Net als het slaatje met quinoa en zalm is dit een ideaal lunch slaatje. Je kan de sla vooraf wassen en kuisen en hem in een goed afgesloten doos tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Ook de quinoa en de balletjes kunnen tot 3 dagen vooraf gekookt en klaargemaakt worden. Bewaar alles in de koelkast.

De groentjes in de quinoa kan je natuurlijk laten variëren, naargelang welke groenten je graag eet. Naast paprika’s kan je ook courgette, aubergine of erwtjes toevoegen.

Een slaatje ’s middags is veel lichter dan belegde broodjes of boterhammen, die vooral bestaan uit koolhydraten (uit het brood) en vetten (uit het beleg). Hierdoor hoeft je spijsvertering minder energie te gebruiken en blijft er dus meer energie over voor je hersenen. Daardoor ben je wakkerder en beter geconcentreerd.

 

Tips: Kook een dubbele portie quinoa ook voor het slaatje met zalm.

Gezond want: Voor de balletjes gebruiken we mager kippengehakt

lunchbox

Lunch salade met Quinoa en Balletjes.

0 van 0 stemmen
Voorbereidingstijd 25 min
Bereidingstijd 12 min
Totale tijd 37 min
Gang On the road, Salade
Keuken Universeel
Porties 4 porties
Ingrediënten
  
  • 320 gr quinoa
  • 2 kroppen sla
  • 4 handvol tomaten mengeling
  • 1 gele paprika
  • 1 rode paprika
  • 1 rode ui
  • 600 gr kippengehakt mager
  • 1 kl mosterd
  • 3 el olijfolie
  • 1 el appelazijn
  • peper
  • zout
  • olijfolie
  • 600 ml water
  • kokosolie

Instructies
 

  • Spoel de quinoa grondig in een kleine zeef. Doe 2 eetlepels olijfolie in een kom en bak de rode ui lichtjes tot hij zacht wordt. Voeg dan de quinoa toe en bak 2 minuutjes mee. Giet er 600 ml water op en laat ongeveer 12 minuten koken. Haal van het vuur en laat nog 5 minuutjes wellen. Giet af in een vergiet en laat afkoelen. Dit deel kan vooraf gebeuren.
  • Meng het kippengehakt met peper en zout en rol er balletjes van. Ik voeg hier geen eieren enz toe, omdat gekocht gehakt dit vaak allemaal al bevat. Wanneer het snel moet gaan, dan draai ik er gewoon balletjes van. Bak de balletjes in kokosolie en laat ze afkoelen
  • Pluk en was de sla. Zwier goed droog en meng in een kom. Was de tomaten en snij ze in 4. Was de paprika's, verwijder de zaadjes en snij ze in kleine blokjes.
  • Meng de parika's met de quinoa en giet er 2 eetlepels olijfolie over. Kruid met peper en zout en meng goed.
  • Leg een bodem sla in je lunchbox. Doe er de quinoa op en strooi er de tomaatjes over. Geef iedereen een 4-tal balletjes mee.
  • Maak een vinaigrette met 1 lepeltje mosterd, 3 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel azijn. Doe alles in een smal diep potje en zet de mixer er in. Kruid met peper en zout. Neem apart mee in de lunchbox.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!