Wellicht ken je wel een ChaCha? Ziehier de gezonde versie ervan…. inclusief Matcha. Matcha is een variant van groene thee, die op zich al zeer gezond is, maar bij Matcha gaat het nog een stapje hoger. Ooit heb ik geprobeerd om effectief Matcha thee te drinken, maar echt lekker vind ik dat niet. Sindsdien probeer ik het goedje te verwerken in bijvoorbeeld smoothies en bijvoorbeeld in deze energierepen.
Omdat voor Matcha het volledige theeblaadje wordt gebruikt en dat wordt gedroogd onder een zeil zou Matcha tot 3 keer meer gezonde stoffen bevatten dan gewone groene thee. Goed voor of tegen, naargelang: ontstekingen, cholesterol, bepaalde kankers, bacteriën, …. Ondertussen wordt het trouwens niet alleen voor thee gebruikt, maar ook in heel wat Japanse desserts, zoals Matcha ijs.
Voorts in deze energierepen: havervlokken, gepofte quinoa (mag ook gepofte rijst zijn – maar de quinoa is te vinden in vb Bioplanet en bevat dan meer eiwitten), gedroogd fruit, zonnebloempitten en wat suikers met een lage glycemische index.
Echter super energiebars!
MAT CHA-cha
Ingrediënten
droge ingrediënten
- 2 cups havermout 180 gr
- 1 cup zonnebloempitten 150 gr
- 1 1/2 cup gepofte quinoa 50 gr
- 1/2 cup droge vruchten naar keuze 75 gr dadel, abrikoos, rozijntjes, ...
- 1/4 koffielepel zout
- 1 1/2 soeplepels matcha poeder
vochtige ingrediënten
- 1/3 cup rijstsiroop of kokosiroop 113 gr
- 3 soeplepels esdoornsiroop
- 1/2 cup tahini of amandelboter of een andere notenboter, naar smaak - 150 gr
- 2 soeplepels kokosolie opgewarmd, zodat ze vloeibaar is
- 1 koffielepel vanille extract
Instructies
- Meng alle droge ingrediënten in een mengkom door elkaar
- Doe alle vochtige ingrediënten bij elkaar in een kommetje en warm ze op op een zacht vuur. Roer ze goed door elkaar.
- Doe ze bij de droge ingrediënten en meng dit zeer goed. Opgelet: dit is een beetje fitness, want het wordt stevig roeren.
- Leg een stuk bakpapier in een rechthoekige bakvorm en giet hier de mengeling voor je energierepen op. Druk dit zeer goed aan en maak de bovenkant mooi glad.
- Laat min. 2 uur in de diepvries of 1 nachtje in de koelkast hard worden. Snij in repen en wikkel in een papiertje.
Geef een reactie