Deze schotel is een echte favoriet van de kinderen. Sinds ze klein zijn, staat dit regelmatig ’s winters op het menu. Niet moeilijk dat kinderen dit lekker vinden. Gehakt, kaassaus en puree… en witte kool? Dat is wat er in gaat.

Sinds er hier wat gelet wordt op onze gezondheid, ligt dit recept wat moeilijker. Vooral toen bij Johan gluten intolerantie werd vastgesteld, werd het moeilijk om een oplossing te vinden voor de kaassaus. Ook proberen we wat minder aardappelen te eten. Nu goed, af en toe eens zondigen, en dat is het niet eens echt, want het is homemade en heel erg lekker, dat moet kunnen? Ik zet deze schotel dan toch nog af en toe op het menu. Zij het met een paar aanpassingen: ik maak mijn kaassaus wat lichter en ik vervang nu de aardappelpuree door pure bloemkoolpuree.

Hierdoor zitten er best veel groenten in de schotel: 1 witte kool en 1 bloemkool, dat helpt. En voor de rest denk ik toch mijn 80/20 principe te halen en de blije gezichten rond de tafel als dit geserveerd wordt, tellen ook voor mij.

De reden dat dit gerecht nog niet op de site kwam, is dat ik er maar niet in slaag om het op een smakelijke manier te fotograferen. Wat deze keer trouwens ook niet gelukt is.

Tips: Vervang je gehakt door puur rundsgehakt, dat is veel minder vet

Gezond want: Kool is een gezonde seizoensgroente, die bepaalde kankers helpt te voorkomen. Zet ze ’s winters in één van haar varianten 1 keer per week op het menu.

ovenschotel-met-bloemkool

Ovenschotel met bloemkoolpuree

0 van 0 stemmen
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 50 min
Gang Makkelijk doordeweeks
Keuken Belgisch
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
  • 1 bloemkool in stukken gehakt
  • 1 witte kool in fijne reepjes gesneden
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 800 gr gehakt of puur rundsgehakt
  • 1 liter halfvolle melk bio
  • 300 gr gemalen kaas
  • kokosolie
  • boter
  • peper
  • zout
  • muskaatnoot
  • 1 kl appelciderazijn

Instructies
 

  • Snij de bloemkool in grove stukken en kook ze gaar in een grote kom gezouten water. Doe de gare bloemkool in een blender, samen met een paar eetlepels kookvocht, peper en zout en 1 koffielepel appelcider azijn. Mix en voeg 3 el boter toe. Kruid met peper en zout en een beetje muskaatnoot. Mix nog een keer en zet opzij.
  • Snij de witte kool in 4 stukken en snij er dan dunne reepjes van. Kook de kool gaar in een kom met gezouten water en giet af. Gebruik zoveel als je nodig hebt, naargelang de grootte van de kool. Meestal heb je een halve kool nodig. Doe de rest in de diepvries voor een volgende keer.
  • Bak het gehakt in een pan tot het gaar is. Zet opzij
  • Maak je kaassaus. Doe 50 gr boter in een kom en laat smelten. Voeg 50 gr glutenvrije bloem toe en roer goed. Verwarm tot de bloem wat gebakken wordt. Met gewone bloem krijg je een koekjesgeur, maar met glutenvrije lukt dit niet. Dus goed roeren zodat de bloemsmaak verdwijnt. Voeg dan ongeveer 1/2 liter melk toe en roer goed. Van zodra de saus begint te dikken en te koken, voeg je steeds meer melk toe tot je een mooie saus hebt, blijf steeds roeren liefst met een garde. Kruid met peper en zout en muskaatnoot. Proef! Giet de saus door een zeef in een propere kom en voeg 3/4 van de gemalen kaas toe. Roer goed.
  • Neem een grote ovenschaal en wrijf de bodem in met wat boter. Leg een laag bloemkoolpuree op de bodem. Hierop een laag witte kool en gehakt. Dan wat saus. En opnieuw tot je kom 4/5 vol is. Eindig met saus en strooi hierover de rest van de gemalen kaas. Zet in de oven tot je een mooi korstje hebt.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!