Wat is er leuker dan een grote kom oliebollen op tafel? Zelfgemaakte oliebollen op tafel. Om het allemaal wat feestelijk te houden serveren we de oliebollen met 2 dipsausjes: mascarponecreme en dulce di leche.

Maak je geen zorgen, oliebollen maken is niet moeilijk? Zorg alleen voor verse frituurolie, want anders krijg je vies smakende oliebollen.

Dit dessert mag misschien niet heel erg gezond zijn, ik geef het toe, maar … je kan iedereen zijn dessert mee naar buiten laten nemen om naar het vuurwerk te gaan kijken of misschien de eerste wandeling van het jaar te doen. Wedden dat vooral de kinderen hier blij om zijn.

oliebol

oliebollen

Oliebollen

Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 52 min
Gang Feestelijk
Keuken Belgisch
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

De oliebollen

  • 475 gr water
  • 15 gr verse gist
  • 500 gr surfing bloem bij aveve of gewone patisserie bloem
  • 30 gr suiker
  • 10 gr boter
  • 8 gr zout
  • 10 gr citroensap

De sausjes

  • 1 blik geconcentreerde melk gesuikerd
  • 4 ei
  • 1,25 dl room
  • 200 gr suiker
  • 375 gr mascarpone
  • 1 vanillestokje haal de zaadjes er uit met een mesje
  • 2 blaadjes gelatine
  • citroensap

Instructies
 

  • Voeg de gist toe aan het lauwe water en los hem al roerend op
  • Meng in een keukenrobot het water met de bloem.
  • Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat daarna minstens 2 uur rijzen op een warme plaats
  • Maak de dulce di leche en de mascarpone

Dulce di leche

  • Zet de gesloten doos gecondenseerde melk in een snelkookpot onder water. Sluit het deksel en laat van zodra er stoom ontsnapt het blik 15 min doorkoken. Zet van het vuur, laat de stoom allemaal ontsnappen alvorens het deksel te openen. Bewaar de creme op een koele plaats.
  • In een gewone pot, zet je het blik onder water en brengt het water aan de kook. Laat minstens 3 uur koken. Dat is lang, maar je hoeft er niets aan te doen. Giet regelmatig kokend water bij, zodat je blik onder blijft staan.
  • Wanneer je het blik opent, heb je een mooie karamel, die niet kan mislukken. Doe in een spuitzak en bewaar op een koele plaats.

Mascarpone

  • Week je gelatine in koud water - ongeveer 15 min
  • De eieren en de suiker vermengen en 1/3 van de mascarpone toevoegen. Op het vuur zetten en onder voortdurend kloppen warmen tot ongeveer 80°C. Gebruik een thermometer of roer in je pot, tot je een dikke lijn kan trekken op de bodem, die niet meer toeslibt. Laat zeker nooit koken, want dan schiften je eitjes. Haal van het vuur.
  • Knijp je gelatine uit en voeg toe aan je mengeling. Voeg dan de rest van de mascarpone, de vanille en het citroensap toe. De vanillezaadjes haal je als volgt uit je vanillepeul. Snij de peul in de lengte in 2. Met de achterkant van een mes schraap je over de binnenkant. De zaadjes blijven aan je mes hangen.
  • Doe de creme in een spuitzak en bewaar in de koelkast tot gebruik.

Oliebollen bakken

  • Zet je frituur op 180°C. Opgelet neem vers vet! Vorm met een lepel balletjes van je deeg en laat ze rechtstreeks (voorzichtig) in het vet vallen. Bak er een 4 a 5 tal tegelijk. Laat je oliebollen mooi bruin bakken.
  • Hou ze kort warm in een oven van 100°C, wanneer je een grote hoeveelheid moet maken.
  • Serveer in bordjes of uiteraard in een puntzakje met wat bloemsuiker en de sausjes. Happy New Year!