Loading...
Weekmenuplannen 2018-03-01T17:26:08+00:00

Heb jij moeite om je plannen om gezonder te eten lang vol te houden? Vind je het moeilijk om gezonde recepten te kiezen? Weet je niet wat gekocht in de supermarkt? Keukenrevolutie kan je helpen. Download elke week onze weekplannen of schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Samen met Johan mijn partner, aka: Jodha van www.extratijd.be, organiseren wij de training Master Your Habits. Een workshop die er op gericht is om nieuwe gedrag aan te leren en aan te houden en ongewenst gedrag achterwege te laten. Telkens weer komt bij de meeste deelnemers naar boven dat ze gezonder willen eten. Niet alleen voor zichzelf, maar vooral ook voor hun gezin.

Gewoontes aanpassen, is niet gemakkelijk! Laat staan je eetgewoontes. Eten is immers heel emotioneel. Eten is een beloning, eten is troost, en in het geval van spruitjes is het voor vele kinderen ook meteen een straf. Van kleinsaf ontwikkelen we diepgewortelde gewoontes wat ons eten betreft.

Bovendien hebben we te maken met sociale druk, een niet te onderschatten parameter zo blijkt. Onze partner wil toch liever de normale kost blijven eten, de kinderen liefst elke dag spaghetti en frietjes. Je menu veranderen stuit dus vaak op tegenwerking van je huisgenoten.

Ook voor degene die de potjes kookt, blijkt het menu aanpassen, makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer je ’s avonds moe van je werk huiswaarts keert en nog snel boodschappen moet doen, is het gewoon te moeilijk om nieuwe combinaties te bedenken. Snel wat worst met een potje appelmoes in de winkelkar gooien is wat er dan meestal gebeurd. Bovendien is er thuis niemand die klaagt met dit beproefde recept. En toegegeven we koken toch ook omdat we onze tafelgenoten een plezier willen doen, omdat het veel voldoening heeft van de lege bordjes en de goed gevoede buikjes rond de tafel te zien zitten. Veel leuker toch wanneer je dagschotel op gejuich onthaald wordt, dan wanneer er algemeen protest ontstaat.

Enfin, je ziet het: redenen genoeg om snel van je voornemen tot gezond eten af te stappen! En ook mij niet onbekend. Ik durf bijna niet te vertellen hoe dikwijls wij thuis al gestart zijn met een gezond project. Eén van de hulpmiddelen om langer vol te houden, is het jezelf zo makkelijk mogelijk maken. Makkelijke dingen gebeuren immers sneller. Daarom hebben wij de week menu plannen ontwikkeld. Met een goed plan kom je immers verder.

Wil je je eigen plan maken? Dat kan natuurlijk! Ga naar de pagina met meer uitleg over hoe je dit aanpakt…

Dag Sylvianne, ik vind jouw weekmenu’s echt top. Net op het moment dat ik geen inspiratie meer had en koken echt een opdracht werd, kom jij met de keukenrevolutie! Ik kook weer met veel plezier. En alles wat ik maak is heel lekker. En…onze kindjes lusten het! Elke week kijk ik weer uit naar nieuwe recepten. Dankjewel. Veel inspiratie ;<) En…Smakelijke groetjes,
Jaklien
Jaklien Broekx
Inschrijven

Mis geen enkel week plan

Schrijf je in op de nieuwsbrief zo krijg je wekelijks onze plannen in je mailbox
Inschrijven

Weekplannen Index.

Januari

Succes

Januari is de maand van de goede voornemens. We vliegen er elk jaar weer vol goede moed in, want dit jaar zal het lukken. We zullen er eindelijk in slagen om gezonder te eten, te vermageren, te sporten,… Een goede gezondheid nastreven en lang zonder ziekte leven is niet alleen iets wat we mekaar steevast wensen bij de start van een nieuw jaar, het staat ook elk jaar opnieuw op onze eigen verlanglijstjes. GEZONDHEID – een waardevol goed.

Week per week.

Producten om deze maand te proberen:

 • Groenten:

  Aardappel, aardpeer, knolselder, koolraap, paddenstoelen, pastinaken, pompoen, prei, rapen, rammenas, rode biet, rode kool, savooien, schorseneren, spruiten, uien, veldsla, witloof, witte kool en wortelen

Februari

Suikervrij

Februari is de maand van de liefde en van carnaval. Laar ons eerlijk zijn: Elk excuus is goed om er een braspartij van te maken en onze gezonde voornemens aan onze laars te lappen. Ben jij nog op het goede spoor? Misschien kunnen onze receptjes voor deze maand je op het goede pad houden?

Traditioneel proberen wij in februari om alle geraffineerde suikers te schrappen. Suiker is immers één van de grootste boosdoeners wanneer het op overgewicht aankomt. Je wordt dikker van suiker dan van vet. Probeer onze 30-dagen zonder suiker.

Week per week.

Producten om deze maand te proberen:

 • Groenten:

  Aardappel, aardpeer, groene selder, knolselder, koolraap, paddenstoelen, pastinaken, pompoen, prei, rapen, rammenas, rode biet, rode kool, savooien, schorseneren, spruiten, uien, veldsla, witloof, witte kool en wortelen

Maart

Detox

Daar is de lente, daar is de zon,… Of daar hopen we althans op. Niet voor niets echter gaat het gezegde: Maartse buien…

En toch er komen binnenkort heerlijk frisse voorjaarsgroenten op het menu. Nog even op de tanden (of beter de winterknollen) bijten en dan kunnen we ons helemaal te buiten gaan aan heerlijke doperwten, asperges, lamsvlees,… Soit: De winter is hopelijk snel voorbij! Bereid je voor op de lente…

Week per week.

Producten om deze maand te proberen:

 • Groenten:

  Aardappel, bloemkool, groene selder, knolselder, koolraap, paddenstoelen, pastinaken, pompoen, prei, rapen, rammenas, radijsjes, rode biet, rode kool, savooien, schorseneren, spinazie, spruiten, uien, veldsla, witloof, witte kool en wortelen

April

Lentegroenten

Waar we in maart nog hoopten op de lente, is het nu eindelijk echt zover. De dagen zijn weer lekker lang, gras moet weer gemaaid worden, tijd om een moestuin(tje) te starten, lange wandelingen te maken, … De natuur roept luider en luider.

Tijd om al die herijken groenten klaar te maken.

Week per week.

Producten om deze maand te proberen:

 • Groenten:

  Aardappel, andijvie, asperges, bloemkool, groene selder, paddenstoelen, prei, rapen, raapstelen, radijsjes, rode biet, spinazie, uien, witloof

Mei

Wat je zelf doet…

Als je mij zou vragen hoe je voor je eigen gezondheid kan zorgen, dan zou ik zeggen: kook zelf! In industrieel bereide voeding worden zoveel suikers, slechte vetten, zout en bewaarmiddelen toegevoegd dat je dit bezwaarlijk nog voeding kan noemen! Het is vulling, slechte vulling, want we worden er ziek van.

Kook je zelf, dan zie je wat je in je voeding doet. Vertrek zoveel mogelijk van ruwe grondstoffen: verse groenten en fruit, 100% vlees en vis, gezonde onverhitte vetten, noten en zaden en volwaardige granen.

Week per week.

Producten om deze maand te proberen:

 • Groenten:

  Andijvie, asperges, bloemkool, doperwten, groene selder, koolrabi, kropsla, paddenstoelen, prei, rapen, raapstelen, radijsjes, spinazie, spitskool, uien, warmoes, wortelen

Juni

De zomer komt er aan

Juni is een beetje een feestmaand. Niet alleen is het deze maand mijn verjaardag, vooral de zomer komt er eindelijk aan. Op heerlijke zonovergoten tomaten is het misschien nog even wachten, maar er zijn heerlijke nieuwe patatjes, prinsesseboontjes en met een beetje geluk smakelijke aardbeien. En serieus… de vakantie komt er aan. Tijd om nieuwe recepten in het buitenland te ontdekken.

Week per week.

Producten om deze maand te proberen:

 • Groenten:

  Aardappelen, andijvie, artisjok, asperges, bloemkool, broccoli, doperwten, groene selder, koolrabi, kropsla, paddenstoelen, prei, prinsessebonen, rapen, raapstelen, radijsjes, spinazie, spitskool, uien, venkel, warmoes, wortelen

Juli – Holidays

Vakantie.

September: Terug naar school – Tijd tekort – Late zomer – Zongerijpte groenten & vruchten – Koude ochtenden & avonden