Ik blijf deze week wat steken in warm comfortfood. Nu we van de suiker afblijven en het buiten echt pokkenweer is, is het niet het moment om ook nog eens onvoldaan van tafel te gaan. En hoewel lichte en gezonde recepten ook een voldaan gevoel kunnen geven, vooral in de zomer dan toch, vind ik het op koude en regenachtige dagen, nodig om een warme, geruststellende maaltijd te kunnen eten.

Na het bekijken van een aantal filmpjes over de vleesindustrie en het lezen van wat artikels en boeken, wordt ik er als dierenvriend niet goed van. Ik hou enorm van een lekker stukje vlees, maar ik vind het vreselijk om mee verantwoordelijk te zijn voor zoveel dierenleed.

Mijn opa zijn vroeger altijd: “Trop is teveel”. Als we met z’n allen teveel willen, dan komt het niet goed met de wereld. Het is onmogelijk om 7, en binnenkort 9 miljard mensen op de huidige manier van voedsel te voorzien.

Vorig jaar speelden we een tijdje met het idee om zelf ons eigen varken te kweken, maar dat brengt wel wat werk (stal, omheining,..) met zich mee en daarom hebben we besloten om eerst te testen met deel een varken. Johan had zijn oog laten vallen op Mangalica varkens, maar laten die beestjes nu net ongelooflijke woelers zijn, die een weide in een mijnenveld veranderen en je begrijpt waarom mijn vader (die mee instaat voor de verzorging van onze miniboerderij) dit een minder fijn idee vond.

Daarom werd er dus een pakket Mangelica besteld via deel een varken, waar je een deel van een varken koopt, dat vrij en vrolijk in de wei heeft gelopen. De dieren worden met respect behandelt, krijgen lekker eten en krijgen zelfs een weide te zien (stel je voor!). Het vlees is wel wat duurder dan wat je doorsnee betaalt, maar ik kan je zeggen dat het zijn prijs meer dan waard is.

De worstjes die we hier klaarmaakten, smaakten zalig! Je weet het wel, wanneer je vlees bakt en er loopt alleen maar vocht uit, dan is het niet goed, want dan werd je vlees ingespoten met water en God weet wat. Dit smaak je: “Dit is echt lekker vlees!”. Zeker voor herhaling vatbaar. Je kan trouwens ook een deel van een koe bestellen. Dat proberen we vast en zeker ook eens, maar ondertussen hebben we daarvoor de hoeveslagerij in het dorp, waar je het lekkerste rundvlees kan kopen. Ik weet het, we zijn verwend en daar ben ik uitermate dankbaar voor.

Minder, maar beter vlees! Daar gaan we hier thuis allemaal met plezier voor.

Ik probeer wat stoemp (of puree) betreft, vaak alleen groenten te gebruiken en de aardappelen weg te laten. Voor heel wat groenten lukt dat perfect (bloemkool, knolselder, zoete aardappel, erwtjes,..), maar voor kool vind ik dat er wel wat aardappelen bijhoren. Ik vermoed dat dat nu eenmaal is wat stoemp is.

Ik heb 2 soorten kool gebruikt, omdat ik ook Kimchi wou maken. Kies gerust voor 1 soort kool, of steek de rest in de diepvries. Kook eerst je kool, laat ze afkoelen en doe ze in de vriezer, zo heb je volgende keer snel eten.

Tips: Neem een kijkje op de site van deeleenvarken.be, of kijk of er in jouw buurt geen hoeveslager te vinden is.

Kolen zijn echte wintergroenten, ze bevatten dan ook heel wat voedingsstoffen, die ons de koude winter doorhelpen.

deeleenvarken

stoemp-met-worst-

Koolstoemp met worst

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 50 min
Gang Makkelijk doordeweeks
Keuken Belgisch
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
 • 500 gr zachtkokende aardappelen
 • 1/2 witte kool
 • 1/2 chinese kool
 • 4 paksoi
 • 4 Mangalica worsten
 • 1 bot waterkers
 • boter
 • kokosolie
 • peper
 • zout
 • 1 tl appelazijn

Instructies
 

 • Snij de witte kool en de chinese kool in fijne reepjes (de harde kern doe je weg). Was de kolen. Kook de kool in een grote pot water met zout. Giet ze af en laat uitlekken.
 • Schil de aardappelen, snij ze in gelijke blokjes en kook ze gaar in gezouten water. Giet ze af en doe ze terug in de kom zodat ze wat kunnen drogen. Voeg een eetlepel boter toe en de kolen. Stamp alles met een pureestamper fijn. Kruid met peper en zout.
 • Bak de worsten op gematigd vuur in kokosolie of boter (als je de saus wil eten) tot ze gaar zijn.
 • Snij de paksoi in 2 en was hem. Bak in een hete pan, zodat hij mooi bruin wordt. Kruid met peper en zout en voeg eventueel 1 el sojasaus toe (naar smaak).
 • Geef er nog wat gewassen waterkers bij, dat zijn nog extra vitamines.