Overnight Oats

Een gezond ontbijt op tafel krijgen is niet altijd even eenvoudig. Vooral tijd speelt daarbij een belangrijke rol. Dat verklaart wellicht het succes van boterhammetjes met choco – hoe rap zijn die niet klaar? Wel, er is zeer goed nieuws, want deze havermout is nog veel sneller klaar. Koelkast open, potje pakken, koelkast dicht en klaar. Zo simpel kan het zijn.

Maak je geen zorgen, de voorbereiding die valt ook reuze mee. Gewoon ‘s avonds je vlokken mengen met melk (plantaardige of dierlijke), een nachtje laten rusten en je gezonde lekkere ontbijt is klaar.

Quinoa en amandelpasta

Je kan oneindig variëren met de ingrediënten die je toevoegt aan je havermoutvlokken. In dit recept gebruik ik een restje gekookte quinoa. Eigenlijk is het niet zomaar een restje, maar bewust teveel gekookt om dan te gebruiken in mijn havermoutvlokken. Een tweede, smaakvol, ingrediënten is amandelpasta. Dit zijn doodgewoon amandelen die in een ‘molen’ tot pasta zijn gedraaid. Je kan ze kopen in de natuurwinkel of via bijvoorbeeld www.pitenpit.be, of simpelweg zelf maken. Je hebt alleen amandelen nodig en een keukenrobot met een plat mes, dus geen blender waar je je smoothies of soep in mixt. Eventueel kan je kiezen voor pindakaas, maar kies dan wel voor 100% pinda’s om het gezond te houden.

Deze mix van granen, zaden en fruit verrichten magie, terwijl jij slaapt. Je wordt wakker en hebt een rijk, romig en energie boosting ontbijt klaarstaan. Vul het aan met sezioensfruit (vb vijgen – deze worden tegenwoordig geïmporteerd uit Italië, Turkije,…). Wil je het lokaal houden? Laat je dan verleiden door appel of peer en binnenkort is er weer meer fruit in de aanbieding!

Gezondheid

Quinoa is een ideaal graan om ook ‘s morgens aan je ontbijt toe te voegen, want het bevat hel wat eiwitten. Op die manier zorgt het voor een uitgebalanceerd ontbijt. Koemelk kan je beter vervangen door een plantaardige melkdrink zoals amandel, haver, rijst of eventueel soya. De havermout zorgt voor een lang verzadigingsgevoel, zo kan je tot ‘s middag verder zonder honger. Noten en zaden tot slot zorgen voor plantaardige vetten van de betere soort.

Maak de havermout en bewaar tot 3 dagen in een potje in de koelkast. Verdeel hem eventueel over afsluitbare potjes voor een ontbijt on the go!

 

'Overnacht' havermout

Voorbereidingstijd 10 min
Totale tijd 11 min
Gang Kickstarters, On the road
Keuken Energetische keuken
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
 • 2 eetlepels amandelpasta
 • 1 eetlepel honing + extra om te serveren
 • 140 gr Griekse yoghurt met levende fermenten + extra om te serveren
 • 375 ml amandelmelk of andere melk
 • 100 gr quinoa vooraf gekookt
 • 60 gr havermout
 • 40 gr rozijntjes
 • 40 gr pompoenpitten + extra om te serveren
 • 4 vijgen gehalveerd, om te serveren

Instructies
 

 • Meng de amandelpasta, de honing, de yoghurt en de melk in een mengkom en roer goed door elkaar.
 • Voeg de quinoa, de havermout, rozijntjes en pompoenpitten toe. Roer alles zeer goed door elkaar en bedek met vershoudfolie. Zet minimum 6 uur of bij voorkeur een ganse nacht in de koelkast.
 • Voeg 's morgens eventueel wat extra amandelmelk toe, mocht je mix te dik geworden zijn naar je smaak. Verdeel over kommetjes en serveer met extra yoghurt, pompoenpitten en met de vijgen en met eventueel wat extra honing.
Trefwoord gezonde gerechten