Lekkere rijpe perziken en warme nazomerdagen vragen om nog wat ijs te maken. Voorlopig gebruik ik nog wel gewone melk en melkproducten. Binnenkort ga ik wel experimenteren met lactosevrij eten, nu nog even gebruik maken van melk, room en kaas.

Deze perziken worden eerst tot een soort compote gemaakt, die dan onder het ijs wordt gedraaid, de smaak is niet overweldigend perzik, maar toch lekker zoet en met de nootjes ook crunchy.

Om lekker ijs te maken, gebruik je best een ijsmachine. Dat betekent echter niet dat je een dure hoeft te kopen met een motor, die blijft koelen. Maak je geregeld zelf ijs, dan wordt dit wel de moeite. Anders gebruik je een kleine machine met elementen die je eerst ongeveer 24 uur in de diepvries steekt. Maak wel kleine porties, want de elementjes blijven niet lang koud genoeg.

Ijs maken zonder machine kan natuurlijk ook. Het betekent wel wat meer werk. Plaats vooraf een doos in de diepvriezer zodat ze heel erg koud wordt. Giet hierin het koude ‘ijs in wording’ en roer het dan om de 30 minuten om met een vork. Dit proces is nodig om ijskristallen te voorkomen waardoor je ijs echt niet lekker zou zijn.

pecannotenijs

pecan-noten-ijs-met-notenmelk

Perzik & pecannoten ijs

Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Dessert
Keuken Universeel
Porties 700 ml
Ingrediënten
  
  • 6 perziken
  • 7 eetlepels honing
  • 1 handvol pecannoten
  • 1 bio citroen sap
  • 3 bio eigelen
  • 250 gr mascarpone
  • 50 ml water
  • 200 ml notenmelk

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 200°C.
  • Was en droog de perziken. Snij ze in 2 en haal de pit er uit. Leg ze in een ovenvaste schotel met de snijkant naar boven. Strijk ze in met honing. Zet ze 15 minuten in de oven.
  • Hak ondertussen de noten en wanneer de honing na 15 minuutjes wat karameliseert, voeg dan de gehakte pecannoten toe. Zet opnieuw 5 minuten in de oven
  • Haal de perziken uit de oven en van zodra ze wat gekoeld zijn, haal je de schil er af. Hak ze in stukken, zodat je een soort puree krijgt. Voeg citroensap toe en laat ze afkoelen in de koelkast.
  • Klop het eigeel met de honing op zacht vuur of in een bain marie op tot ze beginnen te dikken. Let op de temperatuur, je wil geen omelet, de eieren moeten eerder een dikke saus vormen. Zet ze daarna in een kom met koud water om af te koelen
  • Meng de Mascarpone met het water en klop hem los. Voeg de compote en het eimengsel toe. Roer alles goed. Roer er tot slot de notenmelk onder. Doe alles in een ijsmachine en draai je ijs.
  • Bewaar max. 5 dagen in de diepvriezer.
Trefwoord familiegerechten, gezonde gerechten

Perzik & pecannoten ijs

Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Dessert
Keuken Universeel
Porties 700 ml
Ingrediënten
  
  • 6 perziken
  • 7 eetlepels honing
  • 1 handvol pecannoten
  • 1 bio citroen sap
  • 3 bio eigelen
  • 250 gr mascarpone
  • 50 ml water
  • 200 ml notenmelk

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 200°C.
  • Was en droog de perziken. Snij ze in 2 en haal de pit er uit. Leg ze in een ovenvaste schotel met de snijkant naar boven. Strijk ze in met honing. Zet ze 15 minuten in de oven.
  • Hak ondertussen de noten en wanneer de honing na 15 minuutjes wat karameliseert, voeg dan de gehakte pecannoten toe. Zet opnieuw 5 minuten in de oven
  • Haal de perziken uit de oven en van zodra ze wat gekoeld zijn, haal je de schil er af. Hak ze in stukken, zodat je een soort puree krijgt. Voeg citroensap toe en laat ze afkoelen in de koelkast.
  • Klop het eigeel met de honing op zacht vuur of in een bain marie op tot ze beginnen te dikken. Let op de temperatuur, je wil geen omelet, de eieren moeten eerder een dikke saus vormen. Zet ze daarna in een kom met koud water om af te koelen
  • Meng de Mascarpone met het water en klop hem los. Voeg de compote en het eimengsel toe. Roer alles goed. Roer er tot slot de notenmelk onder. Doe alles in een ijsmachine en draai je ijs.
  • Bewaar max. 5 dagen in de diepvriezer.
Trefwoord familiegerechten, gezonde gerechten