Tajine, is een stoofschotel uit het Midden-Oosten. Het is een traditioneel gerecht meestal op basis van vlees, gevogelte of groenten in combinatie met kruiden, aroma’s en soms fruit en noten. Een tajine is een aardewerken pot met een kegelvormig deksel, die je in de oven klaarmaakt. Het is een stoofpot, dus je weet het al, het duurt even voor hij klaar is. Laat je echter niet tegenhouden door het tijdsaspect, want eenmaal je alle ingrediënten hebt toegevoegd moet je alleen maar wachten en niet meer werken.

Het kegelvormige deksel zorgt er voor dat de damp die in je gerecht ontstaat naar boven stijgt en langs de randen terug in je stoofschotel terecht komt, waardoor alle geuren en aroma’s worden opgevangen en behouden.

Geen tajine in huis? Dat is geen enkel probleem, gebruik een gewone (aardewerken of fonten – Le creuset) pot (één waar je ook je stoofvlees in maakt), een gewone sterveling met normaal ontwikkelde smaakpapillen zal het verschil niet smaken.

Je kan variëren met de ingrediënten in je tajine en dat maakt het interessant, want je zou elke week een tajine kunnen maken en toch de indruk hebben dat je telkens een totaal ander gerecht maakt.

We maken deze keer echter een basistajine, ééntje dat iedereen lekker zal vinden, met kipfilet en tomaten. Deze heerlijke tajine zit boordevol kip en groenten en is een maaltijd op zich, je hoeft er dus niets bij te serveren.

Tips: De tajine kan vooraf klaargemaakt worden en de dag zelf opgewarmd. Zo trekken de specerijen en de kruiden nog meer in de ingrediënten

Gezond want: Dit is echte comfortfood, de geuren en de warmte die opstijgt wanneer je het deksel van de pan haalt is fenomenaal en maakt iedereen instant blij.

Materiaal: Een tajine ziet er prachtig uit en het voordeel is dat ze zo op tafel kan, waardoor je een fantastisch verrassingseffect creëert wanneer het deksel opengaat. Klik op de afbeelding om te kopen bij Bol.com

tajine wit

 

kiptajine

Kiptajine met tomaat

Voorbereidingstijd 25 min
Bereidingstijd 2 min
Totale tijd 27 min
Gang Makkelijk doordeweeks
Keuken Midden-Oosten
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
  • 4 kippenfilet liefst met vel
  • 2 uien in ringetjes
  • 3 teentje look fijngesnipperd
  • 4 wortelen in schijfjes gesneden
  • 2 rode paprika's in stukjes gesneden
  • 2 gele paprika's in stukjes gesneden
  • 1 courgette in ronde schijven gesneden
  • 6 tomaten in stukken gesneden
  • 200 ml kippenbouillon
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 bot koriander verse
  • 3 el ras-el-hanout
  • 1 el kurkuma
  • peper
  • zout
  • olijfolie

Instructies
 

  • Zet de tajine of je pan op het vuur en doe er 3 el olijfolie in. Bak hierin de ui tot hij goed begint te ruiken. Voeg ras-el-hanout, look en kurkuma toe en laat even mee opwarmen. De kruiden gaan nu al heerlijk ruiken.
  • Warm de bouillon op met de tomatenpuree.
  • Voeg paprika en wortel toe aan de tajine. Snij harde groenten zoals wortel en paprika iets kleiner dan bijvoorbeeld de courgette. Anders zal de courgette helemaal verdwijnen in de saus (wat ook geen ramp is!)
  • Voeg ook de tomaten toe en leg de kippen boven op de groenten. Giet de bouillon over het gerecht en zet het deksel op de pan. Zet in een voorverwarmde oven op 180°C en kijk om de 20 minuten of er nog voldoende vocht inzit (al je het en paar keer gedaan hebt, dan weet je hoeveel vocht je er in moet doen om het gerecht vochtig te houden)
  • Na 1 uur ongeveer voeg je de courgette toe, en laat nog 20 minuten verder garen. Voeg ook 2 handvol gesneden koriander toe.
  • Schep op diepe borden en geniet van de geuren van dit gerecht.