Brood is onmisbaar. Ondanks de glutensensitiviteit van Johan is het toch onvermijdelijk dat we af en toe brood willen eten. Brood is lekker en bovendien makkelijk, want zakje open, brood beleggen en eten is klaar. In heel veel gezinnen is brood echt nog steeds het dagelijks brood.

Slechts 1% van de bevolking heeft Coeliakie, dat is glutenallergie. En toch is de glutenvrij hype over de hele wereld aan het toenemen. Hoe komt dat? Een deel van de hype is natuurlijk te wijten aan, welja… de hype zeker. Toch zijn er steeds meer wetenschappelijke onderzoeken die uitwijzen dat gluten voor een veel groter deel van de bevolking schadelijk is. De gevolgen, of symptomen zijn vooral vermoeidheid, concentratiestoornissen en humeurschommelingen tot zwaardere darmproblemen. De oorzaak zou de zwaarbewerkte tarwe zijn, waar ons brood tegenwoordig van gemaakt wordt. Hierdoor zou op 10 jaar tijd het percentage van de bevolking die last heeft van gluten drastisch gestegen zijn.

Zuurdesem of speltbrood lijkt de betere optie en is steeds meer verkrijgbaar. De reden dat dit brood beter is? Spelt is een zeer oude graansoort die, voorlopig althans, minder gemanipuleerd en veredeld wordt. Bij zuurdesem is het vooral de fermentatie van de graankorrels die er voor zorgt dat het brood beter door onze darmen verteerd wordt.

Misschien heb jij hier ook wel last van? Een diagnose is moeilijk te stellen en de beste manier op dit te weten te komen is gewoon gedurende 30 dagen geen gluten meer eten en te kijken hoe je je daarna voelt. Ook wanneer je dan weer gluten eet, kan je merken of je er last van hebt of niet.

In het begin, toen Johan geen brood meer at, kochten we wel eens glutenvrij brood uit de supermarkt. Maar, ten eerste is dat helemaal niet lekker en ten tweede, wanneer je kijkt naar de ingrediënten van die broden, dan kan je je serieus vragen stellen over de toegevoegde waarde ervan. Dergelijk brood kopen we niet meer. Ofwel maken we het zelf, ofwel zoeken we naar een andere oplossing.

Dit notenbrood is geniaal en bovendien zijn er nu noten in overvloed. Laat je dus maar eens goed gaan, want werkelijk alle noten kunnen in dit brood verwerkt worden. Ik heb er 2 eitjes aan toegevoegd, maar dat hoeft niet, wanneer je bijvoorbeeld vegan wil eten. Zonder de eieren is het wel iets moeilijker om het brood bij elkaar te houden. Pak het, van zodra het afgekoeld is goed in en laat een nachtje rusten, dat helpt.

Ik heb mijn ingrediënten niet afgewogen, maar een soeptas genomen, je weet wel zo een bowl. Daarmee heb ik de ingrediënten geschept en gemengd. Het is niet echt zo belangrijk hoeveel er van elk ingrediënt ingaat.

Probeer eens psylliumvezels te vinden (in de biowinkel) deze zijn zeer goed voor je darmen.

Tips: Voeg zeker wat chiazaden toe, die slorpen veel vocht op en houden je brood mooi bij elkaar

Gezond want: Alles wat in dit brood zit draagt absoluut bij tot je gezondheid.

amandelnoot

okkernoot

beepollen-en-psyllium

notenenzadenbrood

Notenbrood met extra zaden en pitten

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 45 min
Keuken Universeel
Porties 2 broodjes
Ingrediënten
  
 • 1 kop gemengde noten hazelnoten, okkernoten, amandelen, cashews
 • 1 kop gemengde pitten en zaden pompoen, chia, lijnzaad
 • 1,5 kop havermout glutenvrij
 • 1,5 kopje rozijnen of gojibessen
 • 2 el honing
 • 2 el olijfolie
 • 4 el psylliumvezels
 • 1 kopje water
 • 2 ei

Instructies
 

 • Klop de eieren goed los in een grote mengpot.
 • Voeg dan de noten, zaden, rozijnen en havermout toe.
 • Doe er dan de rest van de ingrediënten bij en meng alles zeer goed
 • Neem een bakblik en doe er een bakpapier in. Giet de mengeling er in en strijk mooi glad. Laat dit mengsel gedurende 2 uur rusten zodat de vezels de boel doen plakken.
 • Zet in een voorverwarmde oven van 180° gedurende 40 minuten. Laat afkoelen in het bakblik en haal je brood met papier en al uit het blik.