Lams navarin is een echte Franse klassieker en een heerlijk stoofpotje voor een winterse avond.
De worteltjes, raapjes, doperwtjes en aardappeltjes zijn de originele garnituur, maar niets houdt je tegen om te variëren met allerlei andere groenten die je lekker vindt. Alle winterse groenten zijn natuurlijk ideaal: wortelen, spruitjes, zelfs pompoenblokjes kunnen er in.
Zelf geen grote voorstander van lams- en schapenvlees, moet ik toch zeggen dat dit stoofpotjes super lekker is. De typische smaak van het lam is er wel nog, maar de heerlijke saus en de groenten maken het echt uitzonderlijk lekker. Ben je net al ik niet echt wild van lamsvlees, vervang in de saus de lamsfond dan gewoon door kalfsfond en de smaken worden al veel minder hevig.
Net als alle stoofpotten: vooraf maken en een nachtje in de koelkast zorgt voor een optimaal resultaat.
Lamsnavarin
Ingrediënten
- 1,2 kg lamsschouder zonder been, in blokjes gesneden
- 5 wortelen 1 gehakt, 4 mooi gesneden
- 1 grote ui in tukjes gesneden
- 2 teentjes look fijngesneden
- 2 eetlepels bloem optioneel en eventueel glutenvrij
- 1 liter lamsfond of eventueel kalfsfond
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 4 raapjes in maantjes gesneden
- 300 gr doperwtjes diepvries
- 4 aardappelen optionee
- 1 flinke klont boter
- olijfolie
- peper en zout
- 12 sjalotten gepeld in 2 gesneden
Instructies
- Verwarm de oven op 180°C
- Neem een zware ovenbestendige pan (type Le Creuset, of Staub) en verhit er een paar lepels olie in. Bak het lamsvlees in verschillende batches en kruid met peper en zout
- Haal het vlees uit de pan en zet opzij. Voeg de wortel en de ui toe en laat de groenten op zacht vuurtje bruinen. Voeg dan de look, de bloem en de tomatenpuree toe. Roer regelmatig zodat het niet aanbrandt.
- Voeg het vlees toe en overgiet met ongeveer 1 liter opgewarmde fond (water kan eventueel ook)
- Zet gedurende ongeveer min 50 minuten in de oven, tot het vlees lekker mals is
- Haal het vlees daarna uit de saus en zeef de saus door een zeef. Zet opnieuw op het vuur en laat ongeveer 15 minuten inkoken, zodat de saus wat indikt. Voeg het vlees opnieuw toe
- Terwijl het vlees in de oven staat, kan je de worteltjes, de raapjes, de doperwtjes en de aardappeltjes stomen of koken, volgens je eigen voorkeur. Haal ze daarna kort door de boter en laat ze een beetje bruinen. Kruid met peper en zout
- Doe een flinke klont boter in een pan en bak hierin de in 2 gesneden sjalotten. Laat ze ongeveer 20 minuten op zacht vuur bakken. Kruid met peper en zout
- Roer alle groenten onder je stoofschotel toe en serveer in mooie kommetjes.
Geef een reactie