Smoothies

Wie detox zegt, denkt al gauw aan smoothies. Detoxen is uiteraard wel meer dan alleen maar sapjes drinken en daar komen we deze maand veel meer over te weten.

Maart is een ideale maand om te detoxen, net als de grote schoonmaak die onze moeders en grootmoeders en, laat ons eerlijk zijn, velen onder ons nog steeds in meerdere of mindere mate doen.

Ook in ons lichaam stapelt zich vuil op in alle kleine hoekjes en kantjes. Bijvoorbeeld in onze darmen, die trouwens onze echte motor zijn (maar daarover meer in een artikel), in onze lever en nieren, en tal van andere organen.

De vasten is er niet voor niets. Natuurlijk heeft het ook te maken met de voorraden die lang geleden zo goed als op waren na een lange winter. Maar in de meeste culturen komt een vastenperiode voor. De reden daarvoor is dat onze lichamen en onze organen af en toe wat rust en ontgifting nodig hebben. De komende maand veel meer daarover.

Om makkelijk te starten, geef ik jullie deze week 5 smoothies. Deze zorgen er voor dat je ’s morgens direct van start gaat met een portie fruit en/of groenten. Groentensmoothies zijn aan te raden boven fruitsmoothies, omdat deze veel minder fructose bevatten (zie februari). Nu is het voor veel mensen niet evident om direct groentesapjes te gaan drinken en daarom gaan we rustig van start met een aantal makkelijke en smakelijke fruitsmoothies. Tegen eind deze week kan je dan gerust een steviger groentensmoothie proberen.

Niet alle voedingsgoeroes zijn fan van smoothies, net omdat je in het geval van fruit de glycemische index verhoogt, wat niet gezond is. Anderen daarentegen beweren dat je door het fruit en de groenten te mixen er voor zorgt dat de cellen in de producten al gebroken worden en je dus de voedingsstoffen makkelijker kan opnemen. Dat lijkt mij wel steek te houden.

Recepten van deze week:

Ontbijt smoothies:

Recepten:

Recepten in beeld