Nu we al een week flink ons best doen om minder suiker te eten is het misschien een goed moment om onszelf te belonen met een lekkere hamburger. Eén die alleen maar goed is voor de gezondheid.

Bij ons het zo dat de kinderen geen paddenstoelen lusten, dan kan je deze vervangen door schijfjes aubergine die je grill op je grillpan. Uiteraard kan je ook voor een echt broodje gaan. Dan is het misschien een goed idee en een goed moment om een goeie bakker in de buurt te zoeken. Omdat we zelf meestal glutenvrij eten, kopen we soms glutenvrij brood in de supermarkt. Ik kan je vertellen dat dat niet lekker en zeker niet gezond is. De ingrediënten die op het etiket staan laten er geen twijfel over bestaan dat dit weinig met brood te maken heeft.

Waarom we dit dan toch kopen? Omdat we soms écht zin hebben in brood of omdat er echt geen tijd was om te koken, als noodoplossing dus. Zelf kies ik er dan voor om gewoon brood te eten, dat we kopen wij de bakker in de buurt, waarvan we weten dat hij zelf zijn brood bakt met meel zonder verbeteraars en dergelijke meer.

Gelukkig zijn er steeds vaker mensen die opnieuw het ambacht van bakker in ere herstellen en waar je echt lekker brood kan kopen. Spelt is vaak een goed alternatief, want hoewel het gluten bevat is het zelfs voor mensen met een intolerantie soms verteerbaar. Het proberen waard. Let wel dat je zuiver spelt hebt. Ook zuurdesem kan soms een oplossing zijn. Supermarkt brood probeer ik echt ten allen tijde te vermijden. Als we er eten, dan halen we het bij een goeie bakker.

Dit alles om te zeggen dat je de paddenstoel kan vervangen door een goed broodje als je dat echt wil. Maar probeer zeker deze variant als je een gezonde burger wil eten! Want het maakt hoe dan ook een groot verschil.  

Serveer met een lekker slaatje en eventueel ovengebakken zoete aardappel

Tips: Wrijf je portobello proper met een vochtig keukenpapier, meer hoef je er niet mee te doen.

Gezond want: Heel veel groenten, geen snelle koolhydraten of suikers

burgers2  burgerspaleo  burgers

Maxi burgers

0 van 0 stemmen
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 45 min
Gang Makkelijk doordeweeks
Keuken Amerikaans
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
  • 8 portobello grote
  • 600 gr filet americain puur of hamburgers puur
  • 4 sneetjes ontbijtspek
  • 5 ei
  • 2 uien in ringen gesneden
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • 1 el mosterd
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 1 handvol bladpeterselie fijngesneden
  • 1 snuifje chilivlokken of chilipeper
  • 1 el oregano gedroogd

Garnering

  • 1 zakje gemengde sla
  • 2 rijpe tomaten in schijfjes
  • 1 wortel geraspt
  • 4 el pikante mayonaise mayonaise met wat harissa
  • olijfolie
  • peper
  • zeezout
  • 4 sneetjes bacon optie
  • 2 el kokosolie
  • 1 bakje preischeuten

Instructies
 

  • Zet de oven op 240°. Leg een bakpapier op een bakplaat en leg er de portobello's op met de bolle kant naar boven. Verwijder eerst het steeltje en kuis ze een beetje op (verwijder aarde en losse velletjes - zonder water)
  • Bestrijk ze met olijfolie en strooi er wat peper en zout over. Zet ze ongeveer 15 min in de oven en leg ze daarna op een stukje keukenpapier om uit te lekken.
  • Meng, terwijl de paddenstoelen in de oven staan, het vlees voor de burgers. Doe het vlees met 1 ei, de gesnipperde sjalot, de mosterd, knoflook, peterselie, chili en oregano, peper en zout toe. Meng goed en maak er dikke burgers van.
  • Verhit een grill- of braadpan op matig vuur en voeg 2 el kokosolie toe (vervang event. door olijfolie) Leg de uien in de pan en laat ze ongeveer 10 min bakken tot ze mooi zacht en bruin zijn. Roer af en toe om. Haal uit de pan
  • Leg de burger en de bacon in dezelfde pan en bak ze. Kies zelf hoe je je burgers gebakken wil (rare, medium,...) Bak ze 5 minuten bruin aan 1 zijde en draai ze dan om. Doe de uien terug in de pan, wanneer de bacon en de burgers gaar zijn. Laat nog een 2 min. warmen.
  • Bak in een andere pan 4 paardenogen (spiegeleitjes)
  • Leg een portobello met de bolle kant naar beneden op een bord en begin je burger te bouwen. Sla - tomaat, wortel, pikante saus, ei, bacon, burger, ... zoals jij verkiest. Of zet alles op tafel en laat iedereen zijn eigen burger bouwen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!