
Kinderen eten jaarlijks hun gewicht in suiker, zowat 5500 suikerklontjes
Een kleine waarschuwing vooraf aan de lezer van dit bericht. Hoewel ik meestal vanuit een positieve hoek de dingen benader, maak ik hierop nu, weloverwogen, een uitzondering.
De kans is groot dat je je na het lezen van dit bericht minder goed voelt. Waarschijnlijk voel je je zelfs rotslecht. Eerlijk? Dat is de bedoeling. Ik ga mij er ook niet voor excuseren. Je kan er voor kiezen om nu te stoppen met lezen, wanneer je denkt, ik hoef niet te weten waarom suiker slecht is voor mij, of waarom suiker er de oorzaak van is dat de levensverwachting van mijn kind(eren) lager is dan de mijne. Dit is trouwens de eerste keer in de menselijke geschiedenis dat dit gebeurt. Zelfs de medische wereld zal er niet in slagen een groot gedeelte van onze suikerverslaafde kinderen te redden.
Dit artikel draait rond motivatie. Zonder motivatie is er geen reden om iets te veranderen. Kijken naar hoe de toekomst er uitziet als je niets veranderd, kan een belangrijke hulpbron zijn. Hoe kan je jezelf motiveren om te stoppen met suiker?
Stoppen met suiker is als stoppen met roken. Je moet het zelf willen. Niemand kan je dwingen, het is je eigen keuze. De meeste mensen vinden het normaal om niet te roken in de buurt van kinderen. Denk dan maar eens na over het feit dat aan kinderen frisdrank en snoep geven net zo erg is. Alleen, het duurt waarschijnlijk nog wel even voor we klaar zijn om dat te herkennen.
Ik zeg het toch maar. Zelfs nog een keer. Wij vergiftigen onze kinderen. We kunnen ze bijna net zo goed een sigaret, alcohol of zelfs cocaïne geven. Zou jij een kind een sigaret geven, of een glas Duvel of nog beter een shot cocaïne? Ik dacht het niet.
Misschien haak je nu af, beste lezer. Misschien denk je: “Nu gaat ze te ver, dit hoeft voor mij niet!”. Ik zou je willen vragen om toch nog even verder te lezen en je oordeel nog even uit te stellen. Uiteraard mag u daarna, zoals altijd, je gedacht doen.
Het is niet omdat de overheid en een deel van de medische wereld er niets aan doet (ondanks de steeds hoger wordende ziektekosten), dat het geen probleem is. In de jaren ’70 promootten dokters sigaretten. Nu denken we daar wel anders over. Wil jij nog 10, 20, 30 jaar wachten alvorens in actie te schieten? Of voel je intuïtief aan dat er inderdaad een probleem is met de hoeveelheden suiker die we achter onze (steeds rotter wordende) kiezen steken.
Ik hoop dus dat je er bij blijft, en de komende weken mee de uitdaging aangaat om drastisch te verminderen in je suikerverbruik.

Je hersenen reageren op suiker op dezelfde manier als op cocaïne
Vervloek jij jezelf wel eens, wanneer er weer eens een volledig pak koeken naar binnen ging, terwijl je de intentie had er maar 1 te eten? Is het bij momenten sterker dan jezelf en moet je gewoon in de auto springen om snoep/ijs/taart te halen (de laatste keer dat je checkte was je nochtans niet zwanger)?
Ben jij zo iemand zonder wilskracht, zonder zelfcontrole? Geen karakter, zoals ze bij ons zeggen.
Fout hoor! Het heeft niets met wilskracht of controle te maken. Het is doodgewoon sterker dan jezelf. Je bent een verslaafde! En weet je wat het ergste is? In tegenstelling tot een roker die volledig stopt, moet jij wel nog elke dag 3 keer eten. Dat is net hetzelfde als een stoppende roker vragen om een sigaret uit een pakje te halen, er eens goed aan te ruiken, ze zelfs op te steken, om dan te zeggen: “Neen, bedankt, maar ik hoef niet.”
Geloven dat je geen wilskracht hebt, of dat mensen die te dik zijn geen wilskracht hebben, zit in onze maatschappij ingebakken en houdt niet alleen een veroordeling in, maar mist ook elke vorm van medeleven!
Tijdens dit ganse healthiness jaar is het belangrijk om lief te zijn voor jezelf en voor degenen die de uitdaging mee aangaan. Deze eerste maand, zonder suiker, wordt meteen één van de moeilijkste.
Goed, om terug te komen op onze suikerverslaving.
Voedsel dat veel suiker bevat, jaagt het beloningssysteem in onze hersenen de hoogte in. Met andere woorden: suiker maakt ons blij en gelukkig. Daar komt nog bij, dat onze hersenen geen natuurlijke stop hebben om te stoppen, na een beetje geluk.
Dat is evolutionair normaal. In de oertijd was er slechts weinig suiker. Het was dan ook je geluksdag als je op een struik lekker zoete bessen stuitte en je had er alle belang bij er zoveel mogelijk van te eten, want het kon weer een tijdje duren, vooraleer je weer zoveel geluk had. Ons brein, en bij uitbreiding, ons hele lichaam heeft geen stop op zoet!
Een kleine test: Heb jij je al eens overeten in broccoli? Is het je al overkomen dat je ‘s avonds voor tv een ganse rauwe bloemkool in je eentje opat en je achteraf afvroeg, waar die bloemkool naar toe is? Hoe zit het met een pak koekjes of een litertje ijs?
Tests met ratten (ik weet het, dat zijn geen mensen, maar toch) hebben aangetoond dat ratten harder willen werken voor suiker dan voor cocaïne.
Het is makkelijk om aan suiker verslaafd te raken. Gebruik jij, denk je, wel eens cocaïne zonder dat je het zelf weer? De kans lijkt mij klein. De kans daarentegen dat je suiker naar binnen krijgt zonder dat je het weet is daarentegen reusachtig groot. Zelfs als je netjes de frisdrank en de koekjes voorbijloopt, dan heb je nog steeds veel kans om verborgen suiker binnen te krijgen. Suiker zit verstopt of niet verstopt (de voedingsindustrie ziet er niet echt graten in, in een schepje meer of minder) in ongeveer 80% van alle producten die je in een supermarkt vindt. Omdat suiker zo goedkoop is en je aanzet om meer van het product te eten en dus te kopen, is het een echte goudmijn voor de voedingsindustrie.
Nog een kleine test: lees deze week de etiketten in de winkels en zoek en vind de suiker.

Suiker wordt omgezet in vet
Hoe kan je nu van suiker vet worden, als er geen vet inzit? Suiker bevat 400 kcal per 100 gr en 0% vet. Boter bevat 750 kcal en minstens 40% vet. Je zal dus wel dikker worden van boter dan van suiker.
Niet waar. Dit is natuurlijk geen vrijgeleide om kilo’s boter te eten.
Suikers worden omgezet in vet van zodra je meer energie binnen krijgt dan je nodig hebt. Zoals in punt 1 gelezen is het makkelijker om je te overeten in suiker, dan in vet. Het is vooral je lever die suiker verwerkt en van zodra je meer binnenkrijgt dan nodig, zet hij suiker om in vet, voor later gebruik.
Herinner je de oertijd? Waarschijnlijk niet, maar soit, ons lichaam slaat een voorraad op tijdens de vette tijden om ons door de magere door te helpen. Alleen bestaan er in onze maatschappij geen magere tijden meer.
Hoe werkt dit?
Suikers bestaan zowel uit fructose als uit glucose. Suiker gaat in ons lichaam meteen door naar de dunne darm waar enzyme hem opbreken in deze 2 bestanddelen. Zowel de glucose als de fructose worden opgenomen in de bloedbaan en gaan naar de lever, die fungeert als sorteercentrum. Onderweg nemen cellen de nodig glucose op. De fructose daarentegen die gaat integraal naar de lever die ze verder verwerkt, alvorens we er iets mee kunnen doen.
De glucose die de lever toch nog bereikt, omdat er teveel van is, wordt opgeslagen als reserve. Als de reserve vol zit, wordt er geen glucose meer opgeslagen, maar verdeeld naar spieren, hersenen of vetcellen die deze verder verwerken.
Fructose wordt anders verwerkt. De lever is er gek op en blijft het binnen nemen ook als alle reserves vol zitten. Het eerste probleem is dat het teveel volledig omgezet wordt in vet. Meer bepaald in je lever (vette lever), op je buik en rond je organen. In plaats van het teveel aan fructose te verwerken of te dumpen wordt het opgeslagen en vermenigvuldigd in vetcellen. Je kan dit best vergelijken met foie gras, waar een vette lever een delicatesse is. Oh, wat vinden we het erg om die arme ganzen/eenden te zien, maar we doen net hetzelfde met ons eigen lichaam. Zij het vrijwillig.
Het tweede probleem is dat je insuline niveau gaat pieken. Insuline is een belangrijk hormoon in je lichaam en wordt in hoge aantallen aangemaakt van zodra je snelle enkelvoudige koolhydraten (suikers) eet. Er gebeuren dan 2 dingen in je lichaam.
Eerst en vooral wordt de vetverbranding stilgelegd, er is immers suiker om om te zetten in energie, dus die vetverbranding kan lager. Het is makkelijker suiker te verbruiken. Insuline neemt al die suiker en vervoert het naar de spieren, waar ze direct verbrand worden. Dat is tenminste zo als je een triatleet bent. Bij de meesten onder ons (met een zitten beroep bijvoorbeeld) worden deze suikers die niet meer door spieren verwerkt kunnen worden gewoon omgezet in nog meer vet.

Suiker als beloning. Je krijgt er niet genoeg van.
Goed je bent niet in slaap gevallen bent na het lezen van punt 1 en punt 2 en je hebt ook niet afgehaakt.
Een derde belangrijk probleem met suiker is dat, net omwille van het feit dat ons brein (punt 1) en ons lichaam (punt 2) er zo gek op is, we systematisch kiezen voor minder gezonde opties.
Suiker stimuleert je eetlust. Het heeft opnieuw met je hormonen te maken: meer bepaalt met het hormoon leptine, dat je hersenen vertelt dat je voldaan bent. Wanneer we fructose eten merkt ons lichaam dat niet. Er komt geen leptine vrij, en we krijgen geen signaal dat we voldaan zijn. We overeten ons.
Bovendien kiezen we makkelijker voor slecht voedsel, dan dat we plots groentjes gaan eten. Je verzint het dus echt niet. Je hebt werkelijk ALTIJD honger. Dat komt dus omdat suiker geen verzadigend gevoel geeft. Je kan zoveel cola drinken en ijsjes eten als je wil, je zal niet snel het gevoel krijgen dat je teveel hebt.

Etiket Nutella.
Suiker zeg je? Dus als ik op een etiket kijk dan staat er hoeveel suiker er in een product zit. Dat klopt, alleen: suiker heeft vele namen en de industrie is zo slim om die te gebruiken.
Er is immers een verplichting om je ingrediënten te vermelden op de etiketten van de voedingswaren. Het ingrediënt dat eerst vermeld wordt, is het meest aanwezig in een product. Als suiker dus als eerste staat, dan zit er dus bovenal suiker in het product.
Koop je al eens een granola reep, zogezegd gezond toch, dan kan het best gebeuren dat er geen suiker vermeld staat. Tenminste er staat niet het woord suiker op.
Producten die ook suiker zijn, maar misschien niet direct aan suiker doen denken:
- Agave nectar
- Ruwe rietsuiker
- Fructose
- Maltsiroop
- Dextrose
- Mais siroop
- Honing
- Melasse
- …
Er zijn meer dan 400 benamingen voor suiker. En omdat je het ingrediënt dat meest voorkomt in je product bovenaan moet plaatsen, heb je er als fabricant alle belang bij deze verschillende mogelijkheden te gebruiken. Zo lijkt het of er veel minder suikers inzitten dan in werkelijkheid het geval is.

Jamie Oliver is in het Verenigd Koninkrijk een campagne gestart tegen suiker
Dit weten we natuurlijk al langer dan vandaag. Maar…
Gegevens van de Gentse Universiteit tonen aan dat 18% van de Gentse kleuters last heeft van cariës of tandbederf. Cijfers van het UZ Gent tonen aan dat jaarlijks zeker 500 kleine kinderen algemeen verdoofd worden omdat ze zo veel rotte tanden hebben dat een gewone behandeling bij de tandarts onmogelijk is (VRT De Redactie 5 feb 2015). De tandartsen wijzen naar het toenemend frisdrankgebruik en een slechte mondhygiëne als boosdoeners.
Wat die mondhygiëne betreft, akkoord, tanden poetsen moet, maar wist je dat er bij primitieve stammen (die geen tandenborstel, tandpasta of tandarts) hebben, weinig tot geen tandbederf is? Dat komt omdat ze dus ook geen tonnen suiker eten!

Suiker pleegt een aanslag op je afweersysteem door het je antioxidanten vernietigd. Dit is een ingewikkeld proces, en ik bespaar je hoe het precies werkt. Belangrijk is dat antioxidanten er voor zorgen dat je beschermd wordt tegen vrije radicalen (de terroristen in je lichaam), wanneer je minder antioxidanten hebt, dan ben je dus vatbaarder voor ziekten.
Wetenschappelijk onderzoek brengt suiker in verband met volgende ziekten:
- diabetes type 2: is een ziekte van de bloedsuikerstofwisseling. Vroeger werd het ouderdomsdiabetes genoemd, maar ondertussen is het één van de snelst groeiende ziekten. Daarom is het goed om zowel suikers als alle snelle enkelvoudige koolhydraten te vermijden als je de ziekte hebt. Ik zou zeggen: voorkomen is beter dan genezen. Vermijd deze dus nu alvast.
- Jicht: Een soort artritis, die wordt veroorzaakt door een hoog urinezuurgehalte en wordt gelinkt aan te hoge fructose gebruik.
- Alzheimer: mensen met een hoog ‘suiker’gehalte lopen meer kans op Alzheimer. Je loopt 4 keer meer kans om de ziekte te krijgen wanneer je veel suikers eet
- Nierfalen: Is eveneens gelinkt aan type 2 diabetes.
- Kankers: suikermoleculen kunnen de groei van kwaadaardige cellen stimuleren
- Schimmel: of candida zijn parasieten in de darm die dol zijn op suiker en welig groeien wanneer je veel suiker eet.

Een slecht humeur en energieschommelingen kunnen door veel zaken veroorzaakt worden. Zo ook ADHD. Onze voeding en in het bijzonder teveel suiker, heeft een belangrijke impact.
Insuline is een hormoon, dat wordt aangemaakt door ons lichaam, wanneer we teveel suiker in ons bloed hebben. Bijvoorbeeld na het eten van een roomsoes. Onze bloedsuiker spiegel schiet de hoogte in en dat is niet gezond. Ons lichaam verdedigt zich en scheidt insuline af, waardoor de bloedsuikerspiegel weer afneemt. Hierdoor krijg je gedurende de dag enorm veel pieken en dalen. De pieken gaan gepaard met energiestoten en overactiviteit. De terugslag met een energiedip.
Omdat we niet graag in die dip zitten, eten we weer suiker, daarvan krijgen we een energiestoot. En ga zo maar door.
Onze hersenen hebben ‘suikers’ nodig voor hun energie. Door een daling krijgen ze tekort en wordt er cortisol geproduceerd, waardoor je je wakker voelt. Als dit al te vaak gebeurd, wordt je beverig en nerveus.
Dit ganse proces in niet goed voor ons humeur, voor onze energie, voor onze concentratie, … Het effect op een kind is groter dan op een volwassene.
Op lange termijn raken je bijnieren hiervan uitgeput, waardoor slapeloosheid, vermoeidheid en gewichtstoename kan ontstaan.
In 2011 werd door Dr. Lidy Pelsser een studie gedaan die aanwees dat 64% van de kinderen met de diagnose ADHD in feite een voedselovergevoeligheid zouden hebben. Door suikervrij te eten zou voor deze kinderen het ‘probleem’ grotendeels opgelost zijn.

Hoewel vet lang werd aangeduid als de bron van hart- en vaatziekten, is de medische wetenschap (en zelfs vooraanstaande hartchirurgen zijn het er over eens), blijkt ook suiker een belangrijke boosdoener.
Dat komt omdat suiker de tryglyceriden in je bloed verhoogt, die verantwoordelijk zijn voor de zogenaamde ‘slechte’ cholesterol. Er zijn trouwens 3 types cholesterol. Goede (HDL) en 2 types LDL, waarvan er 1 groot en pluizig is en verder ongevaarlijk en 1 klein en compact (en dus gevaarlijk). Om dit te meten kijken dokters nu steeds meer naar je tryglyceriden, dan naar je cholesterol. De lever die teveel suiker omzet in vet zorgt voor een verhoging van deze tryclyceriden.

We weten ondertussen dat ons lichaam insuline aanmaakt wanneer we ‘suikers’ eten. Dat is normaal en perfect gezond. Wanneer je echter teveel suiker eet, dan raakt je insuline productie in overdrive en krijg je dus pieken. Dit zorgt niet alleen voor problemen voor je hersenen, maar evengoed voor tal van onzichtbare ontstekingen in je lichaam.
Deze ontstekingen produceren enzymen die je collageen en elastine afbreken. Simpel gezegd: ‘je krijgt er rimpels en een slappe huid van’. Bovendien zorgen deze ontstekingen voor acne en rode vlekken.
Suiker versnelt het verouderingsproces door verzuring, ontstekingsreacties en het verstoren van de hormoonbalans.
Mocht je nog een extra reden nodig hebben om te stoppen met suiker, dan kan je hier wellicht iets mee: “we hebben geen suiker nodig om te leven! GEEN”
Wat we wel nodig hebben is glucose, maar fructose hebben we helemaal niet nodig. Je haalt meer dan voldoende glucose uit groenten en fruit om voor de rest van de dag geen enkele extra suiker nodig te hebben. Eet dus veel langzame koolhydraten, zoals broccoli, spinazie, komkommer, tomaten, aubergine, pinda’s, volkoren producten, zilvervliesrijst en peulvruchten.
Geef een reactie