Kip is bij ons thuis één van de favorieten. Ik eet het graag in allerlei gerechten. Voor doordeweeks is het zo geweldig dat ze snel en makkelijk klaar te maken is. Het venijn bij kip zit hem in het mooi sappig houden van je kip, terwijl ze toch mooi gaar is.

Misschien overkomt het je wel vaker en belandt je kip al eens te droog op je bord? Mij overkomt het nog zeer zelden. Ik heb namelijk een 3-tal technieken om mijn kip mooi perfect op het bord te krijgen:

 1. Ik leg mijn kipfilets gedurende 25 minuten op een groentenschotel in de oven op 180°C. Makkelijk en meestal perfect!
 2. Ik stoom mijn kipfilets – al dan niet vacuüm verpakt in de stoomoven. Vacuüm verpakken heeft als voordeel dat ik mijn kip toch lekker kan kruiden, ook al gaat ze in de stoomoven. Op die manier dringt de smaak van de kruiden tot helemaal in mijn kip. Lekker! Kipfilets stoom ik dan op die manier 30 minuten op 80°C. Altijd prijs!
 3. Ik gebruik mijn sous-vide. Stel de temperatuur van mijn Anova of Joule in op 65° en kook gedurende 55 minuten. Kan niet meer beter worden.

Methode 1 is voor iedereen haalbaar. Voor de 2de methode heb je een stoomoven nodig en voor de 3de een sous-vide koker. Misschien heb je nog nooit gehoord van sous-vide koken, maar het is een zachte kooktechniek, die binnen een paar jaar waarschijnlijk heel normaal zal zijn. ik vertel je er binnenkort meer over!

Natuurlijk kan je je kip ook bakken in de pan. En zowel bij methode 1, in de oven,  als wanneer je de kip in een pan bakt is het interessant om te werken met een kerntemperatuur meter. Onmisbaar in elke (vlees)keuken. Zo weet je perfect wanneer je vlees op de juiste temperatuur is en zijn droge of gedoteerd rauwe stukken kip vanaf nu voltooid verleden tijd! Dus als een stoomoven of sous-vide niet voor jou is, ga dan zeker voor de kerntemperatuur meter. Een ideaal cadeautje, want hij kost ongeveer 30 euro.

Koop eens bovendijen van kip met vel. Een dij is vaak veel sappiger dan de kippenfilet en heeft veel meer smaak. Let er wel op dat het been er voor zorgt dat je kooktijd iets langer duurt. Kip met vel, heeft dan weer als voordeel dat je een heerlijk krokant vel kan krijgen, wat extra smaak toevoegt aan je gerecht.

In dit recept combineren we onze lekker krokante kip met een smeuïge 100% pompoenpuree (zonder aardappels) en de krispy venkel-appelsalade. Wat een geweldige maaltijd!  Je zal merken dat het een heel eenvoudig recept is, met pure smaken en weinig opsmuk.

Dresseer het mooi op een bord en het ziet er zeer feestelijk uit! Schep een lepel pompoenpuree op het midden van je bord en wrijf een beetje uit. Schep hierop wat van de appel/venkel sla en leg er dan je kipje op. Meer is echt niet nodig en het ziet en geweldig uit en trouwens… zo smaakt het ook. Een echte kinderfavoriet en klassieker – gezond!

Kokant gebakken kip met pompoenpuree

Voorbereidingstijd 35 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Makkelijk doordeweeks
Keuken Belgisch
Porties 4 personen
Ingrediënten
  

de kip

 • 4 kippen bovendijen met vel
 • peper
 • zout
 • boter

de pompoenpuree

 • 1 butternut pompoen
 • 2 eetlepels olijfolie
 • peper
 • zout
 • 4 eetlepels boter optioneel

Instructies
 

 • Verwarm de oven op 180°C hetelucht.
 • Snij de pompoen van boven naar beneden in 2 en haal de pitten er uit. Snij de pompoen in stukjes. Als je een goeie blender hebt, kan je de schil er aan laten - dat zijn extra vitamientjes. Heb je geen goeie blender - dan zou ik de pompoen schillen als je hoopt op een zachte en smeuïge puree.
 • Neem een bakplaat en leg er een bakpapier op. Verdeel er de pompoenblokjes over en besprenkel ze met olijfolie. Kruid met peper en zout. En rooster 30 tot 40 minuten in de oven op 180°C.
 • Wanneer de blokjes zacht zijn. Doe ze over in een blender en voeg desgewenst de boter toe. Blend tot een mooie fijne puree en hou warm.

de kip

 • Kruid de kip met peper en zout. Verwarm een vuurvaste pan (die ook in oven mag) op het vuur en voeg een klontje boter toe. Bak de kip - op het vel - in de pan. Laat mooi bruinen! Dit duurt ongeveer 5 minuutjes en draai de kip vooral niet om. Haal de pan van het vuur en draai de kip om. Zet gedurende 40 minuten bij de pompoen in de oven.
 • Heb je geen ovenbestendige pan? No problem - leg je kip dan gewoon op een bakplaat.
 • Controleer of je kip gaar is, alvorens ze uit de oven te halen.
 • Voor de stoomoven - Leg de kip op een gaatjesplaat en stoom ze 50 minuten op 80 (voor dijen met been) of 40 minuten voor filets. Haal ze dan uit de oven, dep ze droog en kruid met peper en zout. Smelt boter in een pan en bak de kip, op de velzijde mooi bruin.
 • Voor de sousvide. Verwarm je waterbad tot 65°C. Kruid je kip met peper en zout en voeg boter toe aan je vacuümzak. Seal de kip en dompel in het water gedurende 1 uur. Haal de zak uit het water, snij open en haal de kip er uit. Dep ze mooi droog en bak ze af, zoals bij de stoommethode.
Trefwoord familiegerechten, gezonde gerechten