[fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ enable_mobile=”no” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][one_full last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””]

Ken jij het boek: “Mijn man is op dieet en hij weet het niet” van Lien Willaert? Lien probeert tevergeefs haar man te laten diëten, maar dat lukt maar niet. Herkenbaar? Misschien ook voor jezelf. Als je nog maar denkt aan diëten dan krijg je al zin in allerlei lekkers wat niet meer mag. Zonder dat we het zelf willen, doen we ineens niets anders meer dan aan chocolade, koekjes, ijs, frietjes, … noem maar op denken.

Ons onderbewuste werkt ons flink tegen. Bewust zijn we overtuigd: ” Ik ga op dieet, ik eet vanaf nu alleen nog wortel en sla”. En we menen het nog ook. Zo moeilijk kan dat nu toch niet zijn om even op onze tanden te bijten tot die extra kilo’s er af zijn? Wanneer we toch toegeven aan onze goesting, dan zijn we serieus kwaad op onszelf: “Ik heb toch geen karakter!” Terwijl dat er niets mee te zien heeft. Ons onderbewuste is de saboteur.

Je kan je onderbewuste echter verslaan op zijn eigen terrein. Geestig hé, dat we onszelf dingen zouden kunnen wijsmaken? Bestaat niet? Ah, jawel, we doen het bijna voortdurend. Laten we dan nu eens kijken hoe we bewust ons onderbewuste om de tuin kunnen leiden.

[title size=”2″ content_align=”left” style_type=”default” sep_color=”” class=”” id=””]Dieet zonder dat je het weet.[/title]

De volgende tips komen uit het boek van Brian Wansink: Slim by design. Wansink is top onderzoeker op vlak van omgevingsfactoren en hun invloed op ons gedrag. Hij levert belangrijke bijdrages bij de strijd tegen obesitas in de Verenigde Staten. Het boek staat boordevol inzichten over hoe we onbewust met voedsel omgaan

Volgens Wansink nemen we per dag meer dan 200 beslissingen op vlak van voeding. Eet ik soep of sla? Neem ik een beetje of veel? Dressing of mayonaise? … 200 beslissingen op slechts 1 dag, alleen maar over onze voeding? Tja, geen wonder dan dat we een paar keer een verkeerde beslissing nemen, ook al nemen we er 198 juiste. Mindful eten in niet de oplossing: onze levens zijn zo druk en onze wilskracht zo zwak dat dit niet werkt. Of tenminste niet als enige strategie.

Onderstaande tips zorgen er voor dat je jezelf bedot. Verander kleine dingen in je omgeving en je zal zonder dat je het weet of zonder dat je er moeite voor hoeft te doen, vanzelf minder eten.

Voor de meeste mensen in thuis het probleem. Daar maken we ons ontbijt, ons middag- en ons avondmaal, daar bevindt zich ook het meeste eten dat we eten (gekocht in de supermarkt, de traiteur,..) of het eten dat we bestellen (zoals afhaalpizza). Door thuis een aantal zaken te veranderen, heb je invloed op 80% van je beslissingen.

[title size=”2″ content_align=”left” style_type=”default” sep_color=”” class=”” id=””]1. Geef je keuken een total make-over.[/title]

Maak een aantal wijzigingen in je keuken. Wansink, die ook mensen coacht zegt hierover, dat als iemand niet bereid is deze stap te ondernemen, hij weet dat ze het niet menen met gezonde voeding. Er zijn 3 vlakken waarop jij je keuken kan aanpassen

[imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”none” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] Dieet zonder dat je het weet - Wansink[/imageframe][/one_full][/fullwidth][one_sixth last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][/one_sixth][five_sixth last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][checklist icon=”fa-heart” iconcolor=”” circle=”” circlecolor=”” size=”13px” class=”” id=””][li_item icon=””]Maak je keuken minder gezellig.

Lastiger wanneer je een open keuken hebt natuurlijk, maar niet onmogelijk. De keuken is in veel gezinnen de plaats waar iedereen samen komt, waar ‘s avonds de heerlijke geuren van een zelfgemaakt avondmaal iedereen welkom heten. Veel keukens zijn ondertussen geïntegreerd in de woonkamer, want het is toch zo ongezellig om er alleen te staan. Vroeger werd er in de keuken gekookt en dan samen aan de keukentafel gegeten, waarna de deur dichtging en niemand nog uitgenodigd werd om de keuken in te wandelen en tussendoor van alles te snoepen.
Net zoals roken is eten vaak een gewoonte. Rokers hebben nood aan een sigaret na hun eten, na een potje sex, na … Met eten is het niet anders, een gewoonte (vooral een slechte, lijkt het) is snel opgebouwd en vaak ook plaatsgebonden. Eten doe je in de keuken, in de woonkamer, in de zetel, in de wagen, aan je bureau, …

Op hoeveel plaatsen word jij onbewust aangezet om te eten? Lijst deze plaatsen eens op en maak voor elk van die plaatsen een plan, over hoe je daar dingen kan veranderen.

Haal uit je keuken makkelijke stoelen weg. Staat er nu een tv? Haal die dan ook weg. Heb je een open keuken? Zorg dan dat je de tv niet kan zien.

Haal de microgolf uit je keuken! Want die gebruik je meestal om ongezonde voeding – geproduceerde voeding – mee op te warmen.[/li_item][li_item icon=”fa-heart”]Maak ongezonde of verleidelijke voeding onzichtbaar en oncomfortabel.

Staan volgende voedingswaren in jouw keuken in het zicht op je werkvlak op keukeneiland? Een koekjesdoos, een broodtrommel, ontbijtgranen, … Stop deze dan ver weg in een kast. Alles waarvan je wet dat je het beter niet zou eten, maar dat toch je keuken is ingeglipt, stop je zo ver mogelijk weg. Op een plaats bijvoorbeeld waarvoor je een stoel nodig hebt om er aan te geraken. Laat alleen het fruit nog in het zicht staan.

Ook in je kasten of in je koelkast kan je dit principe doorvoeren. Wat je eerst ziet, zal je waarschijnlijk ook eten. Zie je ‘s morgens eerst brood staan en pas daarna de havermout? De kans in heel groot dat je brood eet.[/li_item][li_item icon=”fa-heart”]Maak het jezelf makkelijker om zelf te koken.

Zorg voor een aangename werkplek. Wanneer al je kasten vol spullen staan en je moet eerst nog opruimen van de dag ervoor, is de kans veel kleiner dat je begint te koken. Zorg voor aangepaste verlichting op je werkplek, zodat je ziet wat je doet. Ook muziek in de keuken op het moment dat je kookt kan je meer plezier geven in het koken zelf.

Maak ruimte voor een helper. Voorzie bijvoorbeeld een plekje waar je partner of je kinderen een handje kunnen toesteken. Leg bijvoorbeeld een extra snijplank klaar.

Beslis vooraf wat je gaat koken. Zo hoef je op de avond zelf niet meer na te denken en kan je gewoon in actie schieten. Vaak ben je ‘avonds te moe om nog veel na te denken en dan kies je voor het makkelijkste: patatjes met worst, of erger friet uit het frietkot.

Hou je ook aan de recepten, anders kook je gegarandeerd te veel. Wist je trouwens dat zelfs in recepten 44% meer calorieën zitten dan in 1937. Dat komt omdat we grotere porties eten, met meer vet en meer suikers. De porties in een recept zijn meestal groot genoeg. Soms denken we echter: “Oei we gaan nog honger hebben”. Waarschijnlijk heb je inderdaad nog zin, maar echt honger? Bovendien: mijn moeder zei altijd: “Als ‘t op is, is ‘t gedaan!”[/li_item][/checklist][/five_sixth][one_full last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][title size=”2″ content_align=”left” style_type=”default” sep_color=”” class=”” id=””]2. Pas je tafelschikking aan.[/title][/one_full][one_sixth last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][/one_sixth][five_sixth last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][checklist icon=”fa-heart” iconcolor=”” circle=”” circlecolor=”” size=”13px” class=”” id=””][li_item icon=”fa-heart”]Kommen in de keuken.

Zet niet langer kommen op tafel! Wanneer je de borden in de keuken opschept dan eet je gemiddeld 19% minder. Je hebt meer tijd om je af te vragen of je wel nog honger hebt en soms ontzie je je de moeite om recht te staan en een eindje te lopen voor meer eten. Vooral voor snelle eters is dit een goeie oplossing, want die hebben vaak niet door hoe dikwijls ze wel bijscheppen.[/li_item][li_item icon=”fa-heart”]Neem kleinere borden en kleiner bestek.

Op een kleiner bord heb je de indruk dat je meer gegeten hebt. Je hebt immers een vol bord op. Je brein wordt gefopt. Eet vanaf nu op dessertborden, je zal vanzelf minder eten. Hetzelfde geldt voor je opdienlepels. Misschien heb je ook wel van die grote lepels, waarmee je makkelijk veel kan opscheppen? Leg vanaf nu gewone soeplepels om eten op te dienen. Na 3 keer scheppen, heb je het idee dat je al genoeg hebt.[/li_item][li_item icon=”fa-heart”]Kies voor borden met een contrasterende rand en een contrasterend kleur.

Niet alleen zou je dan vanzelf minder gaan eten, je hebt de indruk dat er meer op je bord ligt. Groene, bruine en rode borden zijn vaak niet contrasterend. Blauwe borden zijn een goeie optie, misschien niet estetisch gezien?[/li_item][/checklist][/five_sixth][one_full last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][title size=”2″ content_align=”left” style_type=”default” sep_color=”” class=”” id=””]3. Wordt snack proof.[/title]

Naast onze gewone maaltijden is snacken, of alles wat we tussen onze hoofdmaaltijden eten, voor veel mensen een probleem.

[/one_full][one_sixth last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][/one_sixth][five_sixth last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][checklist icon=”fa-heart” iconcolor=”” circle=”” circlecolor=”” size=”13px” class=”” id=””][li_item icon=”fa-heart”]Verdeel grote verpakkingen op.

Let op met grote verpakkingen. Koop je een grote zak chips? Kans is groot dat hij er helemaal aangaat. Verdeel grote verpakkingen dan ook in kleinere portie. Doe je chips in een klein potje, waar maar een handvol ingaat. Doe dit ook voor je kinderen! Je hoeft niet alle snoep te verbieden, geef ze gerust wat snoep, maar met mate.[/li_item][li_item icon=”fa-heart”]Maak je snacks oninteressant.

Dit is een moeilijke en je moet er soms wel eens goed over nadenken. Drink jij (of je kinderen) veel frisdrank? Zet die dan niet koel. Hoe lekker is lauwe cola? Hoe lekker een geopend pakje chips? Blijft dat bij jou in de kast ook liggen en wordt er steevast een vers geopend? Koop gewoon geen vers, voor het andere op is.[/li_item][li_item icon=”fa-heart”]Lijst op wat je snoept

We denken vaak: “Ik snoep niet veel! Ik hoef er nog maar naar te kijken of ik verdik al 1kg.” Hou 3 à 4 dagen bij wat je allemaal snoept en waar je die dingen snoept. Snoep je vaak in de wagen of achter je PC? Dan eet je waarschijnlijk dingen met 1 hand. Zo kan je in je wagen wel makkelijk een reep chocolade opvreten ‘s morgens op weg naar het werk, een potje havermout is heel wat lastiger.

Vervang die ongezonde dingen door gezonde en zet ze in je zicht. Zelfgemaakte muesli repen of granolabars, gesneden fruit en groenten. Je kan allerlei dingen voorzien die je even makkelijk achterover kan slaan.[/li_item][/checklist][/five_sixth][one_full last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”none” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/imageframe][/one_full][one_full last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][tagline_box backgroundcolor=”” shadow=”no” shadowopacity=”0.7″ border=”1px” bordercolor=”” highlightposition=”top” content_alignment=”left” link=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_shape=”” button_type=”” buttoncolor=”” button=”” title=”Hoeveel heb je van iets nodig om voldaan te zijn?” description=”Slechts 1/4 van wat je denk. 75% van wat we denken nodig te hebben is overdreven. Eet 1/4 van je snack (en zelfs van je maaltijd) en wacht 15 minuten, leid jezelf af en ga even iets anders doen. Kans is groot dat je zin totaal over is. Of je nu 2 koekjes eet of 20, het genot is er niet kleiner om.

Voila, zo kan je alvast aan de slag. In een volgend artikel bekijken we hoe je jezelf kan foppen op verplaatsing. Lees: op restaurant en op vakantie.” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][/tagline_box]

[/one_full]