Appel en venkel is als worteltjes en boontjes. Op je bord zijn ze de beste vrienden. Het wordt nog beter wanneer dit krokante duo aangevuld wordt met walnoten. Overgiet met een heerlijke dressing van olijfolie, appelciderazijn en zoete honing en je salade is helemaal af.
Past perfect bij varkensvlees, maar gaat ook wonderlijk samen met gebakken kip. Het is zelfs zo dat de combinatie van deze knapperige salade met de heerlijk gebakken kip met pompoenpuree één van onze nieuwe weekdag favorieten is. Het is een perfect voorbeeld van hoe je op een doordeweekse avond, makkelijk geweldige eten op tafel kan toveren, zonder al te veel werk.
Je zal dit slaatje wellicht ergens bij eten, maar wil je het eventueel meenemen als lunch? Vul dan aan met bijvoorbeeld stukjes koude kip of een blauwe kaas.
Kies voor dit recept voor een knapperig en zurig appeltje om 2 redenen:
- eenmaal gesneden worden ze minder snel bruin
- de fris zurige smaak past ideaal bij de andere smaken.
Om te voorkomen dat je gesneden appeltje bruin wordt, knijp je er een citroentje over uit. Geen zorgen: de honing zorgt er straks voor dat het zuur niet overheerst.
Dit is ook een zeer goed moment om je mandoline boven te halen (als je ze hebt tenminste). Dat is een toestel, waar veel mensen schrik van hebben, maar wanneer je ze correct gebruikt is het een geweldig hulpstuk in de keuken. Vooral voor slaatjes zoals dit, zorgt een mandoline er niet alleen voor dat je tijd wint, maar bovendien zijn je groentjes zo mooi fijn gesneden en dat maakt ze alleen maar lekkerder.
Je kan mandolines in alle prijsklassen kopen, maar let op volgende zaken:
- dat je de mandoline op verschillende diktes kan instellen
- dat er een veiligheid bijzit om je handen te beschermen
Zelf heb ik een mandoline van Debuyer, waar ik zeer tevreden over ben.
Venkel is een zeer vezelrijke groenten en zorgt er voor dat de goede bacteriën in je darmen krijgen wat ze nodig hebben. Zijn heerlijke anijssmaak zorgt meteen ook voor een zomers gevoel.
Krokante salade van venkel en appel met walnoten en honing
Ingrediënten
- 1 appels Granny Smith, Pink Lady
- 1 venkel
- 30 gr walnoten
- 4 eetlepels olijfolie
- 4 eetlepels appelciderazijn
- 3 eetlepels honing
- 1/2 koffielepel zout
- 1 citroen
Instructies
- Gebruik bij voorkeur een mandoline. Probeer anders je appel en je venkel zo fijn mogelijk te snijden, dat is echt belangrijk in dit recept voor het mondgevoel en voor de smaak. Zet je mandoline zo fijn mogelijk.
- Gebruik een appelboor om het klokhuis uit de appel te halen of snij hem middendoor en verwijder met een mesje. Snij de appel in zeer fijne schijfjes. Leg in een schaal en knijp er een citroen over uit
- Verwijder het loof en de harde bovenste takken van de de venkel. Snij de venkelknol in 2 (van boven naar beneden). Verwijder de harde kern onderaan de venkel. Snij de venkel in superfijne plakjes. Bewaar de harde stengels en het groen om de salade verder mee te versieren. Snij een paar van de harde stengels hiervoor superfijn.
- Mix de olijfolie met de azijn en de honing, kruid met zout. Hak de walnoten in grove stukken. Meng appel en venkel, druppel er de vinaigrette over en verdeel er de walnoten over. Versier met het fijne groen van de venkel en de fijn gesneden stelen.
Geef een reactie