Toegegeven dit pompoentaartje is iets meer werk dan de recepten die gewoonlijk op de site staan. Toch is het relatief makkelijk te maken en kan je hier en daar zaken voorbereiden. Het deeg bijvoorbeeld kan je in het weekend klaarmaken, verpakken in folie en bewaren in de koelkast. Ook de groentjes kunnen vooraf bereid worden in de oven en de dag zelf opgewarmd worden.

De geur die in je keuken zal hangen bij het bereiden van dit gerecht is ongelooflijk. Niet te beschrijven zelfs, dan toch niet voor mijn beperkte literaire kunsten.

Iets meer werk, dat klopt, maar ik vind dat het er dan ook heel mooi uitziet. Het kan zeker ook dienst doen als een lekker vegetarisch feestgerecht. Wil je iets meer? Geef er dan nog wat geitenkaas of feta bij, dat is heel lekker bij de rode bieten.

Vrees niet om het deeg te maken. Ik ben totaal geen goeie bakker en toch kwamen deze glutenvrije taartjes mooi uit de oven. Bovendien is het deeg makkelijk om te maken en kan je de deegvormpjes wat bijwerken als je hier of daar een gaatje hebt. Ik heb wel vormpjes gebruikt met een losse bodem, dat helpt.

Hier ga je mee scoren, behalve misschien bij je kinderen, die wat ontgoocheld kunnen zijn, wanneer ze hoopten op een zoet taartje, zoals Jef die hoopte om mattentaart. Dit gerecht kan eventueel zelfs op de vegetarische kersttafel.

Tips: Kies voor gekleurde wortels dat maakt dit gerecht er alleen maar mooier op

Gezond want: Bieten zijn rijk aan gezonde voedingsstoffen en is een natuurlijk én goedkoop superfood

 

pompoen en rode biet

Ingredienten-pompoentaartje

paddenstoelen-pompoentaartje

Pompoen en rode biet

Pompoentaartjes met paddenstoelen

Pompoentaartjes met paddenstoelen

Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 1 uur 30 min
Gang Makkelijk doordeweeks
Keuken Universeel
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

voor het deeg

  • 115 gr boekweitmeel
  • 135 gr amandelpoeder
  • 4 el maiszetmeel
  • 2 ei
  • 30 gr boter
  • 1/2 tl zout

voor de vulling

  • 1 pompoen
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalot
  • 1 vanillepeul
  • nootmuskaat

voor de groenten

  • 150 gr shimeji of andere paddenstoelen
  • 1 sjalot
  • 8 gekleurde wortelen
  • 4 rode bieten
  • steranijs
  • komijnzaad
  • kaneel
  • gemengde sla

vinaigrette

  • 1 kl mosterd
  • 6 el olijfolie
  • zout
  • peper
  • 3 el appelazijn
  • 2 kl honing

Instructies
 

  • Meng alle ingrediënten voor het deeg en kneed tot een mooi geheel. Rol het deeg in vershoudfolie en laat het min. 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Schil ondertussen de wortelen en de bieten. Snij de helft van de wortelen in stukjes om op de sla te leggen en de andere helft in schijfjes om op het taartje te leggen.
  • Doe de stukjes wortel in alufolie en kruid met peper en zout en leg er een steranijs bij. doe de bietjes in een ander papier en kruid met kaneel en komijn poeder. Kruid met peper en zout en sprenkel er olijfolie over. Draai de paketjes toe, zodat er geen stoom kan ontsnappen.
  • Snij de pompoen in 4 stukken en haal de pitten er uit. kruid met peper en zout en giet er olijfolie over. Snipper de sjalot en de look en haal vanille uit de peul. Strooi over de pompoen en leg de stukken op een bakplaat. Zet de pakketjes biet en wortel er bij.
  • Rol het deeg uit en vul er 4 taartvormpjes mee. Leg er bakparels of droge bonen op en zet ze eveneens op een bakplaat.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. En zet de groenten bakplaat en de taartjes in de oven. Na 10 min. haal de bakparels uit de taartjes en laat ze dan nog 15 min. bakken. Haal ze uit de oven en verlaag de temperatuur tot 160°. Prik na 20 minuten in de bietjes en de wortelen en controleer of ze gaar zijn.
  • Wanneer de pompoen gaar is, kan je met een lepel het vruchtvlees er uit halen. Doe in een blender en mix. Vul hiermee de taartjes.
  • Kuis de paddenstoelen, door de steeltjes af te snijden. Bak ze in een beetje boter en kruid met peper en zout. Bak ook de wortelschijfjes in wat boter en kruid met peper en zout.
  • Leg de paddenstoelen en de schijfjes wortel op de taartjes en zet ze nog 3 minuten in een warme oven. Zet er eventueel ook de pakketjes nog even bij om ze op te warmen.
  • Maak een vinaigrette met de ingrediënten. Doe alles in een hoge beker en zet de handmixer er in, zodat je een mooie binding krijgt. Meng de sla met de vinaigrette en leg op de borden
  • Zet op elk bord een taartje en leg er de bieten en wortelen bij. Strooi er eventueel wat pijnboompitten en geitenkaas bij. Geniet van dit mooie gerecht.