Na het artikel over de vraag of paleo een nieuwe hype is, hebben we het deze keer over de redenen om paleo te eten en de paleo regels. Het mag ook duidelijk wezen dat paleo geen dieet is, maar een levenswijze. Een beslissing die je neemt om gezond en energiek door het leven te gaan. Om die voeding te eten die je het meeste kans geeft om welvaartziektes te voorkomen.
Waarom Paleo?
Dat wil uiteindelijk toch iedereen? Gezond oud worden. De medische wetenschap staat verder dan ooit en toch horen we dagelijks wel dat er jonge mensen kanker krijgen, dat er steeds meer kinderen overgewicht hebben, zijn er veel meer depressie en blijft het gevaar op hart-en vaatziekten toenemen. Bovendien verwacht men dat binnen een paar jaar maar liefst 10% van de Belgische bevolking zal lijden aan diabetes type 2. Dat is wat men in de volksmond: ouderdomsdiabetes noemt. Het probleem is niet alleen dat het om zoveel mensen zal gaan, het grootste probleem is dat het steeds vaker voorkomt bij kinderen en jonge mensen.
Hoe is het mogelijk dat we steeds welvarender zijn, steeds meer medische kennis hebben en meer toegang tot gezondheidszorg en er toch steeds meer mensen ziek worden. Voeding en een gebrek aan beweging worden als de belangrijkste oorzaken gezien.
Haal het paard van troje niet binnen.
Steeds meer wetenschappers raken er van overtuigd dat onze hedendaagse Westerse voeding als het paard van Troje is. Gemak is in steeds meer gezinnen van primordiaal belang. Alles is zo verdomde druk, waardoor eten maken er vaak bij inschiet. We gaan op zoek naar oplossingen om ons dagelijks eten zo snel, zo makkelijk en zo goedkoop mogelijk op tafel te krijgen.
De voedingsindustrie heeft dit heel goed begrepen. Wist je trouwens dat de voedselpiramide, die door de meeste dokters en diëtisten wordt gebruikt, oorspronkelijk is opgesteld door de voedingsindustrie en niet door dokters.
Als basis staan er de graanproducten. Uiteraard, graan wordt massaal geproduceerd in Amerika, dus de lobby vond het niet meer dan normaal om dit als belangrijkste bestanddeel van een gezonde voeding te zetten. Ook melkproducten nemen een relatief belangrijke plaats in. Ondertussen is men er globaal over uit dat de piramide niet correct is. De discussie omtrent de juistheid van deze piramide lopen al een hele tijd. Granen zijn niet de basis van een gezond eetpatroon! Vetten werden trouwens totaal verbannen, maar ook hier is al meermaals bewezen dat goede vetten absoluut noodzakelijk zijn voor een goed functioneren van ons lichaam.

Ondertussen heeft men (sinds eind 2015) een nieuwe piramide te maken. Groenten krijgen daarin een belangrijker plaats, maar merk toch nog even op dat granen zowat de helft van de piramide blijven uitmaken. De vraag is, of dit te maken heeft met hun gezondheidswaarde dan wel met hun economische waarde.

Een paar jaar terug ontstond er grote ophef rond de Voedselzandloper, die het ganse piramide verhaal omverstootte. Er kwam reactie uit de industrie, van de doktors en diëtisten en noem maar op. Merk trouwens op dat alle theorieën die tegen de piramide ingaan, niet echt geapprecieerd worden. De vraag is of dit is omdat ze niet juist zijn en bijgevolg misschien gevaarlijk voor onze gezondheid, of is het misschien omdat ze alle wetenschap omver gooien en de gevestigde industriële waarden niet naar de pijpen dansen?

Waarom zou je paleo eten?
De meesten van ons leven niet optimaal. We hebben allemaal te weinig tijd en teveel te doen. We bewegen veel te weinig, zitten ganse dagen binnen aan een bureau en lijden een stressvol leven. Wie wil er dan ‘s avonds nog achter de kookpotten staan.
Sinds ongeveer 50 jaar is wat men noemt ‘convenience’ één van de belangrijkste drijfveren om een bepaald product te kopen. De meeste producten zijn er op gericht ons het leven makkelijker te maken. We hebben immers geen tijd meer, dus hoe meer we kunnen uit besteden, hoe liever we het hebben. We gaan naar de stijkwinkel, hebben een poetshulp, kindercreches en naschoolse opvang, en uiteraard is er de voedingsindustrie.
Deze helpt ons maar al te graag met onze dagelijkse maaltijd. Want hoewel de verkoop van kookboeken exponentieel toeneemt en het aantal kookprogramma’s niet bij te houden is, koken we steeds minder. Gemiddeld koken we nog zo’n 6,7 uur per week (de dames) en 4,8uur per week (de heren) – dat is het op 2 na laagste cijfer in de hele wereld!
We kopen onze maaltijden kant en klaar in de supermarkt. Het paard van Troje! Makkelijk dat wel, maar ongezond, dat nog meer.
Zou jij dagelijks een pilletje slikken, waarvan de dokter zegt:” dit is je dagelijkse portie gif, 3 keer per dag innemen?” Waarschijnlijk klaag je de man of vrouw onmiddelijk aan. Toch proppen we elke dag onze portie gif binnen in onze voeding. Dramatisch, en toch wordt er niets aan gedaan. De economsche realiteit is natuurlijk, dat er miljarden euro verdiend worden.
Natuurlijke, pure en zelfgemaakte voeding.
Uiteraard kan iedereen vrij kiezen wat hij eet. Maar wil je graag investeren in je gezondheid en je kinderen helpen om gezond groot te worden, dan is het een goed idee om terug zelf wat meer te koken. Maak zelf je potje klaar, en dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Gebruik pure en onbewerkte producten: groenten, fruit, vlees en vis en bouw daar je maaltijd rond. Je zal zien dat je je veel beter voelt. Dit lijkt mij alvast de belangrijkste regel voor een gezond leven.
Paleo Rules.
Paleo schrijft een aantal regels voor. Die je strikt kan volgen, of waar jij voor jezelf een middenweg probeert in te vinden.
Wat niet te eten? En vooral: waarom niet?
[checklist icon=”fa-times” iconcolor=”#dd3333″ circle=”no”]
- Granen en meer bepaald gluten. Hieronder vallen: brood, pasta, bagels, bier, boekweit, couscous, koekjes, meel en bloem, ontbijtgranen, pannenkoeken, taarten, … met andere woorden, alles wat gluten bevat.De reden dat we deze producten moeten vermijden is dat we pas na de landbouwrevolutie begonnen zijn met granen te eten. Ons darmstelstel is niet voorzien op de vertering van deze granen. Hierdoor ontstaan paniekreacties, die op hun beurt zorgen voor chronische ontstekingen in ons lichaam. Het gevolg hiervan is dat we serieuze energielekken krijgen en ons steeds moe en uitgeput voelenSteeds meer mensen krijgen glutenintollerantie en dat heeft te maken met de bewerking die het graan ondergaat. De granen die we vandaag eten, hebben niets meer te maken met oergranen. Ze zijn overbewerkt en worden door ons lichaam als gif ervaren.
- Geraffineerde en toegevoegde suikers: Zoals witte geraffineerde suiker, high fructose corn sirop, gelei, jam ,confituur, en alles met dext of ose in de naam. Vaak zitten suikers verborgen in de voeding. Feit is dat we veel te veel geraffineerde suikers naar binnen werken, vaak zonder dat we er ons bewust van zijn. Door zelf met natuurlijke producten te koken, krijg je dit onder controle.In tegenstelling tot natuurlijke suikers, zoals je deze vindt in fruit, bevatten geraffineerde suikers niets goeds. Beperk je suiker inname dus tot natuurlijke suikers uit fruit, honing, stevia, … deze bevatten tenminste nog extra voedingsstoffen.
- Alles uit de voedingsmiddelen industrie. Dit is echt de grootste boosdoener. Vermijd fastfood, kant-en-klaar maaltijden want ze bevatten enorme hoeveelheden: suiker, vet en zout en bovendien een hoop bewaarmiddelen en E-nummers, waarvan men niet met zekerheid kan zeggen of ze nadelen hebben voor de gezondheid.
- Zuivel en aanverwante producten. Meer bepaald koemelk, boter, room, kaas, slagroom, roomijs, yoghurt. Waarom niet? Koemelk dient om kalfjes zo snel mogelijk zo groot en dik mogelijk te maken. Veel mensen beschikken niet over het gen, dat lactose kan verwerken. Naar verluidt 3/4 van de mensen is intolerant aan melk.Symptomen van intolerantie zijn: winderigheid, opgeblazen gevoel, krampen, misselijkheid, verstoppingen en diaree. Europeanen hebben het meeste kans om dit gen toch te bezitten en daardoor kunnen een deel van ons toch melk verteren. Om dit te weten te komen zou je een medische test kunnen laten doen, of gewoon een 4-tal weken geen melkproducten gebruiken. Kijken hoe je je voelt en ze dan terug toevoegen. Herken je één van de bovenstaande symptomen? Dan heb jij waarschijnlijk een intolerantie.Kaas en yoghurt zijn meestal makkelijker te verteren, daardoor zijn er strekkingen in Paleo die dit niet verbieden. Bekijk dus eens hoe jij je voelt na het eten van dierlijke melkproducten, zo kom je voor jezelf te weten wat melk met je doet.
- Bonen en peulvruchten.Zoals erwtjes, kikkerewten, witte bonen, linzen, enz. Waarom? Dit zal je niet echt verbazen: veel mensen hebben last van winderigheid na het eten van bonen. Dat komt omdat bonen bepaalde irriterende stoffen bevatten, die niet goed zijn voor onze darmen. Deze stoffen kunnen de oorzaak zijn van lekkende darm syndroom.
- Plantaardige en zadenolie. Zoals arachide olie, lijnzaad, koolzaadolie, margarine, palmolie, soja- en zonnebloemolie. Waarom? Deze oliën bevatten teveel omega 6 zuren. Vaak hebben we een onevenwicht tussen omega 3 en omega 6 zuren. Teveel omega 6 is verantwoordelijke voor hartziektes en aandoeningen zoals artritis.
- Aardappelen. Deze bevatten veel saponine, een antivoedingsstof die de darmen kan beschadigen. Ook hebben ze een hoge glycemische index, waardoor ze onze bloedsuikerspiegel sterk doen schommelen, wat niet gezond is omdat er dan teveel insuline vrijkomt en er op termijn diabetes type 2 kan ontstaan.
Dat kan tellen, is het niet? In het volgende artikel gaan we dieper in op wat wel mag, dat is best veel, dus geen paniek. En wat de voordelen zijn van een paleo levensstijl.
Bronnen: nomnompaleo.com, madpyramiden.dk, voedselzandloper.com
[/checklist]
Koemelk dient om kalfjes zo snel mogelijk zo groot en dik mogelijk te maken. Veel mensen beschikken niet over het gen, dat *fructose kan verwerken. Naar verluidt 3/4 van de mensen is intolerant aan melk
* Fructose moet lactose zijn neem ik aan?
Hoi Wilma, dat klopt! Dank je wel voor de reactie 😉