Deze pittig gelakte kippendijen zijn op hun best wanneer je de kippen een dag laat marineren in de laksaus. Je kan verschillende smaken aan je marinade geven, maar in dit recept kies ik voor een pittige Oosterse marinade op basis van sojasaus. Nadat je de kippen hebt gemarineerd, is het belangrijk om de marinade zoveel mogelijk te verwijderen voor je de kippen bakt. Dat kan in een pan, maar een oven is makkelijker, omdat de warmte beter verdeeld is en de kippendijen dus gelijkmatiger garen.
We kiezen vaak voor kipfilets, omdat die natuurlijk makkelijker zijn om te eten en om klaar te maken, maar de de meeste smaak zit in de dijen. Die zijn meestal veel sappiger en het vlees heeft ook een andere, minder dradige structuur.
Profiteer er van om met je handen te eten. In NY is er een peperduur restaurant, waar je nog meer moet betalen om de tafel te boeken, waar je met je handen kan en moet eten. Met onze handen eten zorgt er bovendien voor dat we minder eten, en dat het eten beter smaakt. Hoe leuk is het om een klein kind met zijn handjes in zijn bord te zien grijpen en het eten vol smaak naar zijn mondje te brengen? Laat je dus zelf ook maar goed gaan en verorber deze kippendijen met je handen.
Tips: Kies eens voor paksoi en bamboescheuten, dat zijn nieuwe smaken en helpen om je smaakpalet uit te breiden. Let op met zout, want sojasaus bevat veel zout op zichzelf
Gezond want: Een grote variatie groentjes om je bord, met weer eens andere smaken
Pittige gelakte kippendijen met Oosterse groentewok
Ingrediënten
- 4 kippendijen
- 2 pakjes soba noedels Biowinkel of rijstnoedels
- 4 paksoi kleine
- 1 pakje wortelen
- 2 uien
- 1 doosje boschampignons
- 1 doosje enoki champignons
- 2 teentjes look
- 1 cm gember geraspt
- 8 el sojasaus glutenvrij
- 2 el honing vloeibare
- 1 bokaal sojascheuten
- peper
- kokosolie
- 1 rode peper
Instructies
- Maak je marinade met de sojasaus, de honing, de geraspte gember en 1 teentje knoflook fijn gesneden. Meng alles goed door elkaar en giet over de kippendijen. Makkelijkst is om de dijen met de marinade in diepvrieszakjes te steken. Laat minstens 2 uur en bij voorkeur 1 nacht marineren.
- Haal de dijen uit de marinade en hou de marinade apart. Met een lepel, haal zoveel mogelijk van de marinade van de dijen en dep ze af met keukenpapier
- Bak de dijen in een lepel kokosolie in een pan en leg ze dan in een ovenschaal. Doe ze in een voorverwarmde oven gedurende 30 minuten, of tot ze gaar zijn. Na 15 minuten giet je om de 5 minuten een lepeltje marinade over de dijen om ze te lakken. Je kan dat ook met een borsteltje doen.
- Terwijl de kippen bakken, maak je de rest van je schotel klaar.
- Schil de wortelen en bak ze in de pan van de kippen met wat extra kokosolie. Giet er een lepeltje water bij zodat ze lichtjes koken. Zet een deksel op de pan en laat ze zachtjes verder garen. Voeg eventueel meer water toe, mochten de wortelen aanbraden. Kruid ze met peper en zout.
- Kuis de boschampignons en snij het onderste stukje af. Was ze niet, want dan verliezen ze hun smaak. Borstel of wrijf eventueel wil weg met een borstel of keukenpapier. Bak ze in een pan met boter en het fijngesneden knoflookteentje en kruid met peper en zout. Hou apart warm.
- Bak in dezelfde pan de enoki paddenstoelen zeer kort. Je kan de paddenstoelen uiteraard door gewone witte vervangen. Doe bij de andere paddenstoelen.
- Snipper de uien fijn en bak ze in dezelfde pan, tot ze zachter worden.
- Snij de paksoi in vier delen en bak mee in dezelfde pan, voeg eventueel wat kokosolie toe. Op het einde voeg je ook de bamboescheuten en alle paddenstoelen toe, zodat deze kunnen opwarmen. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.
- Giet er de rest van de marinade over en laat nog een paar minuten kort koken, want er heeft rauwe kip in de marinade gelegen.
- Kook de noedels zoals aangegeven op de verpakking en meng alles.
- Serveer de dijen met de groenten. Smakelijk
Geef een reactie