Gehaktballetjes zijn altijd lekker. Tenminste dat vind ik toch. Het is echter verrassend hoe verschillend je ze kan maken, het hoeven heus niet elke keer balletjes in de tomatensaus te zijn, hoewel die natuurlijk ook altijd lekker zijn.

Verandering van spijs doet eten, en daarom een variant op onze traditionele gehaktballetjes. Dit recept is op Marokkaanse wijze: met dadels en sinaasappel. Lekker hoor! Probeer maar eens. Het zoete van de dadels, het frisse van de sinaasappel en de kruiden maken dit echt een topgerecht.

Dit is een gerecht dat je volledig vooraf kan klaarmaken, mocht je dat willen, want het is zo ook in ongeveer 35 minuten helemaal klaar.

Voor de vegetariërs kan je de balletjes vervangen door groenteballetjes (zelf gemaakt of uit een goeie Bio supermarkt)

Marokkaanse-gehaktballetjes

Marokkaanse gehaktballetjes

0 van 0 stemmen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Marokkaanse gehaktballetjes

0 van 0 stemmen
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 40 min
Gang Makkelijk doordeweeks
Keuken Midden-Oosten
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
  • 300 gr basmatirijst
  • 100 gr dadels zonder pit
  • 1 ei
  • 600 gr rundergehakt
  • 1 el komijnpoeder
  • 1 el kaneelpoeder
  • 3 el paneermeel glutenvrij
  • 2 uien fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngesnipperd
  • 1 doosje safraan
  • 1 sinaasappel
  • 600 ml tomatenblokjes
  • 1 romanesco
  • 1/2 bosje koriander
  • peper
  • zout
  • olijfolie

Instructies
 

  • Begin met de balletjes. Snij de dadels in fijne stukjes of doe ze kort in de blender. Kneed de dadels met het vlees, het ei, komijn, kaneel, paneermeel en wat peper goed met je handen door elkaar. Rol er dan balletjes ter grootte van een pingpongballetje van.
  • Zet de rijst op en kook zoals aangegeven op de verpakking. Voeg indien gewenst een lepeltje groentenbouillon of een blokje toe en laat meekoken. Zet ook een pot water met zout op voor de romanesco.
  • Verhit een beetje olie in een diepe pan en bak er de balletjes in.
  • Pel ondertussen de ui en look en snij ze beiden fijn. Voeg toe aan de mooi gebruinde balletjes. Voeg ook de saffraan toe en roer alles goed om. Laat een paar minuten op zacht vuur meebakken.
  • Snij ondertussen de sinaasappel in stukjes en voeg toe aan het vlees, samen met de tomatenblokjes. Doe een deksel op je pan en laat dit alles 15 minuten zachtjes sudderen.
  • Snij ondertussen de romanesco (of eventueel gewone bloemkool) in roosjes en doe in het kokende water (zie punt 2). Kook de romanesco ongeveer 4 minuten, probeer er eentje, en giet af. Spoel met heel koud water. Laat uitlekken. Doe een klein klontje boter of wat olijfolie in de kom en warm de romanesco's heel kort weer op. Kruid met peper en zout.
  • Doe wat rijst op een bord, schep er een paar balletjes op en leg er de pomanesco bij. Strooi er de verse koriander over Smakelijk eten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!