Weinig tijd voor zelfgemaakte maaltijden. Maak dan eens deze quinoasalade en eet er zowel ’s avonds als de dag erna van. Dat is pas tijdsbesparing.

Quinoa is geen graan, maar eerder familie van de spinazie. Het bevat enorm veel eiwitten en ijzer en geeft je heel veel energie. Dat kan van pas komen, met dat deprimerende regenweer. Het is bovendien glutenvrij, dus ideaal voor een gezond dieet, waar je gluten wil vermijden.

In dit recept zit er wat spek in de salade, maar voor een vegetarische variant laat je dat natuurlijk gewoon weg. Als je wil kan je het vervangen door wat geiten- of fetakaas. Ook wat de rest van de salade betreft kan je naar hartelust variëren volgens je eigen smaak.

Ik maak graag van dit soort slaatjes klaar. Nu mijn dochter ’s middags thuis is om te eten en we liefst geen brood eten, is dit perfect. Bovendien zorgt de lage glycemische index van dit gerecht ervoor dat haar bloedsuikerspiegel niet te sterk schommelt, waardoor ze zich voor 100% kan concentreren op haar leerstof.

Misschien heb jij deze week wel een belangrijke vergadering na de middag? Dan wil je niet dat je last krijgt van een middagdipje. Deze salade is ideaal. De vele groenten en de kiemgroenten zorgen voor extra energie en vitamines.

quinoasalade

 

Quinoasalade met spekjes

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 35 min
Gang Makkelijk doordeweeks, Salade
Keuken Universeel
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 200 gr quinoa
  • 250 gr gemengde slablaadjes
  • 2 gele paprika's
  • 2 rode paprika's
  • 2 ui
  • 1 teentje look
  • 200 gr kerstomaatjes
  • 100 gr pijnboompitten
  • 250 gr ontbijtspek
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • 400 gr groentenbouillon of 400 ml water + bouillonblokje

Instructies
 

  • Spoel de quinoa 3 minuten onder koud stromend water. Breng de bouillon aan de kook en voeg de quinoa toe. Laat 10 minuten zachtjes koken onder deksel en laat daarna nog een paar minuten wellen zonder deksel. Als er dan nog teveel vocht op zit, giet hem dan uit in een fijn vergiet. Laat afkoelen
  • Was ondertussen de sla en droog hem in een slazwierder.
  • Was en snij de rest van de groenten in kleine stukjes en bak ze lichtjes in wat olijfolie, tot ze wat zacht zijn. Laat afkoelen.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge pan tot ze mooi bruin worden. Laat ze daarna in een bord afkoelen. Bak het spek krokant in dezelfde pan zonder vet en laat eveneens afkoelen. Snij in kleine stukjes.
  • Meng al je afgekoelde ingrediënten met de kerstomaatjes en de sla. Roer er wat olijfolie onder en kruid met peper en zout. Smakelijk!
Trefwoord familiegerechten