[fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ enable_mobile=”no” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””]
[two_third last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””]

Dit is een heerlijk recept voor een regenachtige september avond. Maak het vooraf klaar en de dag zelf hoef je het enkel in de oven te schuiven, terwijl je een lekker warm bad kan nemen om te bekomen van al die regen.

Het is een makkelijk recept en het zal bovendien door groot en klein gesmaakt worden. Ideaal dus voor een weekdag. Je kan het uiteraard op zondag klaarmaken en tot ongeveer woensdag in de koelkast bewaren.

Dit gerecht lijkt heel hard op een traditionele ovenschotel die al jaren op ons menu staat. Het nadeel van die schotel (met witte kool, gehakt en puree) is echter dat er kaassaus opgaat. Een ovenschotel heeft nu eenmaal wat saus nodig, om niet te droog te worden. In dit geval echter werken we met een groenten- tomatensaus en dat is dus veel gezonder en beter voor de lijn.

Het gehakt kan je makkelijk weglaten, je zal het amper smaken. Dus als je nog meer veggie wil gaan deze week, dan heb je hiermee een extra recept.

De zoete aardappelpuree vervangt gewone aardappelpuree, die in de meeste ovenschotels voorkomt. Hij is lekker zoet en het is een extra portie groenten waard. De linzen kan je zelf koken of eventueel linzen uit conserven gebruiken. Zelf koken verdient de voorkeur, maar als het snel moet gaan zijn de vooraf gekookte linzen natuurlijk een goed alternatief.

[/two_third]

[one_third last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][tagline_box backgroundcolor=”#ffffff” shadow=”no” shadowopacity=”0.7″ border=”1px” bordercolor=”#d4d0cd” highlightposition=”top” content_alignment=”left” link=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_shape=”” button_type=”” buttoncolor=”” button=”” title=”Tips: ” description=”Laat het gehakt gewoon weg voor een vegetarische optie, of vervang het door vegetarische gehakt” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][/tagline_box]

[tagline_box backgroundcolor=”#ffffff” shadow=”no” shadowopacity=”0.7″ border=”1px” bordercolor=”#d4d0cd” highlightposition=”top” content_alignment=”left” link=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_shape=”” button_type=”” buttoncolor=”” button=”” title=”Gezond want: ” description=”Linzen verlagen de cholesterol en hebben een gunstige impact op de bloedsuikerspiegel” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][/tagline_box][/one_third][/fullwidth]

zoete-aardapel-ovenschotel

Linzen en zoete aardappel ovenschotel

Linzen en zoete aardappel ovenschotel

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Makkelijk doordeweeks
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
 • 8 zoete aardappelen
 • 2 uien
 • 6 wortelen
 • 250 gr gekookte linzen
 • 600 gr gepelde tomaten in blik
 • 500 gr kalfsgehakt
 • peper
 • zout
 • kokosolie
 • 2 teentjes look fijngesneden
 • boter
 • nootmuskaat

Instructies
 

 • Begin met de zoete aardappel puree. Zet een kom op met water en breng aan de kook. Schil ondertussen de aardappelen en snij ze in gelijke blokjes. Kook ze af in het water, tot ze helemaal zacht zijn. Zet het vuur af en laat de aardappelen er in liggen zo blijven ze warm
 • Ondertussen kan je alle groenten wassen en schillen en in kleine blokjes snijden. Bak de ui en de wortelen in wat kokosolie tot ze een beetje zacht worden. Voeg dan de knoflook toe en laat kort meebakken.
 • Bak het gehakt bij in de pan, tot het gaar is. Kruid alles met peper en zout.
 • Voeg nu de tomaten met sap toe en laat ook deze zacht worden. Ongeveer 15 min. Voeg dan de apart gekookte linzen toe en laat ze 5 minuten meesudderen.
 • Giet deze saus in een ovenschotel en dek af met zoete aardappel puree. Hiervoor neem je een kopje van het water van de zoete aardappelen, giet de rest af en stamp de aardappelen tot puree. Voeg kookvocht en boter toe tot je een mooie puree hebt. Kruid met peper en zout en nootmuskaat.
 • Zet in een oven van 180° tot je volledige schotel mooi warm is. Maak je de schotel vooraf klaar, leg er dan een aluminiumfolie over zodat de bovenkant niet verbrand. Kan je niet wachten en eet je hem direct, dan volstaan 10 minuutjes in de oven.