Te vinden op elk street food festival is pulled pork of pulled chicken. Dit is vlees dat langzaam gegaard is in de oven en dan met een vork in ‘draadjes’ wordt getrokken. Dan wordt het vlees gemengd met een lekkere barbecuesaus en traditioneel geserveerd in een broodje met koolsla. Traditioneel komt het uit de Verenigde Staten en dat staat niet altijd garant voor gezond, jammer genoeg. Ook met dit gerecht is er een breed scala aan mogelijkheden op de gezondheidsschaal, maar ik denk dat we een goed evenwicht hebben gevonden met de slaatjes en de zelfgemaakte ketchup.

Hoewel we gewoon zijn om ons vlees op zeer hoge temperatuur te bakken, kan zacht gegaard vlees heel erg lekker zijn. Opgelet, dit werkt niet op dezelfde manier voor elke vleessoort, biefstuk bijvoorbeeld moet op een bepaald moment nog steeds dichtgeschroeid worden. Dit is ideaal voor ‘draadjesvlees’ – ook rundvlees dus maar eerder het soort dat gebruikt wordt als soepvlees.

Dat is werkelijk echt lekker en moeilijk te weerstaan. Voor een doordeweekse maaltijd is dit echt wel haalbaar, ook al moet je varkensschouder lang in de oven staan. Maar dat doe je natuurlijk gewoon op zaterdag of zondag. Trek het vlees in stukjes en je kan het gewoon in de koelkast bewaren. De dag zelf warm je het vlees op in een pan, met de barbecuesaus. Zelf eten we er geen brood bij, maar een grote portie koolsla en een extra witloofslaatje. Voor de kids maak ik vaak nog wat aardappeltjes in de oven klaar. (alle bijgerechten kan je ook vooraf klaarzetten.)

Dit is ook een fantastisch recept voor een feestje met vrienden.

Tips: Bestel bij je slager een ontbeende varkensschouder, die is ideaal voor dit gerecht

Gezond want: Je maakt gewoon alles zelf met pure ingrediënten en niks van bewaarmiddelen

pulled-pork

Pulled pork met koolsla

Recept afdrukken

Pulled pork met koolsla

Gang: Makkelijk doordeweeks
Keuken: Amerikaans
Voorbereidingstijd: 25 minuten
Bereidingstijd: 6 minuten
Totale tijd: 31 minuten
Porties: 4 personen
Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 kg varkensschouder of varkensnek - ontbeend
  • 100 gr paprika ketchup zelfgemaakte
  • 20 cl appelsap

Kruidenmengeling

  • 1 el komijn
  • 1 el gerookt paprika poeder of gewoon paprika poeder
  • 1 el bruine suiker
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 el zout

Koolsla

  • 1/2 witte kool
  • 3 wortelen
  • 1 handvol rozijnen
  • 1 appel jonagold
  • 1 potje griekse yoghurt
  • peper
  • zout

Instructies

Het vlees

  • Verwarm de oven voor op 100°C. Verlaag hem net voor het inschuiven van het vlees tot 50°C. Gaat je oven niet zo laag, kies dan de laagste stand.
  • Meng alle kruiden en de suiker goed door elkaar. Maak met een scherp mesjes kruislings inkepingen in de speklaag van het varkensvlees. Wrijf het vlees in met de kruidenmengeling en leg het in een ovenschaal
  • Giet ongeveer 10 cl appelsap rond (niet op) het vlees en zet het onder aluminiumfolie gedurende ongeveer 3 a 4 uur in de oven op 50°C.
  • Verhoog dan de temperatuur tot 150°C en voeg eventueel nog wat appelsap toe in de schaal. Laat het vlees nog minstens 2 uur verder garen in de oven en controleer dan of het gaar is. Het moet mooi uit mekaar vallen. Schrik niet, de korst zal nu waarschijnlijk redelijk bruin geworden zijn, maar dat is net de bedoeling.
  • Haal het vlees uit de oven, en laat het wat afkoelen. Trek met vlees met 2 vorken of lepels van mekaar en werk ofwel verder af, of laat afkoelen en gebruik het de dag nadien. Warm in dit laatste geval het in draadjes op in een pan, samen met de paprika ketchup. Gebruik je het vlees direct, meng dan de warme paprikaketchup onder je vlees.

Voor de koolsla

  • Snij de kool zeer fijn en doe ze in een grote mengkom. Laat de rozijntjes 10 minuten weken in lauw water en giet ze dan af. Snij de appel in kleine stukjes en meng direct met de yoghurt. Kruid met peper en zout. Schil en rasp de wortel. Meng alles en proef. Kruid eventueel bij met meer peper en zout.