen in de koelkast bewaren. [...]

Rode Biet en chocoladetaart

Nog een heerlijke taart, heel makkelijk te maken en voor degenen die geen rode biet lusten... geen zorgen, je smaakt de biet amper! Ik gebruik het recept van deze taart in de workshop Meer groenten op je bord, bij de Colruyt Group academy en iedereen is er weg van. Mijn graadmeter is echter... mijn kinderen. In dit geval was het de vraag of ik ze kon beetnemen. Ik had Fien verteld dat ik een taart met bieten maakte en haar gezicht sprak boekdelen. "Das tof, maar ik moet dat [...]

Een pleidooi voor koken – deel 1

Wat is het belangrijkste dat je kan doen om de gezondheid van jezelf en je gezin drastisch te verbeteren? Zelf koken! Hoezo? Je zou kunnen verwachten dat meer sporten, minder tv kijken, meer dit of minder dat, toch wel veel belangrijker is dan zelf koken? Immers, in elke supermarkt, ja zelfs in elk tankstation, automaat of krantenwinkel vind je tegenwoordig klaargemaakte producten met één of ander label erop dat aanduidt dat het gezond is. Gezonde voeding is werkelijk overal te koop dus waarom zou je in [...]

Chocoladetaart

Ik bak slechts heel zelden, ik hou niet zo van het precies afwegen van alle ingrediënten en ook het feit dat je weinig controle hebt over het resultaat, zint mij niet zo. Maar de kinderen verjaren beiden deze periode van het jaar en daar hoort natuurlijk taart bij. Glutenvrije taart meer bepaald. Ook dat is een uitdaging op zich! Gewone appelcake en simpele taarten, dat lukt me wel, maar glutenvrij bakken is dan weer iets helemaal anders en tot nu toe heb ik mij er niet echt in verdiept. [...]

Glutenvrije pasta met bolognese saus

Het blijft een klassieker en een favoriet van de meeste kinderen. Bovendien kan je grote porties saus maken, waardoor je telkens snel vers eten op tafel kan zetten. Wat de pasta betreft: in dit geval gebruikte ik glutenvrije pasta van Schär, die qua smaak en textuur nauw aanleunt bij gewone droge spaghetti. Oké dus. Het probleem met die glutenvrije versies is dat ze evengoed industrieel geproduceerd werden, dat ze bestaan uit bewerkte meelsoorten en dat er nog allerhande zaken aan toegevoegd werden. Niet echt veel beter dan de gluten [...]

Paleo burger

Vorige week nam ik een workshop over van een collega bij Colruytgroup Academy: Voor elke gelegenheid een hamburger. Het probleem met hamburgers is... de broodjes. Niet alleen bevatten ze uiteraard gluten, maar een blik op de etiketten van de hamburgerbroodjes, ciabatta's, .... en andere afbakbroden, maakt mij niet echt gelukkig. Tegelijkertijd was iedereen het er over eens, dat een hamburger ergens tussen moet zitten, want alleen een hamburger? Dat is een beetje saai. Ik ben hiermee akkoord, maar dan vooral omdat mijn ouders vroeger altijd super droge burgers klaarmaakten. Mijn vader [...]

Load More Posts

WORD KEUKENREBEL

Sluit je aan bij de Keukenrevolutie en ontvang elke week nieuwe tips en recepten in je mailbox