Waarschijnlijk heb je wel eens falafel gegeten. Dat zijn vegetarische balletjes op basis van kikkererwten. Deze zijn gelijkaardig, maar de kikkererwten heb ik vervangen door quinoa.Ik kwam op het idee toen we deze week in de Vegucation, gierstballetjes maakten. Ook lekker trouwens.

Ik ben er helemaal wild van, en ook de kinderen vinden ze lekker. Je kan ze prima serveren als hapje, maar met deze couscous zijn ze een perfect weekdag menu en je kan de rest ’s anderendaags mee nemen naar het werk/school.

Maak eventueel wat meer couscous, want die kan ook perfect met een stukje kip (overschotje van maandag) dienstdoen als een extra maaltijd.

Tips: Je kan ook groene bloemkool of broccoli kiezen

bloemkoolcouscous

quinoaballetjes

quinoaballetjes-met-muntsaus

Quinoaballetjes met bloemkoolcouscous

Quinoaballetjes met bloemkoolcouscous

Voorbereidingstijd 40 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 1 uur
Gang Makkelijk doordeweeks, On the road, Vegetarisch
Keuken Midden-Oosten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 150 gr quinoa
  • 150 gr cashewnoten
  • 25 gr kikkererwten meel of gewone bloem
  • 8 gr boekweitmeel
  • 8 gr gistvlokken
  • 1 el kerrie poeder
  • 1 bloemkool
  • 200 gr prinsesseboontjes
  • 1/2 komkommer
  • 1 bosje peterselie
  • 1 bosje koriander
  • 25 gr kappertjes
  • 1 bosje radijsjes
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Instructies
 

  • Voor de balletjes: Spoel de quinoa zeer goed onder koud stomend water. Breng water aan de kook met wat zout en kook de quinoa gaar in ongeveer 12 min. Giet af en laat dan onder een deksel nog 20 min wellen.
  • Rooster de cashewnoten in een tefalpan tot ze mooi goudbruin worden. Laat afkoelen. Doe ze dan in een mixer en mix ze zeer fijn, tot meel.
  • Meng de quinoa, de noten, kikkererwtenmeel en boekweitmeel, de gistvlokken en de curry tot een mooi mengsel. Als dit te droog is, voeg dan telkens 1 eetlepel water toe tot je er balletjes kan van maken. Probeer deze niet echt te rollen in je handen, druk ze eerder samen tot een pingpong balletje
  • Bak de balletjes in de frituur op 170°C.
  • Voor de couscous. Doe de bloemkool in stukken gesneden in een blender of keukenrobot. Kleine hoeveelheden tegelijk, want anders loopt je blender vast. De stam mag er mee in gemixt worden. Mix tot je een soort couscous hebt. Doe dit in een grote schaal
  • Breng water met zout en bicarbonaat aan de kook. Kook hierin je boontjes tot ze beetgaar zijn. Giet ze af en spoel met ijskoud water. Snij ze in kleine stukjes. Meng onder de bloemkool.
  • Laat de kappertjes uitlekken, spoel en knijp ze uit. Hak ze in stukken en die bij de mengeling.
  • Werk de couscous af met een beetje azijn, olijfolie en peper en zout .
  • Voeg fijngehakte peterselie en koriander toe en de fijngesneden komkommer en radijzen.
  • Serveer met de warme balletjes en eventueel wat muntdressing