Vorig weekend waren we op Krachtboer, een festival over de toekomst van onze landbouw in het wondermooie Heuvelland. Ik ben al lang fan van Kobe Desramaults, één van de meest innovatieve topchefs van België en van de jaarlijkse Krachtvoer festivals een intitiatief van de dames van alledagenhonger. Een samenwerking tussen deze twee – en een hoop andere mensen – kon dus niet anders dan een succes worden.

Op de agenda stonden oa een pak lezingen en discussiegroepen, een heuse boerenmarkt, een wildpluk wandeling enz. Maar misschien wel het belangrijkste, tenminste wat het eten betreft, is het rund- en schapenvlees.

Rund en schaap aan het spit, maar dan net iets anders. Check de foto’s aan de hand van Piet De Kersgieter.

KRACHTBOER2016 © PIET DE KERSGIETER-41_1500px

KRACHTBOER2016 © PIET DE KERSGIETER-90_1500px

Ok, ik zie mij er thuis nog niet direct aan beginnen, maar sinds ik een paar maanden terug helemaal in de ban raakte Francis Mallman, door de reeks Chef’s table op Netflix, wou ik absoluut ooit eens zien hoe het koken van vlees boven smeulend hout life in het werk gaat. Ik weet het ik kan thuis natuurlijk gewoon de BBQ aansteken en hetzelfde resultaat (proberen) te bekomen, maar de grootte van deze stukken vlees en de vuurhaarden waar ze bovenhangen? Dat is nog niet voor morgen.

Het was gewoon een fantastische ervaring. De geur van de rook, van het vlees. Het geluid van de knisperende houtblokken, het zwoegen van de koks om de blokken aan te voeren en die karkassen aan het spit te krijgen, het ontbreken van allerlei (overdreven) hygiënische regeltjes, .. En hoewel ik zelf niet zo’n fan ben van schapenvlees, was dit een perfecte maaltijd. Een beetje in elkaar gedoken van de kou, aan redelijk vuile tafels, gezeten op strobalen, zonder bestek: ….Zalig.

Lekker eten en een bijhorende onvergetelijke ervaring hoeven dus echt niet veel geld te kosten.

Ook de wildplukwandeling was een leuke ervaring. Ook voor de kinderen. Ze stonden nogal te kijken dat je met onkruid uit de natuur lekkere dingen kon maken. Vooral de pesto met zevenblad en de brandnetelsoep spraken tot de verbeelding. Al zullen de verhalen over alles wat er mis kan gaan wellicht nog het meeste indruk gemaakt hebben. In elk geval, zijn ze klaar om te gaan wildplukken deze week, hoewel we ons veilig en wel beperken tot vlierbloesem!

Wil je ook wildpluk avontuur? Schaf dan het volgende boek aan:

onkruidboek

 

Ik kijk alvast uit naar de verdere resultaten van dit festival, waar zowel consumenten als bioboeren met elkaar in gesprek gingen. Ik hoop vooral dat we binnenkort ook in veel meer Vlaamse steden boerenmarkten mogen verwelkomen.