(Re)connect

Een belangrijke opdracht voor iedereen is het herstellen van onze band met voeding. Het herstellen van de verbinding tussen consument en producent. Weten waar je voeding vandaan komt, wie het gemaakt heeft en wat het doet met je lichaam. Pure en onbewerkte voeding, recht van de kweker of teler.

Een paar jaar terug was ik op een aantal verschillende evenementen rond voeding en alsof het zo bedoeld was, ging het telkens over connecteren: contact maken met je voeding, met de oorsprong ervan en terug gaan naar de basis van goed eten.

  • De tafel van morgen in Antwerpen, over duurzame voeding in de stad met een mooie boerenmarkt vol prachtige producten.
  • Krachtvoer, waar alles om het varken draaide, waar ter plekke een varken weg verkapt en waar alle delen in de pot belanden.
  • De foodinspirationdays, waar het hele thema reconnect was, over terug voeling krijgen met onze voeding, iets wat wij en onze kinderen steeds meer kwijtraken door toedoen van de voedselindustrie.

Naar Krachtvoer gingen de kinderen mee en ik moet zeggen dat ze grote ogen trokken toen ze te zien kregen hoe een varken geslacht en versneden werd. Opeens wou Fien geen vlees meer eten. Dat duurde echter maar zeer kort, want 15 minuten later stond ze lekkere hotdogs te smullen.

In ieder geval spelen wij met het idee om volgende lente 2 varkens te houden om deze dan later (12 tot 14 maand) te slachten. Toegeven, dat slachten, ik zie het nu al niet meer goed zitten. Een dier dat je met liefde hebt grootgebracht dan naar het slachthuis voeren?

Eet meer samen, geniet meer samen. Herstel de band met de mensen rondom jou door samen aan tafel voedsel te delen. Goed voedsel van echte boeren, van kwekers die houden van hun producten en van eigen kweek. En omdat jij degene bent die het voedsel op tafel zet, ben jij de spilfiguur in het herstellen of bewaren van de band die jouw gezin heeft. Reconnect!

Dit thema is nu na 3  of 4 jaar nog steeds heel actueel. Weet wat je eet!

Foto’s: Rahi Rezvani

Recepten van deze week:

  • Je kan dit weekmenu bewaren voor later door op ‘save to my collections’ te klikken

  • Je kan deze recepten printen door op ‘Print Recipes’ te klikken

  • Je kan een boodschappenlijstje maken door op ‘shopping list’ te klikken. Je krijgt dan een volledige overzicht van alle ingrediënten die je nodig hebt om dit weekmenu te maken. Pas eventueel vooraf het aantal personen aan per recept. En wil je een bepaald recept niet maken? Zet dan het aantal personen op 0.

[wprm-saved-collection id=22160]