Nu pasen dichterbij komt is dit eenvoudige en tegelijk feestelijke recept een echte aanrader. Lamsvlees staat immers traditioneel op de Paastafel. Dit gerecht is echter ook zo makkelijk dat je het evengoed doordeweeks op tafel kan zetten. Zo eet je weer eens iets anders dan je gewone stukje vlees.
De lente is het uitgelezen moment om lamsvlees op het menu te zetten. Dit recept is een samensmelting van een Spermalie recept en een Pascalle Naessens gerecht. De auberginepuree maakt deel uit van een recept van Chef Lefebvre in Spermalie. Toeval eigenlijk want net toen ik in de boeken van Pascale dook, stond deze puree met lamsvlees op het menu in de kookschool. Ik besloot dan maar de 2 te combineren.
Het recept is totaal niet moeilijk te maken, maar belangrijk bij lamsvlees is dat het goed gebakken wordt. Dat wil zeggen, rosé gebakken. Uitgebakken lamsvlees is droog en smakeloos. Laat het dus vooral niet te lang in de oven zitten: 15 minuten is voldoende. Daarna laat je het vlees nog een 5-tal minuten rusten onder aluminium folie.
Het recept van Pascale bestaat uit lamsvlees en gebakken groenten uit de oven en is klaar in een mum van tijd, je vindt het terug in haar boek Puur eten dat je gelukkig maakt op pagina 168. Wil jij je houden aan Pascale haar gerecht, dan kan je de auberginepuree en de wortelpuree laten vallen en ben je nog sneller klaar. Ook de gebakken aardappeltjes laat je dan weg.
Zelf heb ik puree van wortel en zoete aardappel toegevoegd, maar dat hoeft niet. Maar zelfs die puree is op een 15 minuutjes klaar en zorgt er voor dat wie graag aardappelen eet een beetje in de maling wordt genomen. Kan helpen wanneer je partner/kinderen niet blij zijn wanneer je de patatjes laat vallen.
De ovengebakken groentjes en de aubergine en wortel/zoete aardappelpuree kan je vooraf bereiden en opwarmen, wanneer je in de week snel eten wil.
Tips: Wil je Pascale Naessens volgen? Dan laat je de aardappeltjes gewoon weg of je eet ze zelf niet. Ik heb gemerkt dat het voor mijn kinderen makkelijker is als ze hun vertrouwde aardappelen nog kunnen eten. Bovendien hoeven zij helemaal niet op hun gewicht te letten, gezien ze nu nog volop aan het groeien zijn.
Gezond want: Al die heerlijke groenten zorgen er voor dat je een voldaan gevoel hebt en niet snel honger krijgt.
Lamsvlees met groenten en auberginepuree
Ingrediënten
- 4 kleine trosjes trostomaatjes
- 1 rode paprika in stukjes gesneden
- 1 wortel in stukjes gesneden
- 2 ui in stukken gesneden
- 1 courgette in rondjes gesneden
- rozemarijn
- thym
- olijfolie
- peper
- zeezout
- 3 teentjes knoflook
auberginepuree
- 1 aubergine
- 50 gr pijnboompitjes
- 1 sjalot
- 5 blaadjes basilicum
Lamsvlees
- 700 gr lamsvlees
- 4 eetlepels mosterd
- 1 bosje peterselie
Wortel en zoete aardappel puree
- 2 grote wortel
- 1 zoete aardappelen
- 1 sinaasappel geperst
- 1 steranijs
- nootmuskaat
Instructies
Voor de oven groenten
- Begin met de groenten: Snij alle groenten in gelijke grootte en doe ze in een ovenschaal. Voeg een fijngesneden teentje knoflook toe. Overgiet met olijfolie en meng goed. Leg een paar takjes rozemarijn en tym in de schotel. Zet in de oven op 180°C gedurende ongeveer 50 minuten.
Voor het lamsvlees
- Als de groenten 35 minuten in de oven gestaan hebben, kan je aan het lamsvlees beginnen.
- Doe wat olijfolie in een bakpan en bak het lamsvlees langs alle kanten bruin. Kruid met peper en zout. Leg het in een overschotel en wrijf het in met de mosterd die je mengt met fijngesneden peterselie.
- Bak gedurende 15 minuten. Haal uit de oven en leg met de korst naar bededen op een snijplank. Leg er aluminium folie over en laat 10 minuten rusten.
- Snij het vlees in mooie sneetjes en dien op met alle groenten.
Voor de auberginepuree: optioneel
- Snij de aubergine in de lengte in 2 en wrijf ze in met olijfolie. Snij er met een mes kruisjes in en kruid met peper en zout. Leg er aluminiumfolie over.
- Zet ze bij de groenten in de oven gedurende 20 minuten. Haal ze uit de oven en hol ze met een lepel uit.
- Hak het vruchtvlees met een mes fijn en meng met de pijnboompitten, voeg de fijngesneden sjalot en basilicum toe. Goed mengen en afkruiden met peper en zout. Voeg eventueel nog een beetje olijfolie toe om de puree smeuïg te maken
Voor de wortel/zoete aardappel puree: optioneel
- Schil de wortelen en de zoete aardappel. Doe ze in kleine stukjes en kook ze gaar in licht gezouten water met de steranijs.
- Haal de groenten uit het water en doe ze in de blender. Voeg het sinaasappelsap toe en mix. Kruid met peper en zout en nootmuskaat.
Dankjewel! Heerlijk recept voor de Kerst. Gaan we maken! 😛