De eerste zonnestralen in februari, doen een mens al gauw verlangen naar warmere dagen. Eén optimistische stap naar buiten zonder trui, doet je echter al snel spijt krijgen van je optimisme. Het is nog koud buiten, maar toch, de lente is in aantocht. Ik krijg hier alvast zin van in salades.
Nu, deze salade met geroosterde pompoen, waterkers en Berloumi, past perfect voor de huidige weersomstandigheden. Hij combineert de belofte naar zomerse dagen met het verwarmende voor winterse dagen. Ideaal, niet?
Berloumi, is een variant op Halloumi. Een Griekse (Cypriotische) kaas, die zich prima leent om te bakken of te grillen in de pan. Je snijdt hem in reepjes of blokjes en bakt hem dan in een beetje olijfolie. De kaas wordt gemaakt van schapen-, geiten en/of koeienmelk. Het leuke aan Berloumi is dat hij in verschillende smaken gemaakt wordt, naargelang het seizoen. Je vindt Berloumi en Halloumi in de meeste supermarkten.
Eén nadeel: eenmaal gebakken kan je kaas best zo snel mogelijk opeten, want hij heeft de neiging een beetje taai te worden, wanneer je hem terug koud laat worden. Kwestie van smaak, natuurlijk, maar ik bak hem en eet hem direct op.
Low carb slaat op minder koolhydraten. Een goeie gewoonte voor mensen die een weinig actief leven hebben en vaak dagenlang achter hun computer stilzitten. Geloof mij, in deze salade zal je niets missen, hij is gewoon heerlijk!
Wanneer je minder koolhydraten eet, dan wordt een deel van de calorieën in je voeding vervangen door 1 van de andere macro-nutriënten: vetten of eiwitten. Meestal worden dan vetten gebruikt om de koolhydraten op te vangen. Opgelet! Vetten bevatten doorgaans meer calorieën dan koolhydraten (suikers) dus je porties worden kleiner. In dit recept voegen we avocado, amandelen en tahin (pasta van sesamzaadjes) toe om meer gezonde vetten in ons gerecht te brengen.


Low Carb geroosterde pompoen en Berloumi salade
Ingrediënten
voor de salade
- 1 pompoen curry of butternut
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 koffielepel paprikapoeder
- 1/2 koffielepel zout
- zwarte peper
- 1 eetlepel kurkuma
- 2 eetlepels boter
- 220 gr Berloumi of Halloumi, in blokjes gesneden
- 1 zakje waterkers of gemengde salade
- 1 avocado in schijfjes
- 3 eetlepels amandelschilfers
voor de dressing
- 2 eetlepels tahin
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- zout
- peper
- 1 koffielepel appel cider azijn
Instructies
de sal
- Verwarm de oven voor op 200°C warmtelucht. Snij de pompoen in 2 van boven naar beneden en verwijder de pitten. Snij verder in blokjes (de schil mag er indien gewenst aanblijven) en verdeel over een bakplaat (met bakpapier). Giet de de olijfolie over en kruid met peper, zout en paprika. Verdeel er de kurkuma over. Zet 30 tot 40 minuutjes in de oven, tot de pompoen mooi zacht en goudbruin gebakken is.
- Verdeel de amandelschilfers over een bakplaat (met bakpapier) en zet ze ongeveer 5 minuten bij in de oven, tot ze goudbruin zijn.
- Verwarm een anti-aanbakpan en doe er boter in. Laat de boter schuimig worden en voeg dan de in blokjes gesneden Berloumi toe. Bak hem rondom mooi bruin. Je hoeft geen zout toe te voegen.
de dressing
- Doe alle ingrediënten in een maatbeker en mix met de staafmixer. Je kan eventueel een lepeltje warm water toevoegen om hem vloeibaarder te maken. Kruid af met peper en zout.
- Verdeel wat dressing over een serveerschaal of individuele borden. Verdeel er de gewassen en gedroogde sla over.
- Voeg de warme pompoen en Berloummi toe en strooi er de amandelschilfers over. Voeg de avocado toe en sprenkel er nog wat vinaigrette over. Serveer meteen.
Geef een reactie