Salades zijn vaak heel gezond en wanneer je besloten hebt om wat kilo’s te verliezen, dan zijn salades vaak het eerste redmiddel. Vaak tot vervelens toe. De winter is echter geen ideale periode om te lijnen op salade. Ons lichaam heeft gewoon warmte nodig. Sla is trouwens ook veel lekkerder in de zomer dan in de winter.

Deze salade komt toch een beetje tegemoet aan onze nood aan meer vulling en comfort. Als je wil kan je er altijd ook nog aardappeltjes bij geven, maar die proberen wij toch wat te vermijden. Voel je echter vrij om een portie aardappelen te bakken en ze toe te voegen. Dat is in het originele recept namelijk de bedoeling. Ook gebakken spekjes zijn er heerlijk bij.

Misschien ontdek je in dit slaatje een paar bijzondere slablaadjes en je gelooft het misschien niet, maar die komen uit onze eigen kruidentuin, waar de Mitsuna weelderig groeit en blijkbaar besloten heeft het kruidenstukje over te nemen.

nice

Nice, wat een prachtige stad. Ik ging er vorig jaar voor de eerste keer heen en verwachte een wat duffe, toeristische stad, waar niet zoveel te beleven zou zijn. Het kan er wel mee te maken hebben dat ik er niet in het zomerse hoogseizoen was, maar wat een aangename verrassing. Mooie gebouwen, leuke eetplekjes en eetwinkeltjes, en uiteraard de bekende promenade en de Middellandse Zee. Zalig gewoon! Dit slaatje eten met Nice in het achterhoofd brengt niet alleen vakantieherinneringen naar boven, maar nog beter: vakantie plannen.

Tips: Maak een mooie mengeling van verschillende slasoorten en kruiden

Gezond want: Af en toe rauwe voeding inlassen in je dieet is heel gezond. Het zorgt voor vezels en maakt de vitaminen in je eten niet kapot.

nicoise

Paleo Salade Nicoise

Paleo Salade Nicoise

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 12 min
Totale tijd 27 min
Gang Makkelijk doordeweeks, Salade
Keuken Mediteraans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 botersla
  • gemengde slasoorten laat je maar eens goed gaan
  • 2 tomaten
  • 16 ansjovis gezouten
  • 600 gr tonijn bij voorkeur vers of uit blik
  • 4 ei hardgekookt
  • 2 sjalot fijn gesneden
  • 200 gr princesseboontjes
  • 12 olijven zwarte

Voor de vinaigrette

  • 1 el mosterd
  • 6 el olijfolie
  • 2 el rode wijnazijn
  • peper
  • zeezout
  • groene verse kruiden bieslook, kervel, peterselie - naar smaak

Instructies
 

  • Was alle groenten en de sla zeer goed. Droog de sla in een slazwierder en trek de blaadjes in kleinere stukjes.
  • Kook de princesseboontjes ondertussen gaar in gezouten kokend water. Wanneer ze gaar zijn, spoel ze onder ijskoud stromend water.
  • Kook ook de eieren hard in ongeveer 12 minuten. Spoel ze onder koud water en pel ze
  • Bak eventueel de verse tonijn in olijfolie. Laat de pan goed heet worden en leg de tonijn langs elke kant max 3 min in de pan. De binnenkant moet nog rosé zijn. Kruid met peper en zout. Gebruik je tonijn uit blik? Gewoon toevoegen dan.
  • Stel met alle ingrediënten een leuk bord samen en sprenkel er de olijfolie over. Sla die ook in de winter smaakt. Smakelijk!