Wanneer je thuis aan de slag wil met het maken van bouillon, dan is groenten- en kippenbouillon een goeie optie. Waarom? Hij is relatief snel klaar. Een groentebouillon kan op 40 min, een kippenbouillon kan op 1 uur maar trekt liefst rond  de 3 uur. Dat lijkt lang, maar in feite doet je vuur het werk. Wanneer je dus een namiddag of een avond thuis bent, zet eens een ketel kippenbouillon op.

Je hebt er maximaal 20 minuten werk aan, maar je kan de bouillon voor allerlei gerechten gebruiken die er alleen maar lekkerder van worden. Vergeet dus de potjes kippenbouillon en al helemaal de blokjes, want die bevatten zeer veel suiker en alle voordelen van een goeie huisgemaakte kippenbouillon zijn er uit verdwenen.

Kies voor je kippen bij voorkeur biokippen of ga bij een kippenboer in de buurt langs, die zijn kippetjes alle vrijheid heeft. De kippen die verkocht worden voor soepkip zijn uiteraard iets taaier van vlees en moeten bijgevolg langgenoeg opstaan, ze zijn niet geschikt om te braden, maar perfect om vol-au-vent van te maken.

Wat je groenten betreft kan je variëren, naargelang je voorkeur. Let op met bijvoorbeeld selder, want dat geeft een krachtige smaak aan je bouillon, die je misschien niet zo lekker vindt. Voeg gerust bladeren van selder of preigroen toe, dat is een goeie manier op minder afval te hebben. Ook de steeltjes van champignons zijn perfect om hierin te gebruiken. Uien zijn onmisbaar. Prik er 1 of maximaal 2 teentjes kruidnagel in. Zo kan je de kruidnagel achteraf makkelijk uit je bouillon halen, maar vooral ook de ui en de kruidnagel versterken elkaars smaak, dat is een oud keukengeheim.

Wanneer ik kippenbouillon maak, dan koop ik gelijk 2 soepkippen en maak een grote portie bouillon, die gebruik ik in al zijn soepen, in sausen en in verschillende gerechten. Ik vries mijn bouillon in en gebruik verschillende formaten potjes: 1 liter (voor soepen), 0,5 liter (voor sausen) of ijsblokjesvormen (voor gerechten die wat extra nodig hebben).

Zet je kippen altijd op in koud water en breng samen aan de kook, op die manier krijg je het meeste smaak. Laat hem heel kort hevig koken, waardoor alle onreinheden vrijkomen, en zet het vuur dan onmiddellijk lager. Gaar de kippen verder in de bouillon en haal ze er na ongeveer 1 uur uit. Verwijder het vel en haal het vlees van de kippen. Dat kan je gebruiken om vol-au-vent mee te maken of verwerken in een slaatje met kip. De beenderen en de karkassen doe je terug in de bouillon en laat je nog 2 uur verder meekoken.

Bewaar ongeveer 3 maand in de diepvriezer en ongeveer 1 week in de koelkast.

Heb je niet zoveel tijd. Koop dan kippenvleugeltjes en maak je bouillon op dezelfde manier klaar in een snelkookpan. Op 40 minuutjes is hij klaar!

Tips: Maak een grote pot bouillon en vries de rest in in ijsblokjes of potjes van 0,5 liter, zo heb je altijd lekkere bouillon in huis.

Gezond want: Onze oma’s wisten het maar al te goed: kippenbouillon is goed tegen verkoudheden.

bouillongroenten

huisgemaakt kippenbouillon

kippenbouillon

 

Kippenbouillon

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 15 min
Gang Soep, Soepen
Keuken Universeel
Porties 8 liter
Ingrediënten
  
 • 2 soepkippen bio
 • 4 uien gehalveerd
 • 2 kriudnagels
 • 6 wortelen in grove stukken
 • 3 preien in grove stukken
 • 1 selder in grove stukken
 • 1 laurier blaadje
 • 5 takjes tijm
 • 1 bosjes peterselie alleen de stengels!
 • zout
 • water
 • 1/2 tl zwarte peperbolletjes

Instructies
 

 • Spoel de kippen goed af met water en verwijder eventuele touwtjes.
 • Zet de kippen onder in koud water in een zo groot mogelijke kom. Breng het water aan de kook. Laat een paar minuten hevig doordoen en zet het vuur dan lager. Schuim onreinheden die komen bovendrijven zorgvuldig af met een lepel of schuimspaan.
 • Was alle groenten zorgvuldig af en snij ze in grove stukken. Voeg na 15 minuten de groenten toe en laat nu op zacht vuur zachtjes verder koken. Net onder het kookpunt is nog beter. Voeg ook de smaakmakers toe. Voeg een beetje zout toe, maar niet teveel, je kan later nog altijd bijkruiden.
 • Na ongeveer 1 uur is je kip gaar. Haal ze uit de bouillon en laat ze kort afkoelen. Haal het vel er af en verwijder het vlees. Dat kan je voor iets anders gebruiken.
 • Doe beenderen en karkassen terug in de pot en laat tot max nog 2 uur verder trekken. Schuim dan je pot een laatste keer af en giet in een zeef. Van je bouillon op in een propere pot.
 • Laat de bouillon zo snel mogelijk afkoelen, eventueel in de afwasbak, vol met koud water. Zet geen deksel op de pot, totdat hij volledig is afgekoeld. Je kan nu makkelijk overtollig vet weghalen, zo wordt je bouillon magerder. Giet hem in individuele porties en vries ze in.
 • Gebruik de bouillon in soepen, sauzen en gerechten. Lekker en supergezond! Breng hem kort terug aan de kook alvorens hem te gebruiken.