Alweer een echte kinderfavoriet. Kip met appelmoes, maar dan gezonder. Akkoord dit is iets meer werk dan een potje appelmoes uit de supermarkt openmaken en verwarmen, maar dit is zoveel lekkerder en gezonder. Voor deze appeltjes gebruiken we enkel wat honing en laten alle suiker verder achterwege.

Het recept is verder zo leuk omdat zowel de appel als de aardappelen en heel erg mooi uitzien op je bord. En nu het vakantie is, heb je misschien net iets meer tijd om te koken. De appeltjes kan je trouwens perfect uitbesteden aan de kinderen. Schil de appel en laat ze met een ‘parisienne’ lepeltje bolletjes draaien. Gooi de appeltjes in een kommetje met water en 1/2 citroen in uitgeperst, zodat ze niet bruin kleuren.  Zo’n parisienne lepeltje kan je kopen in elk warenhuis en kost echt niet veel geld. Je borden zullen er vanaf nu veel mooier uitzien, want je kan dezelfde techniek gebruiken voor aardappelballetjes, voor courgetteballetjes, komkommerballetjes en andere balletjes.

Geen zin of tijd voor al dit ‘gedoe’? Snij de appeltjes in schijfjes en bak ze in een anti-kleefpan in een klein beetje boter. Doe er na een paar minuten wat honing over. De aardappeltjes, die kan je gewoon goed wassen, een 5-tal minuten koken in gezouten water en dan nog 20 minuutjes in de oven zetten, overgoten met wat olijfolie en gekruid met peper en zout. Op die manier is dit een zeer snel en makkelijk recept!

De paddestoelaardappeltjes zijn ook een echte hit, en zowat de enige paddenstoelen waar de kinderen echt happy mee zijn. Koop een zakje krielaardappelen en was ze zeer goed. Neem dan een appelboor en steek deze aan 1 kant in de aardappel, tot ongeveer halverwege. Laat de appelboor zitten en snij met een scherp mesjes tot tegen de appelboor. Het onderste gedeelte van de aardappel kan je nu verwijderen. Haal ook de boor weg en je hebt een schitterende paddenstoel.

Tips: Ook lekker met peer ipv appel

Gezond want: De appel(moes) bevat geen geraffineerde suiker

gebakken-appeltjes-met-kip

Kip met gebakken appeltjes en paddenstoel aardappeltjes

Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 50 min
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
 • 8 wortelen geschild en in stukjes gesneden
 • 3 el tijm
 • 1 kg krielaardappeltjes gewassen
 • 4 kipfilets
 • 8 appelen
 • 3 el honing
 • kokosolie
 • peper
 • zout

Instructies
 

Voor de appeltjes

 • Neem 4 appels en verwijder het dekseltje. Met een parisienne lepel haal de er bolletjes uit. Hou aan de zijkant ongeveer 5mm over zodat je een potje krijgt. Schil de andere 4 appels en draai bolletjes uit het vruchtvlees. Wat je overhoudt van de appels kan je straks eventueel bij je worteltjes doen. Behalve de pitten en het klokhuis natuurlijk
 • Doe de uitgehaalde bolletjes in een kom met water waar je 1/2 citroen in hebt uitgeperst. De uitgeholde appels kan je nu in een pan bakken. Dit doe je als volgt. Doe een lepeltje kokosolie in een zeer hete pan en zet het appeltje omgekeerd in de pan, dus met de open zijde naar beneden. Laat het appeltjes een paar minuutjes bakken en haal het uit de pan. Zet opzij
 • Laat diezelfde pan zeer heet worden zonder vetstof en doe er dan de uitgelekte en afgedroogde appelbolletjes in. Laat ze aan elke zijde mooi bruinen en doe er dan de honing op. Laat even karameliseren. Vul hier mee de appels en zet ze in een ovenschaal om straks op te warmen.

Voor de aardappelen

 • Was de krielaardappelen en steek telkens met een appelboor tot halverwege de aardappel. Met een scherp mes snij je nu tot aan de boor en haalt de onderzijde op die manier weg. Als je nu je boor terugtrekt zal je zien dat je een paddenstoeltje hebt. De ringetjes die je hebt weggesneden kan je gewoon meebakken.
 • Doe kokosolie in een pan en bak de aardappelen mooi bruin langs alle kanten. Doe een beetje water in de kom en laat de aardappelen garen onder deksel op middelhoog vuur. Ongeveer 10 min. Controleer of ze gaar zijn en kruid met peper en zout.

Voor de wortelsaus

 • Kook de geschilde en gesneden worteltjes in gezouten kokend water met tijm. Eventueel kan je naar het einde de appel toevoegen. Wanneer de wortelen gaar zijn. Haal je ze uit het kookvocht en doet ze in de blender. Hoe wat kookvocht apart voor als je puree te droog si. Mix ze en kruid met peper en zout. Voeg eventueel wat kookvocht toe.

Voor de kip

 • Bak de kipfilets in een pan met kokosolie, kruid met peper en zout.

Serveren

 • Warm de wortelpuree eventueel op, op een zacht vuurtje. Zet de krielaardappelen en de appeltjes in de oven om op te warmen, waneer je ze vooraf maakte. Serveer met de kip. Smakelijk