[fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ enable_mobile=”no” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””]
[two_third last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””]

Volgende week donderdag 1 oktober is het wereld veggie dag. Minder vlees eten is absoluut goed voor onze gezondheid. In tegenstelling tot begin vorige eeuw, waar vlees nog een luxeproduct was en er slechts 1 keer per week, op zondag en voornamelijk kip, op tafel kwam, eten we nu dagelijks tot wel 2 keer vlees.

In 1955 aten we gemiddeld 150 gr vlees/inwoner/dag, in 1970 was dit gestegen tot 200gr en tegenwoordig eten we gemiddeld 260 gr vlees/inwoner/dag. En dit terwijl de dagelijks aanbevolen portie ongeveer 150 gr per persoon bedraagt. Minderen is dus de boodschap.

In België is EVA de vegetarische organisatie, het is trouwens de 2de grootste van Europa. Neem een kijke je op hun site.

Uiteraard wordt wereld veggie dag gevierd. Onder andere met dit recept van plantaardige kok Nicolas Decloedt. Mocht je zelf geen zin hebben om het klaar te maken, dan kan je het gratis gaan eten bij EVA thuis op 1 oktober.

Voor de dapperen onder ons, volgt hier het volledige recept, met dank aan Nicolas en EVA.

Oh ja, ik heb het recept een beetje aangepast, omdat ik nog wat groenten overhad (van de geitenkaas) en ook omdat ik niet zo hou van veggie vleesvervangers. In dit geval veggie gehakt of Quorn. Maar dit is wel een goeie gelegenheid om het eens uit te proberen. Wat volgt is het originele recept, wat je ziet op de foto is mijn aangepaste recept.

[/two_third]

[one_third last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][tagline_box backgroundcolor=”#ffffff” shadow=”no” shadowopacity=”0.7″ border=”1px” bordercolor=”#d4d0cd” highlightposition=”top” content_alignment=”left” link=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_shape=”” button_type=”” buttoncolor=”” button=”” title=”Tips: ” description=”Serveer met krielaardappelen in de oven.  ” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][/tagline_box]

[tagline_box backgroundcolor=”#ffffff” shadow=”no” shadowopacity=”0.7″ border=”1px” bordercolor=”#d4d0cd” highlightposition=”top” content_alignment=”left” link=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_shape=”” button_type=”” buttoncolor=”” button=”” title=”Gezond want: ” description=”Dit is een echt herfstrecept. Eten met de seizoenen is in elk geval gezond. ” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][/tagline_box][/one_third][/fullwidth]

eva-wereld-veggie-dag

Koolcanneloni met paddenstoelen en pompoensaus: EVA

0 van 0 stemmen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Koolcanneloni met paddenstoelen en pompoensaus: EVA

0 van 0 stemmen
Voorbereidingstijd 25 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 50 min
Gang Makkelijk doordeweeks, Vegetarisch
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
  • 1 groene kool
  • 300 gr veggiegehakt
  • 2 sjalotten
  • 2 bakjes kastanjechampignons
  • 1,2 kg pompoen
  • 2 preiwitten
  • 1 ui
  • 2 el mosterd
  • groentenbouillon
  • witte wijn
  • 1 el citroensap
  • 1 el graantjes mosterd
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Instructies
 

  • Maak eerst de cannelloni. Was de boerenkool en verwijder de dikke nerven. Blancheer de boerenkool in flink gezouten water gedurende 3 minuten. Spoel onmiddellijk af in ijswater of onder de koude kraan.
  • Versnipper de sjalotjes. Zet een bakpan op het vuur. Giet er een scheut olijfolie in en bak het tofugehakt mooi krokant. Bak kort de sjalot mee en breng op smaak met zout en peper. Blus met een scheutje witte wijn en laat dit helemaal verdampen. Neem van het vuur.
  • Maak nu de champignons schoon en snijd ze in kleine blokjes. Zet een bakpan op het vuur, doe er een scheut olijfolie in en laat die goed warm worden. Bak de champignons kort op een hoog vuur. Kruid ze met wat zout.
  • Meng nu het gehakt met de champignons en zet de vulling opzij.
  • Snijd voor de pompoensaus de pompoen in blokjes en de preiwitten en de ui in kleine stukjes. Verhit wat olijfolie in een pot en bak de groenten goudbruin. Voeg de gladde mosterd toe en laat even mee bakken. Blus met een scheut witte wijn. Giet de groentebouillon erbij tot de groenten net onder staan en laat helemaal gaar koken. Pureer de groenten met een mixer tot een gladde saus en meng er het citroensap en de graantjesmosterd onder. Breng op smaak met zout.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de boerenkoolbladeren open en schep daar wat van de champignon/gehakt-vulling op. Rol het blad dicht tot een cannelloni. Leg de cannelloni in een ovenschaal die je hebt ingevet met wat olie en besprenkel met water. Warm ze op in de oven, zonder dat ze bakken. Leg de cannelloni op het bord. Schep er wat pompoensaus naast en over. Werk eventueel af met wat geroosterde en grof gehakte hazelnoten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!