Een perfecte winterse salade. Wie denkt dat salades alleen voor ‘s zomers zijn, heeft het mis, en dat wil ik graag bewijzen met deze voedzame en verzadigende warme linzensalade.

Linzen worden in Vlaanderen nog niet zo vaak gegeten. En hier geldt zeker: “Onbekend is onbemind!” Linzen bevatten zeer veel eiwitten en dus zijn ze perfect voor een plantaardig dieet. Bovendien zijn het makkelijke ‘bonen’. Je hoeft ze niet vooraf te weken en ze zijn gekookt in 30 minuutjes. Dus zelfs als je niet voorbereid bent op bonen op het menu, kan je altijd snel linzen klaarmaken.

Kies voor een salade liefst geen roze linzen, want die koken snel kapot en zijn meer geschikt voor soepen en stoofpotjes. Ga dus voor groene linzen, Puy linzen, Bruine berglinzen of zelfs zwarte linzen (die zien er geweldig uit!). Linzen doen het goed met mosterd en eventueel varkensvlees.

Onze kipfilets, snijden we in en vullen ze met lekkere geitenkaas, maar lust je die niet? Gebruik dan bijvoorbeeld ricotta. Roer er ook wat pesto onder en het feest kan niet meer stuk.

Dit is een geweldig gerecht voor een zonnige winterse dag.

Linzensalade met lekker verpakte kip

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 45 min
Gang Makkelijk doordeweeks, On the road, Salade
Keuken Energetische keuken, Mediteraans
Porties 4 personen
Ingrediënten
  

voor het slaatje

  • 4 kipfilets
  • 80 gr geitenkaas zachte, zonder korstje
  • 1 eetlepel pesto zelf gemaakt
  • peper
  • zout
  • 4 sneetjes rauwe ham of ontbijtspek
  • 500 gr linzen berglinzen vb
  • 4 stronkjes boerenkool of fijngesneden groene kool of spinazie
  • 1 rode ui in halve maantjes
  • 4 handvol gemengde sla
  • 10 kerstomaatjes gehalveerd
  • 1 bosje platte peterselie fijngehakt

voor de vinaigrette

  • 2 koffielepels mosterd
  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • 1/2 citroen sap

Instructies
 

  • Zet een kom op met water en breng aan de kook. Verwarm de oven voor op 180°C warme lucht
  • Spoel de linzen en doe ze in het kokende water. Voeg 5 minuutjes voor het einde een koffielepel zout toe. Niet aan het begin, dan koken je linzen makkelijker kapot. Kook je linzen tussen de 20 en 35 minuutjes (kijk na op de verpakking)
  • Terwijl de linzen koken, maken we de kip klaar. Snij de kipfilets in delende open, maar zorg er voor dat ze niet helemaal doorgesneden zijn. Leg open en kruid met peper en zout
  • Roer de geitenkaas los, kruid met peper en zout en roer er de pesto onder. Smeer dit op de binnenkant van de kipfilets. Plooi ze terug dicht en rol er de sneetjes ham of spek rond. Leg op een bakplaat (met bakpapier) en steek 30 minuutjes in de voorverwarmde oven.
  • Maak dan de vinaigrette door alle ingrediënten in een mengbeker te doen en te mixen met de staafmixer. Zet opzij.
  • Scheur de blaadjes van de boeren kool, of snipper de groene kool fijn of was en droog de spinazieblaadjes (naargelang wat je gebruikt). Gebruik je kool? Doe dan de kool in een mengkom en voeg wat vinaigrette toe. Kneed een paar minuutjes met je handen, zodat de bladeren wat zachter worden.
  • Meng de sla met de helft van vinaigrette en verdeel over de borden.
  • Roer de rest van de vinaigrette met de fijngesnipperde peterselie door de gare en afgegoten linzen. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout. Schep de linzen op de sla.
  • Verdeel er de ui en de kerstomaten over.
  • Snij de kip in plakjes en verdeel over de borden. Smakelijk!
Trefwoord gezonde gerechten