Gewoon lekker en simpel voor bij de BBQ of om zo op te eten op je zonovergoten terras. Als eindelijk de eerste lente zonnestralen er doorkomen en België de warmste plek van Europa blijkt te zijn, is het niet het moment om lang in de keuken te staan.

Snel een slaatje samenstellen is dan de perfecte oplossing.

Dit slaatje met glutenvrije pasta en doperwtjes is in geen tijd klaar en iedereen zal er blij mee zijn. Pimp het met ofwel wat zelfgemaakte mayonaise ofwel met een eenvoudige vinaigrette.

Doperwtjes zijn in de lente op hun best. Het kost wel een beetje tijd om ze te doppen, maar verse erwtjes zijn gewoon de hemel op aarde. Zie je dit echt niet zitten, of heb je gewoon geen tijd? Koop dan diepvrieserwtjes en vermijd bij voorkeur doperwtjes uit een bokaaltje omdat die al veel te veel vitamines en ook smaakstoffen kwijt zijn. Zelf geef ik hiervoor absoluut de voorkeur aan de BIO diepvries doperwten van Delhaize, dat zijn gewoon de lekkerste, na de verse.

Dit is een goeie oefening om doperwtjes te koken. Bij alle groene groenten is het belangrijk om te starten met flink gezouten kokend water, waar eventueel wat natriumbicarbonaat aan is toegevoegd. Breng dit water aan de kook en voeg dan je (nog bevroren) erwtjes toe. Laat ze slechts 2 of 3 minuten goed doorkoken en giet ze dan onmiddellijk af. Spoel met ijskoud water en op die manier heb je mooi heldergroene doperwten, die al hun vitamientjes bewaard hebben.

Als je zin hebt kan je hier ook oefenen om je tomaten te pellen. Hoewel dit niet echt noodzakelijk is, maar het is toch net iets lekkerder: een gepelde tomaat. Zet een pot water op en breng aan de kook. Aan de onderkant van je tomaat, maak je met een scherp mes een kruisje. Doe de tomaten 30 seconden in het kokende water en leg ze daarna onmiddellijk in ijskoud water. Het velletje komt vanzelf los. Laat je tomaten niet langer in het kokende water: het doel is enkel om het vel los te krijgen, niet om je tomaten te koken, want dan worden ze moes.

Tot slot een goeie tip om pasta lekkerder te maken. Wanneer hij gekookt is, giet je hem af. In dezelfde kom doe je olijfolie en een fijngesnipperd teentje look. Laat warmen tot de look heerlijk begint te ruiken en voeg dan de pasta weer toe. Roer alles goed en kruid met peper en zout. Haal direct van het vuur. Je pasta is zo veeeeeeeeel lekkerder.

Zo alweer 3 technieken die je nog jaren plezier zullen bezorgen!

Pasta slaatje met doperwtjes

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Makkelijk doordeweeks, Salade, Vegetarisch
Keuken Universeel
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
 • 500 gr glutenvrije penne
 • 6 tomaten
 • 400 gr doperwten vers of diepvries
 • 2 sjalotjes heel fijn gesneden
 • 1 teentje look fijngesneden
 • 2 el olijfolie
 • peper
 • zeezout

Instructies
 

 • Kook je pasta zoals aangegeven op je verpakking. Snipper ondertussen de look heel fijn. Wanneer je pasta klaar is, giet hem af en spoel met koud water. Doe de look met de olijfolie in de kom waarin je de pasta kookte en warm op, zodat de look lekker begint te ruiken. Voeg de pasta, van het vuur toe en roer alles goed om. Kruid met peper en zout.
 • Ondertussen kook je de doperwten 3 minuten in kokend, gezouten water. Giet af en spoel direct met ijskoud water.
 • Pel de tomaten (emonderen in keukentermen) en snij ze in vier. Haal de pitten er uit en snij ze dan in kleine blokjes.
 • Meng alle ingrediënten en kruid af met peper en zout. Doe er een paar lepeltjes vinaigrette of zelfgemaakte mayonaise op en roer.
Trefwoord familiegerechten